De grote beurs Binance wil een hoofdkantoor in Ierland vestigen, door druk van regelgevers over de hele wereld. Het heeft tot nu toe al jaren wereldwijd geopereerd onder een gedecentraliseerde structuur, zoals hoe zijn CEO, Changpeng Zhao, het heeft omschreven. Binance had op 27 september drie dochterondernemingen in het land had opgericht, namelijk Binance (APAC) Holdings, Binance (Services) Holdings en Binance Technologies met Zhao als directeur voor elk
Zo merkte het Ierse mediabedrijf Independent op, in een rapportage van woensdag. Zhao gaf een verklaring in een interview met Reuters dat donderdag werd gepubliceerd. Hij verklaarde dat Binance nu in het proces is van het opzetten van een paar hoofdkantoren in verschillende delen van de wereld. Zhao bevestigde het op de vraag of Ierland deel uitmaakte van Binance’s plannen voor een formeel hoofdkantoor.
Hij legde uit dat historisch gezien ze beweren geen hoofdkantoor te hebben. Hierbij voegde hij eraan toe dat toen ze begonnen, ze de gedecentraliseerde principes wilden omarmen. Geen hoofdkantoor, werk over de hele wereld en geen grenzen. Voor het runnen van een gecentraliseerde uitwisseling, is het nu heel duidelijk dat je een gecentraliseerde, juridische entiteitstructuur nodig hebt, gaf de Binance CEO aan.
Regelgevers over de hele wereld hebben actie ondernomen om de diensten die door de beurs worden aangeboden te beperken of om hun burgers te waarschuwen voor handel op het platform dat geen licentie heeft. Daarom deze stap van Binance om de naleving te versterken. Al heel lang is de bedrijfsstructuur van Binance ondoorzichtig geweest. Reuters meldt hierbij dat de holdingmaatschappij van Binance geregistreerd is op de Kaaimaneilanden.
Binance begon al snel, na zijn oprichting in juli 2017 in China, voordelen binnen regelgeving over de hele wereld te zoeken. Ook nadat de Chinese regering dat jaar hardhandig had opgetreden tegen binnenlandse crypto-uitwisselingen. Voordat Binance zich uitbreidde naar Hong Kong en Taiwan, verplaatste het zijn hoofdkantoor snel naar Tokio.
Malta is het doel van Binance
In maart 2018 had Binance de intentie uitgesproken om activiteiten op Malta te starten. Joseph Muscat, de toenmalige Maltese premier, had het bedrijf persoonlijk verwelkomd op sociale media. Zo ging Binance op het eiland verder met het registreren van zijn liefdadigheidsdochterondernemingen en Europese dienstendochterondernemingen. De Malta Financial Services Authority (MFSA) kondigde in juli 2018 aan nog bezig te zijn met een regelgevend kader voor het verlenen van vergunningen aan cryptobedrijven.
Toch bleek Binance nauwe banden te hebben ontwikkeld met de lokale overheid. Vaak verscheen Zhao naast overheidsfunctionarissen. Bovendien werd Marie-Louise Coleiro Preca, de voormalige Maltese president, benoemd tot lid van de senior adviesraad van zowel Binance Charity als de door de uitwisseling gesteunde Blockchain Charity Foundation.
Lokale rapporten die beweerden dat Binance een op Malta gebaseerde uitwisseling is, werden door de MFSA in februari 2020 aangekondigd als te zijn niet waar. Hierbij verklaarde de MFSA dat Binance niet door haar is geautoriseerd om op het gebied van cryptocurrency te opereren en daarom niet onderworpen is aan regelgevend toezicht van de MFSA. Een groot deel van de media en cryptogemeenschap leken overrompeld door de rapporten.
Toch beweerde Zhao op Twitter dat er niets is veranderd in Malta, voor Binance of andere crypto-uitwisselingen. En dat Malta tot nu toe nog geen licenties heeft verleend, volgens de Binance CEO op Twitter. De MFSA heeft in juli van dit jaar een nieuwe waarschuwing uitgegeven waarin wordt benadrukt dat Binance geen vergunning heeft om in Malta te opereren.