In Nigeria kan één bitcoin $68.000 kosten. Dit is waarom.

Bitcoin heeft de grens van $68.000 in Nigeria al gepasseerd, maar dat is als je de officiële wisselkoers gebruikt.

Een Nigeriaanse ontwerper van blockchain-projecten, Awosika Ayodeji, klaagt niet. Hij is blij wakker te worden en zien dat bitcoin-prijzen worden geciteerd met behulp van onofficiële wisselkoersen van de Amerikaanse dollar, omdat dit betekent dat hij meer naira per dollar zou krijgen als hij zijn crypto-inkomsten naar zijn lokale valuta omzet.

Tegelijkertijd wordt “het kopen van [bitcoin] ook duurder”, merkte Ayodeji op.

Vrijdag bedroeg de officiële wisselkoers van Nigeria voor de Amerikaanse dollar ongeveer 380 naira per dollar. Met behulp van dit tarief werd een bitcoin (BTC, -7,77%) genoteerd op peer-to-peer-platform LocalBitcoins in Nigeria van ongeveer 26.000.000 naira omgezet in $68.246. Op het eerste gezicht lijkt dit een forse premie van 24%, wat in deze context verwijst naar de prijs van bitcoin die veel hoger is op specifieke locaties dan gemiddeld wereldwijd.

In Nigeria zijn deze premies niet consistent. Op peer-to-peer-platform Paxful waren de vermelde bitcoin-prijzen gebaseerd op $1-handel voor ongeveer 475 naira. Deze koers werd omgerekend naar $54.736, een prijs die veel dichter bij de gemiddelde bitcoin-handelsprijs van de dag ligt. In feite was de informele wisselkoers van de marktdollar in Nigeria op vrijdag ongeveer 478 naira, wat de koers weerspiegelt die wordt gezien op Paxful en de bitcoin-prijzen die worden vermeld op LocalBitcoins.

In opkomende markten die te maken hebben met een valutacrisis, kunnen bitcoin-prijzen zelfs licht werpen op de informele markt voor Amerikaanse dollars. In Argentinië noteerde de Latijns-Amerikaanse crypto-Exchange Bitso de bitcoin-prijs op 8700.993 Argentijnse peso’s op vrijdag, die werd omgezet in maar liefst $98.000 met behulp van de officiële wisselkoers, die ongeveer 89 Argentijnse peso’s per dollar was. Maar bitcoin-noteringen op beurzen zoals Bitso gaven aan dat de dollar ongeveer 150 peso waard was, wat de informele gangbare koers van de dollar weerspiegelt.

Chief executive officer bij de app Bundle Africa voor sociale betalingen, Yele Bademosi, zei dat uitwisselingen hoogstwaarschijnlijk informele dollartarieven gebruiken, waardoor de prijs van bitcoin in lokale valuta wordt opgeblazen. Volgens Andrés Ondarra, country manager voor Argentinië bij Bitso, is de marktkoers voor de dollar meestal ook hoger dan de officiële wisselkoers in Argentinië.

“Dit weerspiegelt voornamelijk het verschil tussen de informele Amerikaanse dollarkoers en de officiële. De kloof tussen de officiële en de informele dollar in Argentinië is ongeveer 70%,”

Vertelde Emiliano Limia, persvoorlichter bij de Argentijnse crypto-uitwisseling Buenbit, CoinDesk via een e-mail.

Uitwisselingen met informele koersen in plaats van officiële, geven aan dat de lokale bitcoin-markten buiten de overheidsregels vallen, en dat bitcoin-handel de werkelijke waarde van de lokale valuta ten opzichte van de dollar kan onthullen.

Volgens een professor in economie en de Universiteit van Chicago die een paper publiceerden over hoe bitcoin wisselkoersmanipulatie en kapitaalcontroles kan detecteren, Gina Pieters, kunnen bitcoin-premies om een ​​aantal redenen voorkomen.

“Het lijkt onwaarschijnlijk dat de prijs zo veel hoger zou moeten zijn, tenzij er manipulatie is van het nominale wisselkoerskanaal”, zei Pieters in een e-mail, verwijzend naar de prijs van de ene valuta in termen van een andere.

In feite was de stelling van Pieters ‘paper uit 2016 dat bitcoin-handel kan worden gebruikt om niet-officiële wisselkoersen te benaderen,’ die op hun beurt kunnen worden gebruikt om zowel het bestaan ​​als de omvang van de verstoring te detecteren die wordt veroorzaakt door kapitaalcontroles en exchange rate manipulatie”

Informele wisselkoersen

Vanwege de dalende koopkracht van de naira heeft Nigeria op een willekeurige dag meerdere wisselkoersen voor de dollar. De informele wisselkoersen zijn doorgaans veel zwakker, waarbij Nigerianen meer naira per dollar moeten uitdelen, wat aangeeft dat de lokale valuta mogelijk minder waard is dan wat de regering zegt.

Volgens een hoofdstuk in het boek van econoom Koji Kubo over de valutamarkt in Myanmar, ontstaan ​​er meerdere wisselkoersen op de onofficiële markt wanneer regeringen ‘uitputtende valutabeperkingen’ of beperkingen op de hoeveelheid vreemde valuta die kunnen worden gekocht of verkocht invoeren.

In 2020 legde de Argentijnse regering strikte controles op de aankoop van Amerikaanse dollars op, waardoor het aantal dollars dat burgers konden kopen en vasthouden werd beperkt tot $200, in een poging om te voorkomen dat kapitaal het land uit stroomt. De zwarte markt voor dollars bloeide als gevolg, met mensen die zich haastten om meer dollars te kopen om hun rijkdom te beschermen, en zelfs meer peso’s per dollar betaalden. Dit sloeg snel over naar crypto toen Argentijnen probeerden de peso te dumpen voor sterkere valuta’s: de vraag naar bitcoin steeg enorm in 2020.

Ondertussen kampt Nigeria met een tekort aan Amerikaanse dollars: in 2020 meldden lokale media dat Nigeriaanse banken het bedrag aan dollars dat Nigerianen in het buitenland kunnen uitgeven, beperkten tot slechts $500. Dankzij de schaarste aan dollars die niet aan de lokale vraag konden voldoen, daalde de waarde van de naira op lokale informele markten omdat mensen bereid waren meer naira per dollar te betalen.

“De algemene markt stelt de prijs nu vast op $480, aangezien dat de huidige waarde lijkt te zijn die algemeen aanvaard wordt tussen kopers en verkopers”, zei Ayodeji.

De lagere informele wisselkoers kan betekenen dat het sturen van geld naar familie in Nigeria of Argentinië in bitcoin voordelig kan zijn, aangezien één bitcoin u meer van de lokale valuta kan opleveren, maar dit betekent ook dat de koopkracht van de lokale valuta verzwakt. Geld het land uit sturen kan problematisch zijn, aangezien uw vermogen wordt omgezet in minder dollars.

Het is doorgaans moeilijk om lokale informele dollarkoersen in te schatten: Ayodeji zei dat handelaren in de zwarte markt om nog meer naira per dollar zouden kunnen vragen. Maar bitcoin-conversies kunnen een behoorlijke schatting maken, zei Ayodeji.

Inflatie

Toch kunnen premies bestaan, zelfs nadat u rekening hebt gehouden met het verschil in wisselkoersen. Een mogelijke reden is dat mensen in landen met een hoge inflatie mogelijk bereid zijn meer te betalen voor bitcoin.

“In het eurogebied zijn de prijzen vrijwel hetzelfde als de spotprijzen in grote gecentraliseerde beurzen”, zei Jukka Blomberg, chief marketing officer bij LocalBitcoins, in een e-mail. Maar “in landen als Venezuela kunnen er zelfs behoorlijk hoge premies zijn.”

Bloomberg legde uit dat dit komt omdat Venezolanen die bereid zijn hun bitcoin te verkopen in ruil voor hun lokale valuta, doorgaans een hogere premie willen vanwege het risico dat ze moeten nemen door een sterk inflatoire valuta te accepteren, zoals de bolivar. In Venezuela, waar het inflatiepercentage in 2019 maar liefst 10 miljoen% bereikte en de waarde van de bolivar bijna dagelijks daalde ten opzichte van de Amerikaanse dollar, begonnen mensen zich tot bitcoin te wenden. In feite heeft de lokale vraag naar bitcoin de acceptatie van cryptovaluta in Venezuela gestimuleerd, vóór andere hyperinflatoire landen zoals Argentinië.

Nigeria is ook een inflatoir land, en burgers wenden zich tot bitcoin om waardedalingen in naira te weerstaan. De vraag naar bitcoin was zo hoog dat de centrale bank van Nigeria eerst de banken opdracht gaf om alle rekeningen die verband houden met cryptohandel te sluiten, en een uitleg van vijf pagina’s vrijgaf waarin stond dat de maatregel was genomen om het financiële systeem van het land te beschermen.

Volgens Ayodeji veranderde de naira-wisselkoers op cryptoplatforms drastisch de dagen nadat het verbod werd aangekondigd, misschien als gevolg van de paniek die volgde, en de vraag naar bitcoin daalde lichtjes: de onofficiële uitwisseling bereikte tussen 410 en 420 naira per dollar, Ayodeji zei.

‘Maar de markt keerde terug,’ zei hij.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.