In $ 400 miljoen Mt. Gox fraude rechtszaak, verwerpt rechter class certificering

Een bod van klanten op class certificering van de Japanse Bitcoin (BTC)-beurs Mt. Gox, die niet meer bestaat, is door een federale rechter afgekeurd. Mt. Gox ging in 2014 failliet na een grote hack. Dinsdag legde rechter Gary Feinerman de verklaring af in de Amerikaanse District Court voor de Northern District of Illinois. De rechter zei ook dat er 30.000 “mini-trials” nodig zouden zijn voor een andere uitspraak.

Voor Mark Karpelès, de voormalige Mt. Gox-topman, bracht de stap een overwinning. Karpelès heeft betoogd dat een compensatieplan in Japan beter zou zijn dan rechtszaken in de Verenigde Staten. De class moet worden gecertificeerd voordat een class action-rechtszaak door kan gaan. De certificering zorgt ervoor dat de eisers voldoende overeenkomsten hebben om een proces tegen de gedaagde voort te zetten als onderdeel van één grotere zaak.

Volgens Wet 360 redeneerde de rechter dat de theorie van de hoofdaanklager over fraude in de $ 400 miljoen aanklacht inging tegen Karpelès ‘opstelling en verspreiding van de gebruiksvoorwaarden van Mt. Gox en vermeende verkeerde interpretaties. Begin 2012 opende Gregory Greene voor het eerst een rekening bij Mt. Gox. En Greene beweerde te hebben vertrouwd op verklaringen in de servicevoorwaarden van de uitwisseling bij het beoordelen van de beveiliging van het platform.

Greene merkte op dat hij zich de voorwaarden op de website niet kon herinneren, tijdens een verklaring in juni 2018. Als 30.000 gebruikers de inhoud van de servicevoorwaarden nu lezen of begrijpen, voerde de rechter aan, kan geen algemeen antwoord opleveren voor de hele class of zelfs voor het grootste deel van de class. Tenzij er vergelijkbare omstandigheden zijn voor alle eisers kan de class action eigenlijk niet worden gecertificeerd.

Rechter Feinerman voegde toe dat geen enkele redelijke feitenvinder zomaar zou kunnen aannemen dat alle of de meeste van deze gebruikers de voorwaarden hebben gelezen of er op een andere manier van hebben geleerd. Zelfs als alle of de meeste Mt. Gox-gebruikers op de hoogte waren van de voorwaarden, betekent het niet dat eenieder of de meesten begrepen wat ze naar verluidt beloofden zoals Greene deed, voegde de rechter eraan toe.

Volgens de rechter zou het onoverkomelijke problemen opleveren om meer dan 30.000 mini-trials te houden. Met als doel te bepalen hoe elk class lid het begreep en of elk class lid vertrouwde op een contract dat ze bijna tien jaar geleden accepteerden, volgens Feinerman. Na een afwijzing in 2018 door rechter Feinerman, is dit de tweede poging van de Mt. Gox-klanten om class certificering te verkrijgen.

Toen verklaarde de rechter dat getuigenis van de hoofdaanklager aantoonde dat hij te kwetsbaar was voor unieke verdedigingen. De sluiting van Mt. Gox in februari 2014 leidde tot de rechtszaak, die kwam nadat Mt. Gox had toegegeven dat het $ 400 miljoen aan BTC had verloren. Karpelès werd in maart 2019 vrijgesproken van verduistering, maar schuldig bevonden aan het knoeien met financiële gegevens.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.