Indiase beurs WazirX, eigendom van Binance, onderzocht wegens vermeende AML-tekortkomingen

De bekende Indiase crypto-exchange WazirX wordt onderzocht wegens vermeende schendingen van de Indiase Foreign Exchange Act (FEMA). Binance heeft WazirX in 2019 overgenomen. In een officiële tweet van het Indiase handhavingsdirectoraat (ED) werd vrijdag het onderzoek publiekelijk aangekondigd.

Een Show Cause Notice is aan WazirX Crypto-currency Exchange afgegeven wegens overtreding van FEMA, 1999 voor transacties met crypto-valuta’s ter waarde van Rs. 2790.74 Crore, staat in de tweet. Eén crore staat voor 10 miljoen, in het Indiase nummeringssysteem. De 2.790 crore roepies in cryptocurrency-transacties die worden onderzocht, zijn dan ongeveer $ 389 miljoen waard.

ED heeft de vier jaar oude beurs en haar directeuren, Nischal Shetty en Hanuman Mhatre, in de aankondiging van de show genoemd, volgens een rapport van de Times of India. Naar verluidt kwamen wetshandhavers de verdachte transacties tegen in de loop van een witwasonderzoek naar illegale onlinegokapplicaties, waarbij Chinese staatsburgers betrokken waren.

ED beweert dat de beschuldigde personen de opbrengsten van criminele activiteiten ter waarde van ongeveer 57 crore roepies, $ 7,8 miljoen, hebben witgewassen door hun roepie-deposito’s om te zetten in Tether (USDT). Zo citeert The Times de verklaring van de ED. Volgens instructies uit het buitenland zouden ze vervolgens de USDT hebben overgedragen aan Binance-wallets.

In de periode van het onderzoek hebben gebruikers van WazirX via zijn pool-account inkomende cryptocurrency ter waarde van Rs 880 crore, $ 120,4 miljoen, ontvangen van Binance-accounts. En hebben gebruikers cryptocurrency ter waarde van Rs 1.400 crore, $ 191,6 miljoen, overgedragen aan Binance-accounts. Geen van deze transacties is beschikbaar op de blockchain voor een audit of onderzoek, stelt de ED verder.

WazirX is er niet in geslaagd de vereiste informatie te verzamelen om zijn klanten en transacties te controleren, stelt de ED. Volgens het Indiase handhavingsdirectoraat is dit in strijd met de wetten ter bestrijding van het witwassen van geld en de bestrijding van terrorismefinanciering, evenals met de FEMA.

De klanten van de beurs kunnen daarom crypto overdragen aan een andere persoon, ongeacht de jurisdictie of nationaliteit, zonder dat ze de vereiste documenten hoeven te overleggen, gaven de wetshandhavers aan. Nischal Shetty, WazirX-directeur, heeft al gereageerd op de aankondiging van de ED met een uitgebreide thread op Twitter. Hierbij geeft Shetty aan dat WazirX nog geen bericht heeft ontvangen van het handhavingsdirectoraat, zoals vermeld in de mediaberichten van vrijdag.

WazirX voldoet aan alle toepasselijke wetten, tweette Shetty. En hij schreef in de twee vervolgtweets dat WazirX buiten hun wettelijke verplichtingen gaat door de processen van Know Your Customer (KYC) en Anti Money Laundering (AML) te volgen. Bovendien heeft WazirX altijd informatie verstrekt aan wetshandhavingsinstanties wanneer dat nodig is. De uitwisseling is daarom in staat alle gebruikers van het platform te traceren met behulp van officiële identiteitsgegevens, voegde Shetty eraan toe.

Shetty sloot zijn antwoord af met te zeggen dat de uitwisseling volledig zal meewerken aan het onderzoek, mocht zij een formele mededeling rechtstreeks van de ED ontvangen. Op een moment van onvoorspelbare ontwikkelingen op het gebied van crypto-regelgeving in het land, is het nieuws van het onderzoek gekomen. Autoriteiten hebben nu eerdere plannen voor een algemeen Bitcoin-verbod laten vallen in het voordeel van het classificeren van cryptocurrencies als een aparte activaklasse, wordt hierbij gesuggereerd door de meest recente rapporten.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.