Het cryptolandschap van China en hoe CBDC’s de acceptatie van blockchain in 2020 stimuleerden

Voor de wereld was 2020 een jaar vol uitdagingen. Echter, het was ook een jaar van kansen voor een land als China met zo’n groot bevolkingsaantal en snelle ontwikkeling. China heeft officieel op 24 oktober 2019 zijn blockchain-technologie geüpgraded tot een nationale strategische prioriteit. De ontwikkeling van de blockchain-industrie in China staat een jaar later op veel manieren in de voorhoede van de wereld.

China heeft het hoogste aantal onthulde blockchain-projecten

Gyro Research, een Chinees blockchain-mediabedrijf, geeft volgens een onderzoeksrapport aan dat het aantal wereldwijde blockchain-projecten van 24 oktober 2019 tot 1 september 2020 een neerwaartse trend vertoonde. Met een afname van 163 vergeleken met dezelfde periode het voorgaande jaar werden ongeveer 345 nieuwe blockchain-projecten over de hele wereld onthuld.

Met 252 projecten staat China op de eerste plaats, wat ongeveer 73% is van de wereld en een jaarlijkse stijging van 12%. China heeft ook een veel groter aantal gebruiksscenario’s dan de Verenigde Staten, die op de tweede plaats staan met 27. Het is intussen duidelijk dat het blockchain-beleid van China op dit gebied een belangrijke rol speelt. Na het verschijnen van het beleid bereikte het toenemend aantal projecten een hoogtepunt.

56 van de 252 projecten zijn toegevoegd in november 2019, nadat het beleid was vrijgegeven. Verder zijn 48 bekendgemaakt in december 2019, waarna het aantal projecten geleidelijk is afgevlakt. Peking, Shanghai, Shenzhen, Zhejiang en Guangdong zijn de vijf belangrijkste Chinese provincies die actief de implementatie van blockchain promoten, vanuit het perspectief van regionale distributie.

Technologieprojecten zijn vooral geconcentreerd op het gebied van overheidszaken, openbare diensten en financiën, volgens de onvolledige statistieken van Gyro Research. Het ontwerp en de acceptatie van blockchain-technologie wordt niet alleen door lokale overheden gepromoot. Sommige beursgenoteerde bedrijven zoals Tencent, JD.com, Xiaomi, Huawei, Baidu, enz. promoten deze ook actief.

Claude Jiang, algemeen directeur van Xiaomi Digital Fintech, vertelde aan Cointelegraph het volgende over de status van blockchain-acceptatie dit jaar. En het plan voor volgend jaar. Jiang zei dat dit jaar ze al overheidsindustrie- en financieringsplatforms gelanceerd hebben in Tianjin, Chongqing, Guangzhou, Ningbo, enz. En op basis van blockchaintechnologie hebben ze een verscheidenheid aan innovatieve financieringsproducten aan de industriezijde gemaakt.

Jiang zei over volgend jaar dat, op basis van deze producten, innovatieve industriële ondersteuning zal worden geboden aan de industriële structuur. Het doel is om de industrie te helpen gebruik te maken van blockchain en andere technische mogelijkheden om digitale en intelligente upgrades te voltooien.

Acceptatie van blockchain in China bevordert door blockchain-gebaseerd servicenetwerk

Het State Information Center, een Chinese overheidsinstelling, heeft op 25 april het nationale blockchain-platform “Blockchain-based Service Network” of BSN wereldwijd commercieel in werking gezet. Het BSN is volgens de officiële introductie, een cross-cloud, cross-portaal, cross-framework wereldwijd infrastructuurnetwerk.

Het wordt gebruikt om alle soorten blockchain-gebaseerde gedecentraliseerde applicaties te implementeren en te bedienen. Het wordt het enige wereldwijde infrastructuurnetwerk dat onafhankelijk wordt geïnnoveerd en gecontroleerd door China. Voor de implementatie van blockchain-technologie zijn, als een van de grootste obstakels, de kosten om een platform te bouwen.

Er zijn veel blockchain-platforms en in de toekomst kan hetzelfde data-eilandprobleem optreden als bij het traditionele internet. Het BSN-ecosysteem omvat nu de onderliggende architecten, ontwikkelaars, cloudserviceproviders, portaalproviders en exploitatie- en onderhoudspartijen. Verder is het uiteindelijke doel van het BSN is om een internet te worden dat de opgedeelde blockchain-markt verenigt.

Op het BSN zijn er tot nu toe 136 openbare stadsknooppunten geïmplementeerd. 98 van deze zijn al verbonden Chinese knooppunten, 30 zijn in aanbouw en 8 zijn in het buitenland. Er zijn vier alliantieketens, 12 publieke ketens en twee cross-chains die het raamwerk van het netwerk omvatten. China Mobile, China Telecom, China Unicom, Baidu Cloud en Microsoft Azure zijn onder meer de cloudserviceproviders.

Er zijn twaalf bekende openbare ketens geïntegreerd, waaronder Algorand, Bityuan, EOS, Ethereum, IRISnet, Oasis, Nervos, Neo, Polkadot, ShareRing, Solana en Tezos. Yifan He heeft de prestaties beoordeeld van het BSN in 2020. Yifan He, CEO van Red Date Technology, de operationele entiteit van het BSN, zei het volgende aan CoinTelegraph over de beoordeling. He gaf aan dat volgend jaar de blockchain-industrie in China zal floreren.

He hoopt dat naast het krachtig promoten van de mogelijke toepassingen ook meer bedrijven te zien volgen, omdat blockchain-technologie zich echter nog in een vroeg stadium bevindt. Ook hoopt hij dat meer bedrijven meedoen aan infrastructuur en de onderliggende technologie. Hij gaf verder aan dat volgend jaar het eerste jaar zal zijn van de digitale valuta van de Centrale Bank.

Deze digitale valuta zal een van de belangrijkste drijvende krachten zijn bij het bevorderen van de ontwikkeling van de blockchain-industrie, zei He. Ook hoopt hij dat bedrijven in de branche meer aandacht gaan besteden en discussies voeren.

Van theorie naar praktijk: China’s Digital Currency Electronic Payment

Suzhou is een van de vier proefsteden voor China’s Digital Currency Electronic Payment, of DCEP – ook wel bekend als de digitale yuan. Op 12 december lanceerde Suzhou het project officieel door digitale yuan ‘rode enveloppen’ weg te geven. Hierbij zijn er vier betalingsscenario’s geïmplementeerd, waaronder dubbele offline betaling, offline betaling, online betaling en rembours.

Zhou Xiaochuan, gouverneur van de People’s Bank of China in 2014, kwam destijds met het idee om een digitale valuta te bouwen. Ook richtte de Centrale Bank het Digital Currency Research Institute op. ’s Werelds eerste officiële instelling op die zich bezighoudt met onderzoek en ontwikkeling van juridische digitale valuta.

Het ministerie van Handel kondigde op 14 augustus, na zes jaar onderzoek en herhaald oefenen, aan dat de digitale yuan in 28 provincies en steden zou worden getest. De overgrote meerderheid van de Chinese inwoners is al gewend aan elektronische betalingen via Alipay en WeChat. Hierdoor kan de grootschalige promotie van de DCEP in de toekomst vrij eenvoudig zijn.

Het is echter onwaarschijnlijk dat de introductie van het DCEP enige inmenging zal veroorzaken in het huidige elektronische betalingssysteem van China. Het is gewoon nog één optie toegestaan aan Chinese inwoners. Het kan zijn dat de offlinebetalingservaring van DCEP ervoor zorgt dat Chinese mensen en bedrijven meer aandacht besteden aan blockchain-technologie. Verder dat er meer bedrijfsonderzoek en acceptatie van blockchain wordt bevorderd en de ontwikkeling van de hele branche wordt versneld.

Jianing Yu, president van Huobi University, gaf commentaar over de ontwikkeling van China’s DCEP in 2021 en in de toekomst. Yu zei dat uit de huidige pilots te zien is dat de betaalfunctie van E-CNY relatief compleet is. Yu gaf aan dat het zowel online als offline betalingsscenario’s ondersteunt en dat het zelfs transacties kan voltooien zonder internet. Hij zei verder dat de echte betekenis van E-CNY meer dan dat is.

Yu zei dat het gebruik van E-CNY in de toekomst zal worden uitgebreid naar meer retail scenario’s. Verder dat het de uitdagingen van geavanceerde technologie kan omarmen. Yu stelde ook dat zelfrijdende auto’s, Internet of Things-apparatuur en industrieel internet op grote schaal zullen worden gebruikt in het 5G-tijdperk zullen. Hierdoor zal de vraag naar onder meer transacties blijven toenemen.

Echter, het huidige valuta- en financiële systeem kan niet aan die toekomstige behoeften voldoen, ging Yu verder. RMB moet in deze situatie worden bijgewerkt om aan die potentiële vraag naar handel en financiën te voldoen, volgens Yu. Bovendien zei hij dat E-CNY een soort valuta is die de toekomst tegemoet gaat.

De Digital Era is de toekomst, waarbij elk activum inclusief persoonlijke ID zal worden gedigitaliseerd. Het proces van identiteitsdigitalisering en activadigitalisering zal door de popularisering van E-CNY versneld worden. Op zijn beurt zal dit het veld van de digitale economie verder uitbreiden. Een geheel nieuwe zakelijke mogelijkheid zal door E-CNY geboden worden. En de mogelijkheid bieden voor ‘New Smart Business’-transformatie in de toekomst, besloot Yu.

De Chinese overheid versterkt regelgeving

De People’s Bank of China heeft op 23 oktober publiekelijk advies ingewonnen over een herziene versie van de wet van de Volksrepubliek China op de People’s Bank of China. Vermeldenswaard is dat er in het nieuwe “concept voor commentaar” enkele bepalingen zijn over digitale valuta.

Dat China relevante bepalingen met betrekking tot digitale valuta in de wet heeft opgenomen, is waarschijnlijk de eerste keer. De juridische status van het DCEP wordt aan de ene kant bevestigd door de publicatie ervan in de vorm van een concept voor commentaar. Echter, aan de andere kant, houdt het in dat digitale valuta in welke andere vorm dan ook niet legaal zijn in China.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Commodity Futures Trading Commission is de regulering van de cryptomarkt aan het intensiveren. Naarmate dit vordert, wordt de wereldwijde regulering ook versterkt, en China is geen uitzondering hierop. Verder is er relevante regelgeving ontwikkeld voor sommige digitale valuta-uitwisselingen die in het buitenland zijn geregistreerd, terwijl ze fysieke activiteiten hebben in China.

Als het gaat om het adopteren van nieuwe technologieën, is China een van de snelste landen. De bereidheid van Chinese consumenten om nieuwe technologieën eerder te accepteren, kan China een voordeel opleveren. De aanzienlijke populatie en ‘netizens’, de populariteit van mobiel internet en betalingen, een groot aantal getalenteerde ontwikkelaars en overheidssteun voor de acceptatie van technologie. Deze zijn allemaal factoren die kunnen bijdragen aan de vooruitgang in de Chinese blockchain-industrie.

De vraag van de overheid naar acceptatie van blockchaintechnologie in openbare diensten is vooral in 2020, terwijl de pandemie aan de gang is, veel urgenter. Openbare diensten zoals medische zorg, liefdadigheid, epidemische preventie en traceerbaarheid. Dit heeft tot op zekere hoogte de ontwikkeling van de Chinese blockchain-industrie bevorderd.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.