Na Iron Finance ‘bankrun’ roept Mark Cuban op tot regulering van stabiele munten

Nadat, miljardair-investeerder en DeFi-voorstander, Mark Cuban geld had verloren aan wat hij noemde als een “rug pull” op het Iron Finance-protocol, heeft hij opgeroepen tot regulering van stabiele munten. Het gedeeltelijk door zekerheden gedekte stablecoin-project was het onderwerp van een “historische bankrun”, volgens Iron Finance. Deze bankrun leidde ertoe dat de prijs van de IRON stablecoin van de paal ging.

TITAN, de prijs van Iron’s native token, crashte als gevolg hiervan in twee dagen met bijna 100% vanaf het hoogste punt ooit van $ 64,04. Cuban gaf zichzelf de schuld van “lui zijn” en niet genoeg onderzoek doen, in een gesprek met Bloomberg op 17 juni. Echter, Cuban stelde ook vragen over de regulering van stablecoins. Hij gaf aan dat er regelgeving moet zijn om te definiëren wat een stablecoin is en welke zekerheidstelling acceptabel is.

Hij vroeg zich af als er voor elke dollar, $ 1 in Amerikaanse valuta opzij gezet moet worden. Of acceptabele onderpandopties definiëren, zoals Amerikaanse staatsobligaties, vroeg Cuban zich verder af. Hij gaf aan dat ondanks hij geleden heeft onder een rug pull, het zijn eigen schuld is omdat hij lui was. Hij legde uit dat het bij deze DeFi-spelen allemaal gaat om inkomsten en wiskunde.

En dat hij te lui was om de wiskunde te doen om te bepalen wat de belangrijkste statistieken waren, volgens Cuban. Jesse Powell, Kraken CEO, heeft zwaar kritiek geuit op Cuban via Twitter en benadrukt dat een gebrek aan stablecoin-regulering niet het probleem is. Powell reageerde dat niet je eigen onderzoek doen en YOLOing in een vreselijke investering het probleem is. Omdat je tijd meer waard was dan je geld.

Regelgeving voor stablecoin

Amerikaanse wetgevers overwegen hoe ze de snel evoluerende stablecoin-sector kunnen reguleren. Daarom staat deze sector momenteel in de schijnwerpers van de wetgevers. Een wetsvoorstel met de naam “STABLE Act” werd in december 2020 geïntroduceerd. Zo moesten uitgevers van stablecoin een bankkaart moesten krijgen en moesten voldoen aan de traditionele bankregelgeving.

Jerome Powell, Federal Reserve-voorzitter, benadrukte op 20 mei dat naarmate het gebruik van stablecoins toeneemt, onze aandacht ook moet uitgaan naar het juiste regelgevings- en toezichtskader. Powell gaf dit aan na de neergang van de cryptovaluta vorige maand.

Problemen met fractionele reserve belicht door Iron Finance

Het Iron Finance project merkte op dat het van plan is een derde partij in te huren om een diepgaande analyse van het protocol uit te voeren. Zo kan het alle omstandigheden begrijpen die tot een dergelijke uitkomst hebben geleid. Dit werd in een blogpost genaamd “Iron Finance Post-Mortem 17 juni 2021” aangegeven. IRON is een gedeeltelijk door zekerheden gedekte stablecoin die bedoeld is om te worden gekoppeld aan $ 1.

Door een combinatie van zijn oorspronkelijke token TITAN en de USDC stablecoin, wordt deze stablecoin gedekt. De verhouding tussen USDC en het totale IRON-aanbod wordt de Collateral Ratio (CR) genoemd. De prijs van TITAN daalde met ongeveer $ 30 na een massale uitverkoop van whales. Hierdoor daalde de IRON-stablecoin ook onder zijn $ 1 niveau. De marktactiviteit overweldigde de CR omdat het de volatiliteit niet kon bijhouden.

Omdat het protocol afhankelijk is van een Time Weighted Average Price (TWAP) om CR te bepalen. Whales konden voor $ 0,90 IRON kopen en deze inwisselen voor $ 0,25 TITAN en $ 0,75 USDC. Op deze manier liep de prijs van TITAN tijdelijk op tot ongeveer $ 50. De whales gingen vervolgens door met het uitbetalen van hun winst, waardoor de prijs crashte. Dit leidde tot een “paniekgebeurtenis” of “bankrun” van andere investeerders die ook begonnen uit te betalen.

Dit zorgde ervoor dat de prijs van TITAN vanaf vandaag tot bijna nul daalde. In de blogpost staat dat men niet moet vergeten dat Iron.finance een gedeeltelijk door onderpand gedekte stablecoin is. Deze is vergelijkbaar met fractioneel reservebankieren van de moderne wereld. De bank kan en zal instorten, als mensen in paniek raken en naar de bank rennen om in korte tijd hun geld op te nemen, aldus de blog.

Wil jij ook een passief inkomen verdienen met jouw cryptocurrency?

Ga dan nu aan de slag

Bekijk nu snel al jouw mogelijkheden voor het investeren in crypto op onze favoriete Nederlandse exchange Bitvavo