Search
Close this search box.

Hoe ziet de aanpak eruit van volgende procureur-generaal voor crypto, nu Bill Barr de DoJ verlaat?

Maandagavond maakte president Trump in een tweet bekend dat William Barr vertrekt uit het kantoor van procureur-generaal. Op dezelfde dag dat het Electoral College bijeenkwam en de overwinning van Joe Biden bij de verkiezingen in november bevestigde, werd de aankondiging gedaan. Barr, lang een van de meest loyale bondgenoten van Trump, zal op 23 december aftreden.

Het ministerie van Justitie heeft, onder het leiderschap van Barr, zijn acties in crypto opgevoerd. Inbegrepen de spraakmakende strafrechtelijke aanklachten tegen het leiderschap van BitMEX en de release van een nieuw raamwerk voor crypto-handhaving in oktober. De grootste inbeslagnames van crypto-activa tot nu toe zijn ook in de tweede helft van dit jaar geweest.

Zelfs onder de conservatieve Republikeinen, is Barr, die eerder diende als procureur-generaal onder George H.W. Bush, bijzonder oorlogzuchtig. Barr vermeldde in zijn ontslagbrief aan Trump wat hij beschouwde als zijn prestaties in de frontlinie. Barr gaf aan dat tijdens de regering van Trump, het ministerie van Justitie onvermoeibaar heeft gewerkt om het publiek te beschermen tegen geweldsmisdrijven.

Verder heeft de DoJ nauw samengewerkt met leiders in Mexico om de drugskartels te bestrijden. Ook heeft het hard opgetreden tegen China’s uitbuiting van hun economie en arbeiders. Bovendien verdedigde de DoJ de concurrentie in de markt, vooral in de technologiesector, volgens Barr.

Hieruit valt op te maken dat Barr vooral bezorgd was over illegale geldstromen naar het buitenland. De bezorgdheid van het DoJ over crypto tijdens de ambtsperiode van Barr was bijzonder groot. Dit vanuit het oogpunt van de waargenomen dreiging van terrorismefinanciering en het witwassen van geld. Hoewel het handhavingskader van het DoJ lippendienst heeft bewezen aan civiele misdrijven zoals effectenfraude.

Het digitaliseren van valuta’s is inderdaad veroorzaakt door de aanhoudende technische oorlog tegen China. En dat zou een bedreiging kunnen blijken voor de internationale dominantie van de dollar. Een DoJ zonder Barr. Hoe ziet dat eruit?

Potentiël genomineerden voor procureur-generaal die op de shortlist van Biden’s staan, zijn ​​Sally Yates, Merrick Garland en Doug Jones. Onder Obama diende Yates als plaatsvervangend procureur-generaal, terwijl onder Trump zij 10 dagen als waarnemend procureur-generaal aanzat. Trump ontsloeg haar, omdat ze weigerde zijn aanvankelijke moslimverbod te verdedigen.

Yates had een rol in de Russische verkiezingsinmengingsonderzoeken en daarom is het onwaarschijnlijk dat zij de door de Republikeinse bezette Senaat zal worden bevestigd. Garland kreeg te maken met Republikeinse belemmering toen Obama hem in 2016 nomineerde voor het Hooggerechtshof. Toch is zijn reputatie sterk voor een gematigde en Garland is waarschijnlijk tegen crypto minder agressief.

Vergeleken met de meer op buitenlandse dreiging gerichte Barr. Garland drukte zijn stempel in de jaren 90 toen hij onderzoek deed naar verschillende spraakmakende binnenlandse terroristische aanslagen. Een daarvan was de bomaanslag in Oklahoma City. Garland heeft zich in de afgelopen jaren onopvallend gehouden, toen crypto meer aandacht kreeg van wetshandhavers.

De cv van Garland doet vermoeden dat hij zich meer concentreert op binnenlandse zaken. En over het algemeen heeft het niet ertoe geleid dat wetshandhavers hardhandig optreden tegen crypto.

Jones verloor onlangs de herverkiezing in de Senaat van voormalig voetbaltrainer Tommy Tuberville. Het is voor hem dat de meest uitgebreide openbare staat van dienst beschikbaar is van overwegingen van crypto. Jones vroeg getuigen Peter Van Valkenburgh van Coin Center en merkte crypto neezegger Nouriel Roubini op, tijdens een hoorzitting in 2018 voor de Senaatsbankcommissie gericht op crypto.

Jones vroeg om met hem een beetje te praten over de gevaren van cryptocurrency. Gevaren over wetshandhaving, het witwassen van geld, mensenhandel en drugs. Kortom, Jones vroeg om volledige uitleg over opkomende technologieën die kunnen worden uitgebuit door de slechteriken, om echt grote schade aan te richten in hun systemen.

Het leek erop alsof Van Valkenburgh deze gedachtegang ontwapende. Dat deed hij door te zeggen dat als criminelen jouw technologie niet gebruiken, jouw technologie niets waard is. Jones bleef naar NASCAR wijzen als een afstammeling van de opgevoerde auto’s van rum running en dat amuseerde de senator.

Tijdens een hoorzitting in 2019 over de Libra van Facebook, maakte Jones zich meer zorgen over het witwassen van geld en know-your-customer-controles. Deze stonden centraal bij regelgevingskwesties, omdat Facebook van plan was om een stablecoin aan zijn 2 miljard gebruikers te verstrekken.

Jones zei dat op een gegeven moment een innovatieve officier van justitie over de tafel zal kijken. De officier zal dan zeggen dat je hieraan bijdraagt, dat je een assistent bent en een medeplichtige. Ben je daar later op voorbereid? Jones vroeg zich af dat als je je werk niet doet en deze valuta wordt gebruikt om mensenhandel, drugs en fraude te vergemakkelijken.

 Jones vroeg zich af als zij er dan op voorbereid zijn dat Facebook en alle Calibra- en Libra-gebruikers als crimineel beklaagden worden beschouwd? Jones ‘achtergrond is, net als bij Garland, zwaar op binnenlands terrorisme en dat heeft Biden een prioriteit voor zijn regering genoemd. Biden mikt met name op een toename van blanke nationalistische bewegingen.

In een rapport uit oktober van het Department of Homeland Security werd een opmerking gemaakt over huiselijk gewelddadige extremisten. Racistisch en etnisch gemotiveerde gewelddadige extremisten, met name blanke supremacistische extremisten (WSE’s), zullen de meest hardnekkige en dodelijke dreiging in het vaderland blijven.

Het potentiële gebruik van crypto bij binnenlands terrorisme krijgt minder krantenkoppen dan zijn rol bij de internationale financiering van terrorisme of het witwassen van geld. Toch hebben leden van het Congres hun bezorgdheid geuit over crypto en versleutelde berichtensystemen die in het verleden haatmisdrijven mogelijk maakten.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.