Genomineerde Keniaanse kiescommissie roept op tot stemmen op blockchain

Voormalig voorzitter van Kenia’s sociaaldemocratische partij en huidige kandidaat voor commissaris van de Independent Electoral and Boundaries Commission (IEBC), Justus Abonyo, heeft opgeroepen tot de goedkeuring van blockchain-stemmen. Abonyo sprak hierover toen hij donderdag verscheen voor de selectiecommissie die toezicht hield op de benoeming van IEBC-commissarissen in het Kenyatta International Convention Centre.

Dit gaf de Keniaanse nieuwszender The Star aan in zijn rapport. Abonyo zei dat een dergelijke stap aanzienlijke kostenbesparingen tot 300% zou opleveren, terwijl hij ook zijn steun voor de goedkeuring van blockchain-stemmen beschrijft. Abonyo gaf verder aan dat de kosten van een stembiljet in Kenia kunnen variëren tussen $ 7 en $ 25, 700 shilling tot 2500 shilling. Volgens Abonyo dalen deze kosten tot ongeveer $ 0,50, 50 shilling, als ze blockchain-technologie gebruiken.

Hij gaf verder aan dat het een gebied is dat hij als commissaris zou verkennen. Het goedkeuren van blockchain-stemmen zal ook helpen om de transparantie en veiligheid van de verkiezingen in Kenia te verbeteren, voerde de aspirant-commissaris van de IEBC ook aan. Ook komt Abonyo’s oproep om de nieuwe technologie goed te keuren, terwijl het land zich voorbereidt op nieuwe algemene verkiezingen in 2022.

Naar verluidt werden de vorige presidentiële peilingen van Kenia in 2017 ontsierd door beschuldigingen dat het elektronische stemsysteem van IEBC in gevaar zou zijn gebracht. Door de moord op de IT-manager van de IEBC, enkele dagen voor de peilingen, kregen deze beweringen nog meer geloofwaardigheid. Over de effectiviteit van blockchain-stemmen is de jury het nog steeds niet eens.

Hierbij verklaarden MIT-cyberbeveiligingsexperts in november 2020 dat stemsystemen op basis van de nieuwe technologie “ernstige risico’s” voor de democratie met zich meebrachten. Sommige recente implementaties van op blockchain gebaseerde stemprotocollen zijn inderdaad onder de loep genomen.

Rapporten kwamen naar voren, in juli 2020 dat het systeem dat werd gebruikt in de Russische grondwetswijziging stemming in 2020, kiezers en zelfs derde partijen toestond de uitgebrachte stembiljetten te ontcijferen. Om de veiligheid en transparantie in het land te waarborgen is Abonyo ondertussen niet de eerste die blockchain aanbiedt als wondermiddel.

David Robinson, de regionale anti-corruptieadviseur bij het VN-bureau voor drugs en misdaad, verklaarde in november 2020 dat de Keniaanse autoriteiten blockchain zouden kunnen gebruiken als een hulpmiddel om corruptie te bestrijden, zoals eerder gemeld door Cointelegraph.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.