Na een ‘verdwijning’ van bijna drie maanden, duikt Jack Ma weer op in een nieuwe video

De oprichter van de Chinese e-commercegroep Alibaba, Jack Ma, heeft zijn eerste publieke optreden sinds oktober gemaakt. Hiermee is een intense speculatie over zijn mogelijke verblijfplaats van bijna drie maanden afgelopen. Naar verluidt zou Ma een door zijn stichting herbouwde school hebben bezocht, wat te zien was in een nieuwe videoclip die op 20 januari online werd gepubliceerd.

Een glimp die voldoende was om de aandelen van Alibaba, die in Hongkong verhandeld worden, met bijna 9% te laten stijgen. Na maandenlange ondoorgrondelijke acties van de Chinese staat om de controle over een van de rijkste figuren van het land te bevestigen, volgt nu een tijdelijke geruststelling van investeerders. Ma’s conglomeraat levert meer dan 70% van de Chinese burgers fintech-diensten met AliPay.

Ma had deelgenomen aan de online ceremonie van het jaarlijkse Rural Teacher-initiatiefevenement op 20 januari. Dit bevestigde een vertegenwoordiger van de liefdadigheidsinstelling Jack Ma Foundation tegenover verslaggevers. Ma zou zijn inzet hebben beloofd, in de video, om samen met zijn collega’s het onderwijs en het openbaar welzijn te verbeteren. In de loop van deze maanden is Ant Group onder vuur komen te liggen door zijn vermeende monopolistische reikwijdte.

Verder is de Ant Group ten prooi gevallen aan het voornemen van het politbureau van de Chinese Communistische Partij om een chaotische kapitaaluitbreiding in de nationale economie te voorkomen. Eind oktober begonnen de huidige problemen van het conglomeraat, de laatste keer dat Ma in het openbaar werd gezien. Ma hield toen een toespraak die kritisch scherp was over zowel de toezichthouders als de Chinese banksector.

Aan de vooravond van de geplande beursgang van Ant Group werd de toespraak gehouden. De beursgang zou naar verwachting $ 37 miljard opbrengen bij een bedrijfswaardering van ruim $ 300 miljard. Voor de Chinese autoriteiten was, de slecht ontvangen toespraak van Ma, aanleiding om meer stappen te ondernemen om de bedrijfsgigant in toom te houden.

Terwijl de berichtgeving in de media over het onderzoek strak onder controle blijft, zetten de Chinese autoriteiten de plannen van de bedrijfsgigant stop om openbaar te worden. Bovendien werd er vervolgens een antitrustonderzoek naar Alibaba gelanceerd. Xi Jinping, de Chinese president, had zelf achter het besluit gestaan om de beursgang van Ant te stoppen, blijkt uit niet-geverifieerde suggesties.

Over de uiteindelijke uitkomst van de aanhoudende regulering en overheidsingrijpen in Ma’s bedrijf, blijft de onzekerheid bestaan. Ondanks de kortstondige terugkeer van de ondernemer eerder op de dag. Om de controle over tech giganten zoals Facebook in de Verenigde Staten opnieuw te doen gelden, hebben antitrustregelgevers intussen hun inspanningen opgevoerd.

Op federaal niveau heeft hier de uitgroei van tech-imperiums op dezelfde manier toenemende bezorgdheid gewekt.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.