Search
Close this search box.

Het Verenigd Koninkrijk is bezig met conceptregelgeving voor stablecoins en onderzoek naar een CBDC

Het ministerie van Financiën van het Verenigd Koninkrijk heeft laten weten dat het bezig is met het opstellen van conceptregelgeving voor privé stablecoins. Tegelijkertijd is het ministerie bezig onderzoek te doen naar Centrale Bank digitale valuta ofwel CBDC’s als alternatief voor fiat geld. Rishi Sunak, de Britse minister van Financiën, merkte bij de aankondiging de aanstaande conceptregelgeving op samen met andere doelen voor ’s lands financiële dienstverlening. En ondersteuning voor groene financiën.

Minister Sunak gaf aan dat nieuwe technologieën zoals stablecoins, privé uitgegeven digitale valuta, de manier waarop mensen hun geld opslaan en uitwisselen kan veranderen. Dit leiden tot het goedkoper en sneller maken van. Het nieuws kwam in een week te midden van beslissende onderhandelingen tussen de U.K. en de Europese Unie over een post-Brexit handelsovereenkomst.

De minister sprak de hoop uit dat de financiële dienstensector van de U.K. het voortouw zal nemen voor het wereldwijd gesprek over nieuwe technologieën zoals stablecoins en CBDC’s. Chancellor Sunak zei dat een nieuw hoofdstuk start in de geschiedenis van financiële dienstverlening. En ook het vernieuwen van de positie van de U.K. als het belangrijkste financiële centrum van de wereld.

De minister ging verder door te stellen dat de plannen ertoe zullen leiden dat de U.K. doorgaat als een open, aantrekkelijke en goed gereguleerde markt. Er is geen gedetailleerde informatie beschikbaar. Wel is beweerd bij de aankondiging dat stablecoin initiatieven zich dienen te houden aan dezelfde minimumnormen als entiteiten die werken met andere betalingsmethoden.

Het document doet ook uit de doeken dat zowel de Centrale Bank als het ministerie van financiën van Engeland een CBDC onderzoeken. Daarbij verwelkomt de minister resultaten van beide afdelingen over hoe en of Centrale Banken hun eigen digitale valuta kunnen uitgeven als aanvulling op contanten.

De gevolgen van regelgeving voor stable tokens zorgde voor grote bezorgdheid nadat Facebook in juni 2019 bekendmaakte zijn eigen digitale valuta Libra te lanceren. Vanaf toen hebben Europese wetgevers constant opgeroepen voor de ontwikkeling van strikte en duidelijke richtlijnen voor regelgeving. Voordat toestemming verleend wordt aan privé stablecoins om vaste vorm aan te nemen binnen hun rechtsgebieden.

De nadruk werd hierbij gelegd op de bezorgdheid over monetaire soevereiniteit en bescherming van klanten. Tegenovergesteld hieraan lijkt de Britse minister van financiën een nuchtere beoordeling te hebben gemaakt van de snelgroeiende stablecoin sector. Daarbij merkte de minister op dat stabiele token-initiatieven onder hetzelfde toezicht zullen staan als bestaande betalingsbedrijven.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.