In Q1 zal begonnen worden met testen van op blockchain gebaseerde COVID-19-paspoorten

Binnenkort zal de International Air Transport Association op blockchain gebaseerde paspoorten uitrollen. Hierin wordt de gezondheidsinformatie van een persoon digitaal opgeslagen, met name hun COVID-19-test en vaccinatiestatus. IATA zegt dat deze stap de potentie heeft om internationale heropening tot stand te brengen en de huidige wereldwijde quarantainebeperkingen te versoepelen.

Er zal een ‘gezondheidspaspoort’ worden opgeslagen in de smartphone van een gebruiker in de vorm van een app. Hierbij zullen de eerste echte tests naar verwachting plaatsvinden op zijn vroegst in februari. Naar verluidt zou de app ook dienstdoen als een tweerichtings communicatietool die informatie uitzendt naar relevante regeringen, vaccinatiecentra en luchtvaartmaatschappijen.

De app staat bekend als de IATA Travel Pass en wordt beschreven als een manier om reizigers volledige controle te geven over hun eigen gegevens. Tot nu toe hebben vier grote luchtvaartmaatschappijen zich aangemeld voor het programma. Terwijl Etihad en Emirates momenteel een lanceringsdatum in april voorspellen, zijn Singapore Airlines en British Airways van plan om in februari met de eerste testfase te beginnen.

Hoofd van luchthaven-, passagiers- en beveiligingsproducten bij IATA, Alan Murray Hayden, prees het gebruik van krachtige blockchain-technologie in het plan. Hij voegde eraan toe dat dit een van de weinige implementaties van de technologie tot nu toe was die een duidelijk gunstig effect heeft. Verder zei hij dat dit het mooie is van de technologie die gebruikt wordt en dat het de passagier de volledige controle geeft over zijn gegevens.

Een centrale database is er niet en niemand kan het hacken. Gegevens zijn het eigendom van de passagier en deelt deze met de luchtvaartmaatschappij. Hayden gaf aan dat het echt krachtig is. En waarschijnlijk een van de eerste voorbeelden ooit van blockchaintechnologie die wordt geïmplementeerd op een manier die mensen ten goede komt.

Vier belangrijke interactieve componenten zullen in de Travel Pass zitten. Een daarvan is de digitale paspoortmodule. Tweede is een Lab-app, waarmee gegevens veilig kunnen worden verzonden via testlaboratoria en de app zelf. Derde is een wereldwijd register van vaccinatiecentra. Als laatst een wereldwijd register van actuele gezondheidseisen die internationale reizigers op elk moment stellen.

Hayden zei dat als de gezondheids- en vaccinatiestatus van de potentiële passagier voldoet aan de internationale vereisten, dan zou de passagier klaar zijn om te gaan. Passagiers hebben dus nu drie belangrijke dingen op hun telefoon. Zij hebben hun digitale paspoorten, testresultaten en wat, een oké om te reizen, genoemd wordt, volgens Hayden. Vervolgens kunnen Passagiers kiezen of ze deze gegevens willen delen op de airline-app.

Aan passagiers zal gevraagd worden om hun gegevens in te dienen. Als ze op verzenden klikken, worden de gegevens naar de luchtvaartmaatschappij gestuurd. Vanuit het perspectief van de passagier is dit eenvoudig. Met letterlijk een klik op een paar knoppen, heeft de luchtvaartmaatschappij nu alle passagiersgegevens. Bovendien zijn ze er 100% zeker van dat de passagier in orde is om te vliegen.

Passagiers van Etihad-luchtvaartmaatschappijen die vanuit Abu Dhabi vliegen, krijgen in het eerste kwartaal van 2021 als eersten het gebruik van de digitale paspoorten aangeboden.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.