Navalny, Russische oppositieleider, vereeuwigd in NFT-artwork

Alexey Navalny, de Russische politieke oppositieleider, is het nieuwste onderwerp dat wordt aangepakt door de snelgroeiende non-fungible token kunstwereld. Pasgeleden werd de Kremlin-criticus gearresteerde en werd een animatie hierdoor geïnspireerd in een NFT geslagen. Op 21 januari werd het uitgebracht op het SuperRare-platform.

Het is het eerste stuk dat de pseudonieme artiest, @brickspacer111, op het platform heeft geslagen. Het is een 1/1 kunstwerk dat simpelweg Navalny is genoemd. Een close-up van Navalny’s hand die het teken V for Victory maakt, is waarmee het 3D-gerenderde stuk begint. Navalny is te zien voor een enorme buste van de Russische president Vladimir Poetin, terwijl de camera zich terugtrekt.

Het is te zien dat Navalny boven op een stapel boeken en archiefkasten staat met de weegschaal van justitie, terwijl het zicht steeds breder wordt. Tegelijkertijd is te zien dat de politie met oproer-uitrusting en wapenstokken hem probeert te bereiken. Verder verlichten blauwe en rode zwaailichten de scène. Op de wangen van de buste flitsen dan de namen van de vermeende binnenste cirkel van Poetin.

Op het voorhoofd verschijnen tegelijkertijd verwijzingen naar de gerapporteerde ‘aquadisco’ in het paleis dat naar verluidt voor de Russische president wordt gebouwd. Vanuit Duitsland keerde Navalny onlangs terug naar Rusland. In Duitsland was hij herstellende van een moordaanslag. Terwijl hij in augustus 2020 door Siberië reisde, was de pro-Bitcoin-politicus vergiftigd met een zenuwgas, Novichok, ontdekten onderzoekers.

Toen hij op de luchthaven aankwam, arresteerden de Russische autoriteiten hem. Volgens Navalny is de arrestatie politiek gemotiveerd. De arrestatie zou zijn voor het overtreden van de proeftijdvoorwaarden van een eerdere aanklacht wegens verduistering. Op een politiebureau in Moskou werd Navalny, na zijn arrestatie, berecht in een geslote hoorzitting. Deze praktijk bekritiseerde hij in een video als zeer onregelmatig en in strijd met de wetten van de Russische Federatie.

Het team van Navalny heeft, vanaf de arrestatie, een documentaire uitgebracht met beschuldigingen over een zogenaamd Poetins paleis. Dit paleiscomplex van $ 1 miljard wordt gebouwd aan de kust van de Zwarte Zee, eigendom is van Poetin en is betaald met de grootste omkoopsom in de geschiedenis. Dit wordt beweerd in de film van Navalny’s team. Op YouTube werd de film op de eerste dag van zijn release meer dan 20 miljoen keer bekeken.

De “Navalny” NFT staat open voor aanbiedingen van 0,5 Ether (ETH), ondertiteld met het citaat van Navalny: “Je zou niets moeten vrezen behalve je eigen angst”.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.