Kan Londen na de Brexit met een digitaal pond CBDC de status van het financiële centrum heroveren?

Groot-Brittannië zou een digitaal pond moeten invoeren in een poging om de status van Londen als mondiaal handelscentrum te versterken in de nasleep van de Brexit, heeft een financiële denktank gesuggereerd. Londen, eerder het zwaartepunt van de Europese financiële sector, zag eind 2020 veel van zijn invloed verloren gaan toen het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie werd afgerond.

Nu zal het ministerie van Financiën van het Verenigd Koninkrijk voorstellen aannemen om de City of London aantrekkelijker te maken voor internationale handelaren. En de activiteit uit Amsterdam terugtrekken, dat na de Brexit opkwam als het nieuwe handelscentrum van de EU. Een denktank, CityUnited, is door Euro sceptische politici en Londense financiële veteranen opgericht.

Deze denktank stelt ideeën voor over hoe de groei in een onafhankelijk Groot-Brittannië kan worden bevorderd. Daniel Hodson, CityUnited-voorzitter, vertelde aan Reuters dat de overweging van de Bank of England voor een digitale valuta van de Centrale Bank prijzenswaardig was. Echter, het proces moet worden versneld. Volgens Hudson heeft de Bank of England heeft het over een CBDC.

Echter, het zou een grotere prioriteit moeten krijgen omdat deze vorm van technologie de toekomst is en andere voordelen zou opleveren. Voordelen zoals real-time regelgeving om kosten te besparen, aldus Hodson. Hij zei dat de vooruitgang die China heeft geboekt bij het lanceren van een CBDC de Britse financiële autoriteiten zorgen zou moeten baren.

Hij waarschuwde dat dergelijke technologie China een voorsprong op het Verenigd Koninkrijk zou kunnen opleveren. Hodson zei dat voor een concurrerende stad na de Brexit, een digitale valuta van de Centrale Bank (CBDC) een fundamentele basis zou moeten zijn. Anders boekt China een voorsprong op hun, volgens Hudson. Bij het creëren van een CBDC heeft China’s vooruitgang geleid tot de uitgifte van biometrische paspoorten die zijn gekoppeld aan digitale yuan-portefeuilles.

Dit is samen met tal van vergelijkbare proefprojecten gedaan, naarmate het land dichter bij de uitgifte van zijn CBDC komt. China is niet het eerste land dat een CBDC uitgeeft, want die eer gaat naar de Bahama’s. Toch zou de wereldwijde economische impact van een Chinese CBDC veel groter kunnen zijn. De digitale yuan zal naar verwachting in de nabije toekomst China’s digitale steden zonder contant geld van stroom voorzien.

Bovendien zal het naar verluidt worden gebruikt als onderdeel van de Olympische Winterspelen in Peking in 2022.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.