Mede-oprichter van Ripple, Jed McCaleb, verkocht in 2020 $400 miljoen aan XRP

Jed McCaleb, Mede-oprichter van Ripple, lijkt een voorspoedig 2020 te hebben gehad, nadat hij de afgelopen 12 maanden voor meer dan $400 miljoen aan XRP had verkocht.

Stellar CTO en Ripple-architect Jed McCaleb incasseerden in 2020 maar liefst $411 miljoen in XRP, volgens een bijgewerkt rapport van blockchain-analyse-account Whale Alert.

Het hele jaar door heeft McCaleb 1,2 miljard XRP verkocht tegen een gemiddelde prijs van $0,34 per munt, waarmee hij bijna een half miljard dollar heeft verzameld. Het bedrag vertegenwoordigt naar verluidt 27% van de XRP-voorraad van McCaleb die op een vereffeningsrekening bij Ripple Labs wordt gehouden, en markeert een sterke versnelling van zijn verkopen tot nu toe. Hij verkocht ongeveer een miljard XRP in de vijf jaar tussen 2014 en 2019.

De gecombineerde waarde van McCalebs huidige en geliquideerde XRP-holdings is ongeveer $ 1,2 miljard volgens schattingen van Whale Alert, waardoor hij hoog op de rijke lijst van crypto’s staat.

McCaleb lijkt ook zijn verkopen goed te hebben getimed, waarbij Ripple momenteel wordt geconfronteerd met rechtszaken van zowel de SEC als een grote investeerder die heeft deelgenomen aan de Series C-financieringsronde van $200 miljoen van het bedrijf in 2019.

McCaleb ontving controversieel een mede-oprichtersbeloning van 9,5 miljard XRP toen hij Ripple Labs verliet in 2014. In hetzelfde jaar tekende McCaleb een overeenkomst met Ripple Labs die de hoeveelheid XRP die hij per week kan verkopen, beperkt om negatieve druk op  de markt.

McCaleb heeft ondanks brede kritiek herhaaldelijk geprobeerd investeerders te verzekeren dat zijn verkoop geen invloed heeft gehad op de prijs van XRP.  De overeenkomst tussen McCaleb en Ripple Labs loopt af in 2023.

McCaleb ontving op 1 januari 2020 477,7 miljoen XRP van zijn vereffeningsrekening bij Ripple Labs.  De bijbehorende portemonnee van McCaleb bevat nog steeds 652,1 miljoen XRP – ter waarde van ongeveer $147 miljoen tegen huidige prijzen.

In het oorspronkelijke rapport over de XRP-verkopen van McCaleb in februari waarschuwde Whale Alert voor de mogelijke risico’s die verbonden zijn aan een enkele entiteit die zo’n aanzienlijke economische invloed uitoefent op een project waarbij ze niet langer betrokken zijn:

“Of je nu gelooft dat de toekomst er rooskleurig uitziet voor blockchains zoals Ripple, de economische macht en gevolgen van Whales zoals Jed McCaleb kunnen niet worden genegeerd …”

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.