Search
Close this search box.

Welke invloed heeft een hack van een crypto-exchange op de Bitcoin-koers?

Net zoals in elke markt heeft ook de cryptomarkt te maken met criminaliteit. Zo worden er soms cryptobeurzen gehackt. Uiteraard is dit naar voor betrokkenen. Wij vroegen ons af of dit soort hacks ook de koers van de Bitcoin (BTC) in het algemeen aantasten. Dit bekijken we aan de hand van een aantal grote crypto-exchange hacks en de koersbewegingen van Bitcoin (BTC) die daarop volgden.

De hack van Cryptobeurs Cryptopia in Nieuw-Zeeland was niet de eerste hack van een crypto-exchange en helaas waarschijnlijk ook niet de laatste. De vraag is of de koers van de Bitcoin (BTC) reageert op de hack van een cryptobeurs. Wij zetten de hacks van cryptobeurzen in 2018 tot nu onder elkaar. Is er een verband tussen een cryptobeurs-hack en de koers van de Bitcoin (BTC)?

[letsreviewaffiliate url=”https://bitvavo.com/?a=94478926DE” text=”Zelf beleggen? Kies het Nederlandse Bitvavo” size=”big” rel=”nofollow” target=”newwindow” accent=”#fcb11e” textalign=”center” border=”off”]

Coincheck hack – 26 januari 2018

Op 26 januari 2018 werd er bij de hack van Coincheck $ 530 miljoen euro buitgemaakt. Dit was een nieuw record en verdreef de hack van Mt Gox (waarbij in 2014 $ 460 miljoen werd buitgemaakt) van de twijfelachtige eerste plaats.

Het effect van de Coincheck hack op de koers van de Bitcoin (BTC)

De Coincheck hack leidde onmiddellijk tot een effect op de cryptobeurzen. Op die dag viel de koers namelijk 10% terug. De Japanse toezichthouders maakten als reactie op de hack bekend dat zij strenge rgelgeving voor cryptobeurzen zouden introduceren om toekomstige hacks te voorkomen.

De koersval leidde ertoe dat de koers van de Bitcoin (BTC) in de week na de Coincheck hack voor het eerst sinds het hoogtepunt van de koersen onder de $ 10.000,- dook.

Koersbeweging Bitcoin (BTC) na Coincheck hack
Koersbeweging Bitcoin (BTC) na Coincheck hack

BitGrail hack – 11 februari 2018

In februari 2018 claimde de Italiaanse crypto-exchange BitGrail dat zij door cyberaanvallen voor $ 195 miljoen aan cryptovaluta was verloren.

Italiaanse cryptocurrency-uitwisseling BitGrail beweerde in februari dat hij ongeveer $ 195 miljoen aan cryptocurrencies van zijn klanten voor cyberaanvallen kwijt was. Na de melding bleek er een aantal bijzondere zaken aan de hand, waaronder het blokkeren van opnames door klanten in de maand voorafgaand aan de cyberaanvallen. Hierdoor werd de beurs door veel mensen zelf verantwoordelijk gehouden.

Het effect van de BitGrail hack op de koers van de Bitcoin (BTC)

De koers reageerde die dag heftig maar kort. Direct na het nieuws zakte de koers van $ 8.620,- naar een dieptepunt van $ 7.930,-. Aan het eind van de dag had de koers zich echter weer hersteld naar $ 8.30,- en de volgende dag steeg de Bitcoin (BTC) zelfs weer boven de $ 8.620,-.

Koersbeweging Bitcoin (BTC) na BitGrail hack.
Koersbeweging Bitcoin (BTC) na BitGrail hack.

Muntrail hack – 11 juni 2018

Op 11 juni 2018 maakte de Zuid-Koreaanse crypto-exchange Muntrail bekend dat zij voor $ 37 miljoen in cryptomunten Pundi X en NPXS was verloren door een hack van haar systeem.

Het effect van de Muntrail hack op de koers van de Bitcoin (BTC)

Direct na de bekendmaking zakten de prijzen van de Bitcoin (BTC) enorm. De koers verloor in 1 uur $ 500,- en de verdere dag nog eens $ 500,-. Dit leidde tot de aanduiding ‘Bloody Sunday’. Tegen het eind van die week waren de prijzen van Bitcoin verder gedaald tot minder dan $ 6.500.

Experts betwijfelen echter of de koersdaling in verband staat met de hack. Er is bij de hack immers geen Bitcoin buitgemaakt. Daarnaast vinden zij de koersval te groot in verhouding tot de schade door de hack. Ook zie je in onderstaand koersoverzicht dat de tendens al dalend was voordat de hack plaats vond.

Koersbeweging Bitcoin (BTC) na Muntrail hack
Koersbeweging Bitcoin (BTC) na Muntrail hack.

[letsreviewaffiliate url=”https://https://www.binance.com/?ref=36186757″ text=”Handelen op de grootste cryptobeurs ter wereld? Kies Binance” size=”big” rel=”nofollow” target=”newwindow” accent=”#fcb11e” textalign=”center” border=”off”]

Bithumb hack – 20 juni 2018

Op 20 juni 2018 was de op dat moment zesde grootste cryptobeurs ter wereld het slachtoffer van hackers. Bithumb verloor bij deze aanval voor ongeveer $ 31 miljoen aan gestolen cryptocurrency.

Het effect van de Bithumb hack op de koers van de Bitcoin (BTC)

Na het bekend worden van de hack daalde de koers van de Bitcoin (BTC) direct met meer dan $ 100 van rond $ 6.700 naar $ 6.575. De markt herstelde echter snel en toonde aan het einde van de dag weer een normaal koersverloop.

In de week na het incident was er wel een verdere koersdaling van de Bitcoin (BTC) maar die kan niet worden gelinkt aan de Bithumb hack.

Koersbeweging Bitcoin (BTC) na Bithumb hack.
Koersbeweging Bitcoin (BTC) na Bithumb hack.

Zaif hack – 19 september 2018

De Japanse beurs Zaif zorgde met de aankondiging van een hack ter waarde van $ 60 miljoen dollar voor een primeur, aangezien hier de online hot wallets van klanten ten prooi vielen aan hackers. Zij transferreerden diverse cryptomunten zoals Bitcoin Cash (BCH) en MonaCoin en 5.966 Bitcoins (BTC), die meer dan de helft van de trek maakten.

Het effect van de Zaif hack op de koers van de Bitcoin (BTC)

Het effect van deze crypto-exchange hack op de Bitcoin (BTC) koers was niet noemenswaardig. Na een kleine dip herstelden de koersen dezelfde dag nog en zagen we in de dagen erna zelfs een stijging.

Koersbeweging Bitcoin (BTC) na Zaif hack.
Koersbeweging Bitcoin (BTC) na Zaif hack.

Trade.io hack – 21 oktober 2018

Het Zwitserse blockchainbedrijf Trade.io verloor in oktober vorig jaar 60 miljoen tokens (TIO). Het opmerkelijke was dat de diefstal plaats vond van cold wallets, die dus off-line worden bewaard. Doordat de wallet in een bankkluis lag kon volgens Trade.io niet worden achterhaald wie toegang had tot de wallet. De gestolen tegoeden waren zogenaamde back-up fondsen van het bedrijf zelf. Klanten werden dus niet getroffen door deze opvallende hack.

Het effect van de Trade.io hack op de koers van de Bitcoin (BTC)

De koers van de Bitcoin (BTC) reageerde niet op de hack en schommelde de hele dag rond $ 6.400 liggen.

Koersbeweging Bitcoin (BTC) na Trade.io hack.
Koersbeweging Bitcoin (BTC) na Trade.io hack.

MapleChange hack – 28 oktober 2018

De Canadese crypto-exchange Maplechange meldde via Twitter op 28 oktober 2018 dat alle activa was gestolen tijdens het uitvoeren van regulier onderhoud. Onder de activa 913 Bitcoin (BTC). Door allerlei opvallende gebeurtenissen in de periode voorafgaand aan de hack werd aan een exit-scam gedacht.

Het effect van de MapleChange hack op de koers van de Bitcoin (BTC)

Of het nu een scam of een hack was, de invloed op de koers van de Bitcoin (BTC) was 0. De koersen bewogen de hele dag tussen $ 6.400 en $ 6.500.

Koersbeweging Bitcoin (BTC) na MapleChange hack.
Koersbeweging Bitcoin (BTC) na MapleChange hack.

[letsreviewaffiliate url=”https://www.litebit.eu/?referrer=647535″ text=”Zelf beleggen? Kies de Nederlandse Litebit exchange” size=”big” rel=”nofollow” target=”newwindow” accent=”#fcb11e” textalign=”center” border=”off”]

Is er verband tussen crypto-exchange hack en koers van de Bitcoin (BTC).

We zien duidelijk dat de impact van nieuws over hacks afneemt. Niet alleen de nieuwswaarde neemt af, maar ook de impact op de koers van de Bitcoin (BTC). Bovendien kan er in veel gevallen geen verband worden gelegd tussen de crypto-exchange hack en koers van de Bitcoin (BTC). Ook op dit punt is de markt dus meer volwassen geworden in 2018.

Bronvermelding:

Voor dit aritkel maakten wij deels gebruik van informatie van Verdict.

Alle afbeeldingen en statistieken hebben wij gemaakt via onze pagina met onze pagina voor de live koers van Bitcoin (BTC).

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.