Na de dood van John McAfeee wervelen eerbetuigingen en complottheorieën

Vandaag heeft de gerapporteerde zelfmoord van John McAfee, de beruchte belastingvluchteling, Bitcoin-voorstander en antivirussoftwarepionier, geleid tot een stortvloed aan eerbetuigingen en complottheorieën. Enkele uren voordat hij dood werd gevonden, had een Spaanse rechtbank de uitlevering van McAfee bevolen. Na jarenlang de Amerikaanse belastingen en autoriteiten te hebben ontdoken.

Als hij zou zijn uitgeleverd, zou de 75-jarige hierbij naar verwachting een levenslange gevangenisstraf krijgen in de VS. Edward Snowden, voormalig National Security Agency-medewerker en klokkenluider, bekritiseerde het wereldwijde bereik van de Amerikaanse handhaving. Snowden waarschuwde dat het vroegtijdig einde van McAfee misschien niet het enige is.

Omdat het verhaal van Julian Assange op ongeveer dezelfde manier zou kunnen eindigen volgens hem. Snowden twitterde dat Europa degenen die beschuldigd worden van geweldloze misdaden, niet mag uitleveren aan een gerechtssysteem dat zo oneerlijk is. En aan een gevangenissysteem dat zo wreed is dat autochtone beklaagden liever sterven dan eraan onderworpen te worden, volgens de klokkenluider.

Charles Hoskinson, Cardano-oprichter, prees McAfee’s bijdragen aan de computerwetenschap. Hij beschreef hem als een van de meest raadselachtige en interessante mensen in de cryptocurrency-ruimte en de geschiedenis van informatica. Hoskinson voegde eraan toe, wijzend op McAfee’s goed gedocumenteerde persoonlijke trauma’s en problemen met drugsmisbruik, dat hij ook een diep verontrust persoon was.

De Cardano-oprichter gaf aan dat de reden voor de zelfmoord vanzelfsprekend lijkt. McAfee was 75 jaar oud, de uitlevering aan de VS werd goedgekeurd en McAfee keek naar meer dan 30 jaar gevangenisstraf, indien veroordeeld. En dat zou waarschijnlijk ook gebeuren, zei Hoskinson. Hij gaf verder aan dat het erop lijkt dat McAfee ervoor heeft gekozen om zijn leven daar te beëindigen, in een Spaanse gevangenis in plaats van in een Amerikaanse gevangenis

Anthony Pompliano, Bitcoin-beïnvloeder en podcaster, herinnerde zich McAfee als aardig, grappig en ongelooflijk intelligent. Pompliano deelde hierbij een afbeelding van zichzelf samen met de antiviruspionier en zijn vrouw Janice Dyson. De afbeelding met zware munitie werd gemaakt vanaf de woonboot die het paar had gebruikt om de autoriteiten jarenlang te ontwijken.

Kim Dotcom betreurde dat McAfee’s drugsmisbruik zijn potentieel wegnam. Dotcom is een internetondernemer die vecht tegen zijn eigen uitleveringsaanklachten vanuit Nieuw-Zeeland over zijn file-sharing netwerk Megaupload. Hij verklaarde dat McAfee een pionier is op het gebied van gegevensbeveiliging. Hij vond altijd dat McAfee te hard feestte, de drugs had moeten vermijden.

Hij gaf verder aan dat McAfee zich had moeten concentreren op het voorgoed gebruiken van zijn briljante geest. Het ging allemaal om vrijheid, toen hij een nuchtere geest had, volgens Dotcom.

Theorieën over complotten en QAnon

De wettelijke vertegenwoordigers van McAfee in Spanje informeerden Reuters dat McAfee zichzelf had opgehangen, in plaats van levenslang in de gevangenis te krijgen. Het internet staat voorspelbaar toch in vuur en vlam met complottheorieën die beweren dat McAfee niet door zijn eigen hand is gestorven. Kort nadat zijn dood werd gemeld toen McAfee’s officiële Instagram-account een afbeelding van de letter “Q” deelde, werden de vlammen aangewakkerd.

Dit leidde tot opwinding onder QAnon-complottheoretici. QAnon-beïnvloeders op Telegram met honderdduizenden volgers deelden berichten die twijfelden aan het zelfmoordverhaal, meldde Business Insider. Donderdag zijn McAfee’s eigen tweets eindeloos opnieuw gepost, waaronder een van december 2019. Hierin werd beweerd dat de regering hem dreigde te vermoorden en om geen enkele versie van gebeurtenissen te geloven waarin hij zelfmoord pleegde.

Zijn WHACKD crypto-token werd echter met de tweet gepromoot dat verwees naar de dood van Jeffrey Epstein. De tweet was gekoppeld aan een site waar het token kon worden gekocht. Andere complottheoretici richtten zich op een bericht uit juni 2019. Hierin beweerde McAfee een 31+ terabyte schat aan gegevens te hebben die hij zou vrijgeven als hij is ooit gearresteerd.

Tussen de gegevens zou hij het bewijs hebben van corruptie bij de overheid, waarvan hij beweerde dat een CIA-agent en twee Bahamaanse functionarissen beschuldigd worden. McAfee werd echter in oktober 2020 gearresteerd en dergelijk bewijsmateriaal is niet vrijgegeven. McAfee was geen onbekende in het maken van gewaagde en bizarre beweringen en het is de moeite waard om dat in gedachten te houden.

Een daarvan was de belofte dat als de prijs van Bitcoin in 2021 niet meer dan $ 1 miljoen zou bedragen, hij zijn eigen fallus op de nationale televisie zou verslinden. Andere beweringen waren dat hij geslachtsgemeenschap had gehad met een walvis en dat hij een nieuwe verdovende samenstelling in Belize had gesynthetiseerd. De afgelopen weken hadden ook de tweets van McAfee vanuit de gevangenis een steeds somberder toon gekregen.

Hij onthulde in mei dat hij zelfmoord had besproken met een medegevangene. Ook sprak hij over een oude man te zijn die verdwaald is in een bijna oneindig Twitter-vers. Hij vergeleek het met tranen in de regen en gaf toe aan het hebben van een slechte dag. Javier Villalba, de Spaanse advocaat van McAfee, vertelde aan Reuters dat hij geloofde dat McAfee gewoon niet kon tolereren dat hij werd opgesloten.

Villalba zei dat dit het resultaat is van een wreed systeem dat geen reden had om deze man zo lang in de gevangenis te houden.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.