Heeft Bitcoin DeFi-project Sovryn op basis van TVL Uniswap v3 echt ingehaald? Pompliano wakkert het debat aan

Een Bitcoin (BTC) geldmarktprotocol, Sovryn, gebouwd op RSK dat een op Bitcoin gebaseerd slim contractplatform is, leek onlangs omhoog te schieten door de ranglijsten van gedecentraliseerde financiën. Anthony Pompliano, Bitcoin-commentator, deelde op woensdag gegevens met zijn 1 miljoen volgers van gedecentraliseerde financiële gegevens verzamelaar DefiLlama.

Volgens de gegevens had Sovryn een total value locked (TVL) van $ 1,95 miljard vergaard. Het is zo 14e voor de sector en het verslaat DeFi-lieveling Uniswap v3. Ethereum-gerichte platforms, zoals DeFi Pulse, vermelden geen Bitcoin DeFi-projecten zoals Sovryn en Stacks. Pompliano en veel van zijn volgers zijn bedroefd hierover waarbij de influencer zegt dat de ene in de top 15 van de TVL-lijst zou staan.

Terwijl de andere in de top 25 zou staan. Pompliano vroeg zich af waarom ze niet opgenomen zijn. Voorstanders van het Ethereum-ecosysteem, die het idee weerlegden dat Sovryn een TVL van tien cijfers had verzameld, uitten kritiek op Pompliano’s bericht over Sovryn. Staked governance-tokens hebben mogelijk bijgedragen aan een overdreven TVL-schatting, suggereerde “ChainLinkGod”.

DefiLlama bevestigde in een verklaring van donderdag dat zijn eerdere schatting van Sovryn’s TVL bijna $ 2 miljard was. En dat het inderdaad het gevolg was van het opnemen van de kapitalisatie van staked activa. Binnenkort zal het een update op zijn website uitbrengen, voegde de gegevens verzamelaar eraan toe. Gebruikers kunnen zo kiezen of staked activa al dan niet worden opgenomen in TVL-gegevens.

TVL is naar voren gekomen als de dominante maatstaf waarmee het succes van een protocol wordt gemeten. Sinds gedecentraliseerde financiën in 2020 in populariteit explodeerde. Veel analisten hebben echter betoogd dat TVL reductionistisch is en niet moet worden beschouwd als de enige maatstaf voor de voortgang van een DeFi-project.

Bobby Ong, CoinGecko medeoprichter, verklaarde in een gesprek met Cointelegraph dat net zoals hoe marktkapitalisatie de belangrijkste maatstaf is geworden voor het succes van een token of munt, TVL in populariteit is gestegen vanwege zijn eenvoud. Ong legde hierbij de nadruk op het gemak van het vaststellen van één nummer waarmee alle DeFi-protocollen vergelijken kunnen worden.

Hij voegde eraan toe dat het niet de perfecte maatstaf is, maar dat het de meest eenvoudige maatstaf is voor mensen om te begrijpen en als criterium te gebruiken. Het totale handelsvolume moet de primaire maatstaf zijn waarmee gedecentraliseerde beurzen (DEX’s) worden gemeten, is de mening van Ong. Hij merkte hierbij op dat het handelsvolume “de protocolinkomsten stimuleert”.

Hij betoogde dat, om dezelfde reden, het leenvolume de belangrijkste maatstaf voor geldmarktprotocollen zou moeten zijn. Voor het illustreren van de kapitaalefficiëntie van liquiditeit die vastzit in een bepaald protocol, adviseerde Ong analisten ook om meer nadruk te leggen op het combineren van TVL met andere belangrijke statistieken.

Ong legde uit dat voor een DEX, het kijken naar handelsvolume/TVL een maatstaf zal geven van hoe efficiënt de liquiditeit wordt gebruikt om vergoedingen voor het protocol en LP’s te verhogen. Ook voerde Ong aan dat het delen van de TVL van een project door zijn marktkapitalisatie of fully diluted valuation (FDV) nuttig is voor het vergelijken van DeFi-protocollen die in hetzelfde segment werken.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.