Search
Close this search box.

Grensoverschrijdende CBDC-transacties getest door Frankrijk en Singapore

De grensoverschrijdende toepassingen van digitale valuta’s van Centrale Banken (CBDC’s) worden actief onderzocht door financiële autoriteiten in Frankrijk en Singapore. De Bank van Frankrijk en de Monetaire Autoriteit van Singapore (MAS) gaven een gezamenlijke aankondiging op donderdag uit. Hierbij zeiden ze dat met succes een volledig grensoverschrijdend betalings- en afwikkelingsexperiment is voltooid met behulp van CBDC’s en blockchain-technologie.

Met ondersteuning en expertise van de op digitale valuta gerichte Onyx-divisie van JPMorgan werd het CBDC-experiment uitgevoerd, op een geautoriseerde, privacy-enabled blockchain op basis van de Quorum blockchain-infrastructuur van de investeringsbank. De Bank of France en MAS simuleerden, als onderdeel van het experiment, grensoverschrijdende en valutatransacties voor een in Singapore dollar gebaseerde CBDC en de euro.

Volgens de aankondiging was het experiment beperkt tot twee Centrale Banken. Toch maakte het ontwerp van het m-CBDC-netwerk [meerdere CBDC’s] het mogelijk om het op te schalen, om de deelname van meerdere Centrale Banken en commerciële banken in verschillende rechtsgebieden te ondersteunen.

De interoperabiliteit tussen verschillende soorten Cloud infrastructuur met blockchain-knooppunten die zijn opgezet in particuliere en openbare Cloud infrastructuren in Frankrijk en Singapore, is ook met de pilot ook aangetoond. Binnen haar experimentprogramma voor de groothandel dat naar verwachting in de herfst van 2021 zal zijn voltooid, is het experiment een van de laatste prestaties merkte de Bank of France op.

Sopnendu Mohanty, MAS chief fintech officer, zei dat de nieuwe ontwikkeling financiële instellingen in meerdere landen in staat stelt om rechtstreeks met elkaar transacties in verschillende valuta’s uit te voeren. Mohanty merkte op dat dit m-CBDC-experiment een nieuwe weg heeft ingeslagen door de financiële infrastructuur te decentraliseren, om liquiditeitsbeheer en marketmaking-diensten te verbeteren.

Een belangrijke mijlpaal voor de ontwikkeling van grensoverschrijdende CBDC-toepassingen is gemarkeerd met het nieuwste CBDC-experiment. Onyx van JPMorgan nam in mei deel aan een grensoverschrijdende CBDC-pilot voor de Centrale Bank van Bahrein, zoals eerder gemeld. Om een nieuw bedrijf te lanceren dat zich richt op grensoverschrijdende transacties als aanvulling op de lopende CBDC-ontwikkeling, werkte de Amerikaanse megabank ook samen met de grootste bank van Singapore, DBS.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.