Is de koers van de Bitcoin wel zo dramatisch?

Wie de laatste anderhalf jaar leest over de Bitcoin zou kunnen denken dat het niet goed gaat met de munt. Immers, de cryptowinter laat tot 90% van de waarde verdampen, zo is steeds het verhaal. Toch klopt dit inhoudelijk maar voor een deel. Als je op 1 januari 2018 bent ingestapt kan je inderdaad concluderen dat je een waardeloze belegging bent aangegaan. Wie kiest voor vergelijking over een langere termijn kijkt wellicht heel anders naar de koers van de Bitcoin. Wij bieden je wat perspectief.

De Bitcoin koers vanaf dag 1
Stel je nu eens voor dat je op de eerste dag dat een aandeel op de beurs komt een knisperend briefje van 100,- uit je zak had getoverd. Met dat geld koop je net zoveel aandelen als je in de IPO-fase (dus bij start van de beurshandel) kan krijgen. Hoeveel zou dat in 2019 waard zijn? Een website die dol is op cijfertjes maakte de berekening. De resultaten zijn opvallend. Zeker als je kijkt welke investering er als beste uit de bus komt.

In onderstaande grafiek toont men het rendement van een belegging van $ 100,-, ingelegd op de eerste dag dat dit mogelijk was. We zien de waarde-ontwikkeling door de tijd. Voor de echte freaks onder ons: dividenden werden niet opnieuw geïnvesteerd en splitsingen, overnames en fusies werden gevolgd. Kijk zelf en verbaas je (tekst gaat door onder de grafiek).

Investeerde jij $ 1000,- op de eerste dag dat dit kon? Dan zouden dit jouw resultaten zijn.
Investeerde jij $ 1000,- op de eerste dag dat dit kon? Dan zouden dit jouw koers en resultaten zijn. Zoals je ziet heeft de maker bij Bitcoin zelfs gesmokkeld en een hogere koers genomen.

Groei koers Bitcoin in verder perspectief
Zoals je ziet liggen de resultaten bij een belegging in Bitcoin veel hoger dan bijvoorbeeld wanneer je in Amazon of Apple had belegd. Overigens had ik mij die beginnersfout wel vergeven gezien het rendement. De logische verwachting is dan dat de Bitcoin ook veel groter is dan die partijen. Wanneer we een andere statistiek van dezelfde makers bekijken komen we bedrogen uit. In deze statistiek zetten zij de Bitcoin en de totale cryptomarkt af tegen allerlei andere partijen die een grote waarde betekenen. Zoals je ziet zijn de details van de scheiding van Jeff Bezos nog niet verwerkt. Je ziet dan het volgende beeld:

Bitcoin-cryptomunten-geldverhouding
De geldverhouding van Bitcoin en Cryptomunten tegen overig kapitaal.

Wat zeggen deze cijfers over de toekomst van de Bitcoin?

Wanneer we deze statistieken bekijken kunnen we eigenlijk alleen concluderen dat de Bitcoin en andere cryptomunten op lange termijn flinke koersstijgingen in het verschiet hebben als zij hun belofte waar kunnen maken. Immers, door schaarste zal de vraag toenemen wanneer de waarde van de Bitcoin en/of andere cryptomunten intrinsiek stijgt. Aan de andere kant is het beangstigend dat wanneer een kleine club rijken een goed vermogen bij elkaar leggen, zij de grootste disruptive bedrijfstak van dit moment volledig kunnen kopen. Vooralsnog kunnen we er echter vanuit gaan dat degenen die aangeven dat de Bitcoin een waardeloze belegging is dit artikel niet gelezen hebben.

Bron voor de statistieken: howmuch.net

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.