Search
Close this search box.

In 2022 begint Bank of Thailand met testen van digitale valuta van de Centrale Bank

De Bank of Thailand heeft voorlopige testprotocollen gepland om te beginnen in het tweede kwartaal van 2022. Zij heeft hiermee haar agenda bepaald voor een digitale valuta van de Centrale Bank voor particulieren. Vrijdag maakte de Centrale Bank van Thailand dit bekend in een persbericht waarin werd opgeroepen tot openbare opmerkingen over de voorgestelde CBDC-routekaart.

De Centrale Bank publiceerde, als onderdeel van haar plannen, een voorlopig rapport waarin haar CBDC-stelling werd beschreven. De Bank of Thailand voerde aan dat het succes van private stablecoins risico’s inhoudt voor monetaire soevereiniteit en financiële stabiliteit. Zo verklaarde zij haar motivatie voor het creëren van een CBDC. In maart beschouwde de top bank van Thailand, Thai Baht Digital (THT), een stablecoin uitgegeven door Terra, inderdaad als illegaal.

De Centrale Bank noemde toen de wet van het land die elke andere entiteit, behalve de Centrale Bank, verbood om valuta uit te geven in Thailand. De Centrale Bank zal haar CBDC-ontwikkelingsinspanningen beginnen door in gesprek te gaan met belanghebbenden. Hierna volgt een kosten-batenanalyse om de kansen, risico’s en uitdagingen vast te stellen die verband houden met een soevereine digitale valuta. Volgens het rapport van de Bank of Thailand.

Vlucht naar kwaliteit, d.w.z. consumenten die CBDC’s prefereren boven fiat-valuta tijdens marktstoringen, blijft een belangrijke risicofactor voor de BoT. De Centrale Bank stelt daarom voor om opnamelimieten toe te voegen naast andere transactie-frictieprotocollen. Dit zou de kans op bankruns moeten verkleinen wanneer zich periodes van marktonzekerheid voordoen.

De BoT onthulde, als onderdeel van zijn voorlopige conclusie, dat het de deur openliet voor een CBDC. Daarom de reden om zijn digitale baht-testprotocollen een vliegende start te geven. Vachira Arromdee, assistent-gouverneur van de Financial Markets Operations Group bij de BoT, zei op vrijdag tijdens de briefing dat de Centrale Bank CBDC’s ziet als een middel om betere toegang te bieden tot financiële diensten in het land.

Het digitale baht-project zou volgens Arromdee binnen de komende drie tot vijf jaar kunnen worden geïmplementeerd. Tot juni hebben leden de tijd om hun opmerkingen over de plannen van de BoT voor een CBDC in te dienen. De BoT maakt ook deel uit van een CBDC-coalitie waarbij Hong Kong, China en de Verenigde Arabische Emiraten zijn betrokken, zoals eerder gemeld door CoinTelegraph.

Nu deelnemers streven naar grensoverschrijdende interoperabiliteit, zijn regionale CBDC’s inderdaad een opvallende trend aan het worden in het opkomende soevereine digitale valuta-ecosysteem. Onlangs heeft de Eastern Caribbean Central Bank een regionale CBDC gelanceerd voor vier van de acht landen in de Eastern Caribbean Currency Union.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.