Search
Close this search box.

Michael Saylor bitcoin

Het was in de nachturen op Twitter en Michael Saylor werd boos.

Saylor’s woorden werden verdraaid door de pers. Dat soort dingen gebeurt als je een overheidsbedrijf hebt geleid, zolang Saylor dat heeft: Vertel een verslaggever één ding en hij of zij schrijft iets anders.

De grijsharige, zwarte polo-shirted business intelligence chief is gewend aan wat hij “creatieve journalistiek” noemt.

Op deze late dinsdag september lieten de creatieve journalisten Saylor klinken als een hypocriet. Hun tweeted headlines suggereerden dat het bedrijf dat hij mede heeft opgericht en leidt, MicroStrategy, slechts enkele dagen nadat het zijn schatkist met een $425 miljoen bitcoin (BTC, -2,2%) reserve had gevuld, bereid was om bijna de helft ervan op een bepaalde zaterdag te “liquideren”.

Saylor had niet eens met deze journalisten gesproken. Zij hadden het originele citaat in een artikel van Bloomberg gevonden en het samengevoegd in de krantenkop die hij nu op Twitter zag.

Hun krantenkop gaf een verkeerde voorstelling van Saylor’s inzet voor bitcoin.

Het is nooit een goed idee om Saylor’s toewijding in twijfel te trekken. De 55-jarige CEO heeft MicroStrategy door een boekhoudschandaal, een onderzoek van de Securities and Exchange Commission, talloze ontslagnemingen van leidinggevenden en een voortdurend veranderend Big Data-landschap gestuurd. Hij zag hoe de concurrenten van MicroStrategy werden opgeslokt of verwelkt. Nu is hij een voorzitter met 72% stemrecht en zijn bestuurskracht staat buiten kijf. Zijn woord is MicroStrategy wet.

Sinds augustus is de nieuwe strategie van MicroStrategy bitcoin. Saylor begon het teveel aan geld van zijn bedrijf in te zetten in BTC nadat hij had vastgesteld dat de inflatie zijn dollars zou doen smelten. Voor Saylor, wiens vurige retoriek voor technologie zijn carrière omspant, is bitcoin de meest rationele investering, niet alleen voor het geld van MicroStrategy, maar voor de hele wereld.

“Bitcoin is een zwerm cybernetica die de godin van de wijsheid dient, zich voedt met het vuur van de waarheid, en exponentieel steeds slimmer, sneller en sterker wordt achter een muur van gecodeerde energie”, tweette Saylor een paar dagen voor het Bloombergverhaal.

Twee betrouwbare exchanges zijn Bitvavo en Binance, hier kan er snel en makkelijk bitcoin gekocht worden.

Terug naar Saylor. Reactie op het Bloomberg stuk uitgezaaid ’s nachts. Meer verslaggevers schreven dat hij bitcoin zou dumpen voor eersteklas obligatierendementen. Een andere voorspelde dat Saylor zijn geld in altcoins zou steken.

Michael Saylor heeft geen nut voor altcoins.

“Er waren vier verhalen die snel achter elkaar uitkwamen, zoals een telefoonspelletje,” vertelde Saylor me. “Twintig jaar geleden, zou ik hebben gezeten en gestoofd en gewoon geïrriteerd zijn geweest. Dit jaar, krijg ik op Twitter en zeg: “Er is geen waarheid in één van deze dingen. Click. En, weet je, en alle Bitcoin Twitter cyber hornets gaan af op de journalisten.”

De horzels zijn verplicht. Ze luisteren naar Saylor’s bitcoin-retoriek; het hele medialandschap doet dat nu. Ze willen de overpeinzingen van de Bitcoin CEO horen.

In een jaar dat gekenmerkt wordt door instellingen die de waarde van “digitaal goud” realiseren en binnenkomen, heeft Saylor zich onderscheiden als de CEO die bitcoin hanteert als de enige troef om ze allemaal te regeren. Zijn strenge afwijzing van de dollarreserves leidde hem dit voorjaar tot een crypto-epidemie: Alleen in bitcoin, verklaarde hij aan zijn bedrijf, kunnen we ons overtollige kapitaal redden van het wegsmelten.

Hij heeft dat geloof, zijn positie, $475 miljoen in contanten, en 215.000 volgers van de Tjilpen gebruikt om een van de meest invloedrijke crypto-stemmen van 2020 te worden.

De Bitcoin CEO


Sinds juli heeft Saylor MicroStrategy in een van de meest bullish-on-bitcoin posities die een beursgenoteerd bedrijf ooit heeft ingenomen. Eerst met een verdienstelijke oproep en dan met meerdere BTC-aankopen heeft Saylor de bitcoin op de bedrijfsbalans genormaliseerd. Op dit moment staat de troef van MicroStrategy op 40.824 BTC. Een groeiend aantal bedrijven heeft Saylor’s voorbeeld gevolgd in het aanboren van de crypto-markten als schatkistreserve, met name Square.

Het winnen van bedrijfsportefeuilles is slechts de helft van een berichtenstrategie die net zo goed voor de iedereen speelt. Michael Saylor voedt een eindeloze stroom van pro-bitcoin verklaringen aan zijn twitter volgelingen (aka horzels). Hun aantal is sinds mei met 69% gegroeid.

In Saylor hebben ze een stem gevonden die uniek is onder de “stieren” waarvan gezegd wordt dat ze deze loop – of een andere loop, wat dat betreft – aandrijven. Geen enkele niet-crypto CEO heeft ooit zo gemakkelijk over bitcoin gesproken of zijn of haar bitcoin-filosofie zo volledig uitgelegd als Michael Saylor.

Het is een filosofie die wordt gedomineerd door het unieke geloof dat bitcoin het meest levensvatbare voertuig voor waardeopslag is dat de mensheid heeft gecreëerd. Voor Saylor is Bitcoin zoveel “harder, slimmer, sterker, sneller” dan goud dat het bijna belachelijk is om die twee te vergelijken – al was het maar om de hilariteit te bespeuren.

Bitcoin-stieren zoals macrokoning Paul Tudor Jones en hedgefondslegende Stanley Druckenmiller praten niet op deze manier. Ray Dalio ook niet, die tot voor kort tot de meest uitgesproken sceptici van de Bitcoin behoorde. Het is niet omdat ze het niet eens zijn met de filosofie van Saylor. Men kan het niet oneens zijn met een standpunt dat men nooit heeft overwogen.

“Ze hebben zoveel andere dingen op hun bord dat ze zich niet echt hebben geconcentreerd op dit als een buitengewone technische doorbraak en het gaat de koers van de mensheid veranderen,” vertelde Saylor aan CoinDesk.

Saylor zegt dat zijn bitcoin positie de “som is van alles wat ik in mijn leven heb geleerd.”

Het is geen zomerromance met Bitcoin en het is ook geen oppervlakkige financiële speculatie.

Wat logisch is, een soort van… Zijn woorden zijn getint met de wetenschappen en een flinke dosis techniek. Vooral luchtvaarttechniek.

“Aluminium is voor de luchtvaartindustrie, zoals Bitcoin voor de toekomst van de financiën,” zei Saylor. “Het is een elementair ding dat de wereld verandert. Je leert deze dingen te herkennen als je techniek studeert.”

Saylor studeerde luchtvaarttechniek aan het Massachusetts Institute of Technology als onderdeel van de klas van 1987. Het was de eerste stap op zijn door de ROTC gefinancierde reis om piloot van de luchtmacht te worden. Maar Saylor, die zijn jeugd doorbracht omringd door vliegeniers op Wright-Patterson Air Force Base in Ohio, zou nooit met hen vliegen. Militaire dokters stelden een verkeerde diagnose van hem met een hartruis, net toen de Koude Oorlog ten einde liep. De luchtmacht had opeens niet meer zoveel mannen nodig en liet Saylor achter met een onbezoldigde opleiding zonder verplichtingen.

Twee betrouwbare exchanges zijn Bitvavo en Binance, hier kan er snel en makkelijk bitcoin gekocht worden.

Dat gaf de jonge luchtvaarter de kans om zijn andere aandachtsgebied bij MIT te benutten: wetenschap, technologie en maatschappij. Terwijl Saylor de geschiedenis van de wetenschappelijke revoluties bestudeerde, de evolutie van de technologie, de impact van de menselijke vooruitgang op alle gebieden van het leven, begon hij te zien hoe het grotere geheel tot stand komt door middel van een miljard kleine beetjes.

“Multidisciplinair” blijft bloeden door Saylor’s analyse. In september sprak Saylor met mij over thermodynamica, cybernetica, Oostenrijkse economie, marketing en financiën in een tijdsbestek van 10 seconden.

Al snel na zijn afstuderen in 1987 parafeerde Saylor zijn STS-vaardigheden in een consultatiebureau dat computersimulaties schrijft voor de chemiegigant DuPont. Zie het als een voorloper van de big-data-algoritmes die nu economieën achter de schermen aandrijven. Zelfs toen al hielpen simulaties DuPont bij het voorspellen van zijn titaniumdioxidebedrijf van meerdere miljarden dollars in de loop van de decennia.

“Je kon deze dingen niet doen met een spreadsheet. Je had niet-lineaire dynamica en servomechanismen nodig, je had de feedback nodig – dat moeilijkheidsaanpassingsding ding,” zei Saylor, verwijzend naar de hardgecodeerde mijnbouwregelaar van het Bitcoin Network.

De leidinggevenden van DuPont waren gecharmeerd van Saylor’s modellering. Maar hij was niet zo verliefd op DuPont. Hij was niet bereid om jaren lang langzaam een bedrijfsladder te beklimmen en was van plan om het bedrijf te verlaten en terug te keren naar de academische wereld. “Ik probeerde te stoppen,” zei Saylor. DuPont reageerde door in wezen het team dat MicroStrategy zou worden, dat nu in Virginia gevestigd is, te financieren.

Op 24-jarige leeftijd bevond Saylor zich in een benijdenswaardige positie voor elke techneut: het runnen van een bedrijf met grote aantrekkingskracht. Zijn inzichten op het gebied van datamining konden helpen om de steeds groter wordende problemen op het gebied van business intelligence te parseren voor een aantal van Amerika’s bekendste bedrijven, zoals McDonald’s, een andere vroege klant van MicroStrategy. Het was een schot in de roos.

31 jaar later staat hij nog steeds aan het roer van MicroStrategy.

Met de tijd meegaan


Saylor vertelde me dat MicroStrategy drie decennia lang heeft overleefd door de markt te evalueren en ongeveer om de drie jaar te evolueren. Technologietrends gaan vrij snel. Als je niet af en toe even stopt en rondkijkt, kun je het wel eens missen.

Saylor geeft toe dat hij het een paar keer heeft gemist. Sommige productlanceringen gingen nergens heen. Andere hielden MicroStrategy in de mix.

Maar het grootste debacle kwam 20 jaar geleden, toen de stijgende voorraad van MicroStrategy een winstdaling vertoonde en er twee kwart van de winst verloren ging. Het bloedbad was onmiddellijk: De koers van het MSTR-aandeel daalde met 62%. “LOST $6B IN A DAY,” schreeuwde een genadeloze New York Daily News kop die de “hotshot tech CEO” die te dicht bij de zon vloog, ontkende. SEC-onderzoekers kwamen binnen, klaagden Saylor aan en betaalden 11 miljoen dollar aan boetes.

Saylor vertelde me dat hij nu nederiger en voorzichtiger is dan 20 jaar geleden, maar niet minder gepassioneerd door de technologieën die volgens hem de wereld zullen veranderen.

“Ik zeg tegen de mensen, “het zijn niet de slechte ideeën die het probleem zijn. Het is het overdreven enthousiaste streven naar de goede ideeën, toch? Want als je echt een goed idee hebt, en je hebt miljarden dollars aan activa, en je wilt er een miljard dollar achter zetten, 150% van je tijd en energie en hart en ziel, en misschien werkt het wel.”

Saylor zegt dat hij ongeveer 20% van zijn tijd besteedt aan het “communiceren van iets over bitcoin” deze dagen. Hij tweet elke dag over bitcoin, neemt elke week interviews op over bitcoin. Hij noemde zichzelf een “enthousiaste evangelist” tijdens ons interview, waarbij hij het woord “enthousiast” wat onnodig gebruikte.

“Ik wilde duidelijk zijn voor de mensen: Het is geen zomerromance met Bitcoin en het is ook geen oppervlakkige financiële speculatie, noch probeer ik iemand te dwingen om te doen wat ik wil dat ze doen,” zei hij.

De MSM heeft het gemerkt. Verslaggevers van de New York Times, Barrons, de Wall Street Journal en Bloomberg komen nu naar Saylor voor kleur op de Great Bitcoin Bull Run van 2020. Eén publicatie beschouwde hem zelfs als de “belangrijkste proselytizer” van het institutionele Bitcoin-tijdperk, niet onredelijk.

Voorbij zijn de dagen dat verslaggevers Saylor over zijn recordbepalende voorraad tuimelen en hard feesten, een ander meestal vergeten stuk van Saylor’s gerapporteerde achtergrondverhaal. Nu is hij het publieke gezicht van bitcoin voor heel Corporate America, duidelijk en eenvoudig.

Sommige interviewers hebben Michael Saylor gevraagd of zijn transformatie in een bitcoin booster een uitgebreide gambiet is van het praten over zijn boek. Zou de CEO die 23% van het aandelenkapitaal bezit in een bedrijf dat bijna 0,2% van alle bestaande BTC’s controleert (en die persoonlijk meer dan 17.000 bitcoins bezit) kunnen profiteren van de waardering van de activa? Zijn zijn proclamaties oprecht?

Oprechtheid of niet, de investering, die volgens Saylor het “beste” was dat hij kon doen voor MSTR-aandeelhouders, werknemers, verkopers en klanten, werkt – zelfs beter dan hij dacht. “De voorraad is omhoog $100 per aandeel, en de bitcoin is omhoog, en iedereen is gelukkig,” hij zei.

De aandelen MSTR zijn omhoog meer dan 183% aangezien Saylor eerst ,,bitcoin” op de de inkomensbehoefte van het bedrijf 28 Juli uitsprak, duwend aandeelprijzen die niet in meer dan 20 jaar worden gezien.

Als MicroStrategy zichzelf opnieuw uitvindt als bitcoin-bedrijf, dan zou Saylor dat niet zeggen. Maar afgelopen vrijdag heeft Saylor nog eens 50 miljoen dollar in de bitcoin-reserves van MicroStrategy gestort. Beter om de energiehuishouding van de cryptohoorn te vullen met 475 miljoen dollar dan in de gedollariseerde ijsberg die Saylor vertelt aan iedereen die wil luisteren, die langzaam wegsmelt.

Andere tekenen wijzen op een bedrijfsfortuin dat sterk afhankelijk is van het succes van de bitcoin. Maandag kondigde MicroStrategy aan dat het bedrijf zou proberen 400 miljoen dollar van institutionele beleggers op te halen in een verkoop van converteerbare seniorenbiljetten, waardoor het bedrijf op meer bitcoin zou kunnen wedden. MicroStrategy speelde eerder al met huishoudgeld. Met deze geplande schuld verhogen we de instellingen om Saylor’s droom te financieren.

Voor het publiek heeft Saylor zich zeker opnieuw uitgevonden als de bitcoin CEO.

Michael Saylor vertelde me dat hij “vermijdt dingen te doen die mijn zaken niet zijn.” Hij wil niemand vertellen hoe ze hun kinderen moeten opvoeden, wil je niet pesten om meer bitcoin te kopen. Maar hij wil wel dat de grote vis daarbuiten gelooft in de filosofie die hem ertoe bracht om de “enthousiaste evangelist” te worden met $475 miljoen op het spel.

“Als ik een miljard dollar aan bitcoin heb, en als ik denk dat mensen zoals ik ook een miljard dollar aan bitcoin zouden moeten bezitten, dan is het redelijk dat ik mijn mening geef over waarom,” zei hij.

Inderdaad.

Twee betrouwbare exchanges zijn Bitvavo en Binance, hier kan er snel en makkelijk bitcoin gekocht worden.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.