Het is vandaag 10 jaar geleden dat Satoshi Nakamoto zijn laatste bericht verzond

Satoshi Nakamoto, Bitcoin-maker, verliet de cryptocurrency-gemeenschap vandaag precies tien jaar geleden met het volgende afscheidsbericht: “Ik ben verdergegaan met andere dingen.” Bitcoin (BTC) is in de jaren daarna geëvolueerd van een obscuur, esoterisch project tot een financieel actief van een biljoen dollar dat de aandacht trekt van overheden, financiële instellingen, bedrijven en investeerders.

Nakamoto’s blijft identiteit ongrijpbaar, ondanks tientallen plausibele theorieën. En hun geschatte voorraad van 1 miljoen BTC blijft onbewogen. Het geschatte fortuin van Nakamoto bedraagt ongeveer $ 54 miljard, met een huidige BTC-prijs van ongeveer $ 54.000. Een BTC-prijs van $ 182.000, die door veel cryptoliefhebbers als waarschijnlijk wordt beschouwd, zou van Nakamoto de rijkste persoon ter wereld maken.

Eerder deze maand piekte de prijs van Bitcoin boven $ 64.000, voordat hij lager werd gecorrigeerd. Het onderwerp van een Cointelegraph Brasil-interview in maart met Dustin D. Trammell, was het mysterie rond Nakamoto. Trammell is een van de eerste cypherpunks die de digitale valuta ontgint. Trammell speculeerde in dat interview dat het onwaarschijnlijk was dat Nakamoto vóór Bitcoin aan een e-cash-protocol werkte.

Dit vanwege hun “gebrek aan vooringenomenheid” bij het implementeren van nieuwe technologie. Hij legde uit dat achteraf gezien, het erop leek dat Satoshi niet probeerde een technisch probleem op te lossen. Echter, eerder een sociaal probleem. Een systeemprobleem met het oude financiële systeem, ging Trammell verder. Echter, ze waren in die tijd erg gefocust op de technologie, dus sommige filosofische punten werden misschien over het hoofd gezien of gebagatelliseerd door degenen die niet goed genoeg opletten, aldus Trammell.

Ondanks Bitcoin nog niet aan alle huurders van het eerste witboek van Nakamoto uit 2008 voldoet, heeft het bewezen monetaire beleid het toch tot een aantrekkelijke waarde opslag gemaakt. Het verhaal rond Bitcoin resoneert voorlopig als een onveranderlijk “digitaal goud” bij gebruikelijke investeerders. Als Nakamoto ooit weer de kop zal opsteken, is niet helemaal duidelijk.

Of dat ze trouwens nog steeds leven. Echter, de cryptocurrency-gemeenschap is het eens geworden met de anonimiteit van de oprichter. Onder een nieuw morele houding van decentralisatie, zorgde het werk van Nakamoto voor de wijdverbreide acceptatie van blockchain-technologie. Onlangs was die morele houding te zien in de Cointelegraph Top 100. Hierbij zijn “wij allemaal” de meest invloedrijke persoon van crypto die bijdragen aan een meer gedecentraliseerde wereld.

We voelen de mogelijkheid, in deze netwerken waarin we vaak pseudoniem deelnemen, om iets terug te krijgen van wat we zijn kwijtgeraakt aan steeds meer gecentraliseerde entiteiten. Entiteiten die onze gegevens vastleggen, onze privacy schenden, de voorwaarden dicteren waaronder we waarde kunnen uitwisselen en het niveau van financiële risico’s waaraan we zouden moeten worden blootgesteld.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.