Nexo review

De focus van dit artikel is de Nexo review. Dit artikel hier zal Nexo reviewen op basis van ons crypto lending analyse framework uit dit vorige artikel. Nexo is het eerste product dat wordt geanalyseerd, andere crypto lending producten zullen volgen.

Dit artikel:

  • Zal een overzicht geven van de crypto leenmarkt
  • Nexo review zal volgen
  • Daarna zullen we ons richten op de Nexo regelgevende analyse
  • Op het einde zullen we kijken naar het verschil tussen Nexo en SmartCredit.io

Wat is de crypto leenmarkt?

De crypto-uitleenmarkt creëert het kredietsysteem, dat al duizenden jaren de hoeksteen van de economie is, dit keer mogelijk voor cryptocurrencies. Dit uitleenproces, dat de wereldwijde leenvraag creëert en liquiditeit verschaft in de cryptocurrencybeurs, wordt beheerd door verschillende platforms. Margin lending/lening, custodial lending, en non-custodial lending kan worden gedaan in de crypto lending markt. We zullen het volgende over de marktdynamiek bekijken.

SEGMENTATIE VAN DE MARKT VOOR CRYPTOLENINGEN
Er zijn 3 hoofdkanalen voor crypto-lenen:

  • Crypto Exchanges marge lenen/lenen. Crypto exchanges zijn de grootste speler in de leenmarkt. Zij bieden de margin lending – dat is voor de handelaren, die hun posities kunnen hefboomeffecten via de margin lending. Bijvoorbeeld, de handelaar legt 1 Bitcoin neer als onderpand, hij leent 3 Bitcoins tegen dit onderpand en hij moet dagelijks rente betalen voor deze 3 Bitcoins. Hij neemt dan een long positie in met deze 3 Bitcoins. Wanneer de markt stijgt, dan zal de handelaar winst maken. Wanneer de markt echter tegen zijn handel in gaat, dan kunnen de posities van de handelaar geliquideerd worden.
  • Custodial Lending Platforms (Nexo, Celsius, Genesis Capital) – zij controleren uw private keys (d.w.z. zij controleren uw activa). Sommigen lenen fiat uit (Nexo) en anderen crypto (Celsius).
  • Non-Custodial Lending Platforms (Maker, Compound, Ethlend, SmartCredit.io) – zij hebben geen controle over je private keys (d.w.z. zij hebben geen controle over je assets). De activa worden bewaard in de slimme contracten, die niet toegankelijk zijn voor de platforms. Deze slimme contracten bepalen wanneer het onderpand al dan niet teruggaat naar de lener. Dat is het grote verschil met het segment (1) en segment (2), die beide de activa van de klant controleren.

BELANGRIJKSTE USE-CASES VOOR CRYPTO-LENINGEN

  • Leningen gebruiken voor handel – ca 80% van de markt zal de crypto beurzen voeden. Handelaren gebruiken hun onderpand om de leningen te krijgen, omdat ofwel de cryptobeurzen deze onderpanden niet ondersteunen ofwel handelaren betere voorwaarden krijgen via cryptoleningen
  • Liquiditeitscreatie – in plaats van crypto te verkopen, wat in de meeste landen een belastbaar feit zou zijn, zouden de gebruikers liever hun crypto-activa te gelde maken door ze te gebruiken als onderpand voor de leningen. Dit is ongeveer 15% van de markt
  • Crypto-economie – lenen van crypto om ze te gebruiken in de cryptosfeer – 5% van de markt

MARKTGROOTTE

Hier zijn enkele statistieken van de Nexo website:

  • 1.5 Miljard USD lening volume
  • 200+ ondersteunde jurisdicties
  • 45+ fiat valuta’s ondersteund

Hier is hoe Nexo past in dit kader:

Custodial Crypto Lending – Nexo is een custodial platform, het controleert client assets. Bovendien beheert het de activa van de klant actief – het leent ze uit om de rente te verdienen. Het is niet duidelijk of Nexo aan re-hypothecatie doet of niet (het onderpand van de leningen ook uitlenen om extra rente te verdienen). Toch zijn er indicatoren die erop wijzen dat Nexo aan herhypothecering doet – de rente voor de uitleners is soms hoger dan de rente die de leners betalen.

Risicoanalyse – De belangrijkste risico’s houden verband met de in bewaring gegeven activa en de regelgevingssituatie

Fiat leningen – Nexo verstrekt fiat leningen tegen crypto onderpand. Deze fiatleningen worden just in time verstrekt, wat betekent dat Nexo de fiatpool achter de hand moet hebben.

Crypto-leningen – Nexo verstrekt crypto-leningen tegen crypto-onderpand

Crypto Credit Score – Er is geen sprake van credit scoring, het kredietrisicobeheer is gebaseerd op de onderpanden

Geldmarktfonds – Nexo biedt een soort geldmarktfonds-functionaliteit, waarbij de crypto-depositohouders rente zullen verdienen op hun holdings.

Vastrentend Fonds – Niet beschikbaar

Dagleningen met variabele rente – de rentevoeten zijn vast

Lage zekerheidsratio – de zekerheidsratio is vrij hoog, wat betekent dat crypto-lenen lenen op onderpand is. Als de lener een lage onderpand ratio heeft, dan kan de lener meer lenen op zijn gegeven activa basis. Zie meer in “Waarom leners een lage onderpand ratio nodig hebben?”. Een lage zekerheidsratio maakt de crypto-leningen aantrekkelijker voor de leners. Aangezien de markt wordt gedreven door de leners, dan is dit het belangrijkste kenmerk voor de leners. Zie meer in de “Waarom is de onderpand ratio zo hoog in DeFi?”

Grote keuze aan onderpand – Nexo biedt meer keuze dan de DeFi platforms. Het richt zich op de belangrijkste crypto-activa.

API – Custodial platforms zijn niet in staat om Credit As A Service API’s te bieden – omdat alle activa eerst in hun platforms moeten worden overgezet.

Overdraagbaarheid van leningen – Custodiale platforms bieden geen overdraagbaarheid van leningen. Het alternatief zou een obligatieachtige structuur van de leningen zijn, waardoor de leningen met vaste looptijd overdraagbaar zouden worden. Dit biedt dan de mogelijkheid om de leningen te verpakken in vastrentende fondsen. Bovendien kunnen de in gebreke gebleven leningen worden overgedragen aan de liquidateurs van de leningen, die de juridische aspecten van in gebreke gebleven leningen afhandelen.

Regelgeving – hieronder volgt een verdere analyse van Nexo en verschillende regelgevingen

Nexo review – Risicoanalyse

We deden een algemene risicoanalyse van crypto leenplatformen in ons blogartikel Risicoanalyse van Crypto Lending Platforms. De volgende risico’s moeten worden vermeld door Nexo:

  • Risico’s met betrekking tot de bewaring van Crypto Assets
  • Risico’s met betrekking tot de regelgevende opzet van Nexo
  • Herhypothecering van de activa

BEWARING VAN ACTIVA

Nexo maakt gebruik van BitGo multi-signature portemonnees. BitGo heeft een verzekering van 100 mUSD op de activa, die via BitGo worden beheerd. Laten we dit eens in detail bekijken:

  • Nexo zegt dat het 100 mUSD activa verzekerd heeft. Deze verzekering is echter niet per BitGo-klant, maar voor alle BitGo-klanten. Als bijvoorbeeld BitGo-klant A gehackt wordt voor 30 mUSD, en laten we aannemen dat klant B de volgende dag gehackt wordt voor 120 mUSD, dan ontvangt klant B slechts 70 mUSD (100 – 30)
  • De activa boven 100 mUSD zijn niet verzekerd omdat Nexo geen extra verzekering heeft besteld bij BitGo (BitGo-klanten kunnen dit wel doen)
  • BitGo verzekering is alleen van toepassing indien:
  • Activa worden bewaard in de BitGo cold wallet, verzekering is niet van toepassing op de hot wallet
  • Alle private sleutels worden beheerd door het BitGo team (Nexo heeft geen sleutels van de koude portemonnee)
  • Transfers van de koude portemonnee naar andere adressen duren ongeveer 24 uur – deze transacties worden uitgevoerd door het BitGo-team volgens speciale procedures

Het uitleenbedrijf is inherent verbonden met de overdracht van de activa (van onderliggende waarde en onderpand). Nexo is een bewaarder, maar hij kan niet alle activa in de koude portefeuille houden:

  • Als Nexo fiat leningen verstrekt tegen crypto, dan kunnen deze crypto-activa in de koude portemonnee zitten
  • Activa die ongebruikt in de Nexo portemonnee zitten, kunnen in de koude portemonnee zitten.
  • Maar crypto-activa die gebruikt worden om rente op crypto te verdienen kunnen niet in de koude portemonnee – omdat deze activa aan iemand anders worden uitgeleend en aan iemand anders zullen worden overgedragen

Samengevat – de verzekering is cumulatief voor alle BitGo-klanten en geldt alleen voor de activa in de BitGo-koude portemonnees.

HERVERPANDING VAN DE ACTIVA

Re-hypothecatie betekent dat de dienstverlener de activa van de klant gebruikt om extra inkomsten te verdienen. BlockFi crypto leenplatform stelt bijvoorbeeld dat het gebruik maakt van re-hypothecatie. BlockFi kan bijvoorbeeld het onderpand van de lener gebruiken en het verder uitlenen.

Re-hypothecatie werkt prima in een positief scenario. De problemen zullen verschijnen wanneer iets in de keten faalt. Als BlockFi onderpand uitleent aan de volgende lener, die in gebreke blijft – wat gebeurt er dan?

Nexo heeft geen uitspraken gedaan over het gebruik van re-hypothecatie. Maar aangezien de rentetarieven van de uitlener soms hoger zijn dan de rentetarieven van de lener, lijkt het erop dat re-hypothecatie wordt gebruikt.

Nexo Review – Analyse van de regelgeving

RECHTSPERSOON NEXO

Op de Nexo website zijn geen verwijzingen naar de juridische entiteit achter de Nexo. De naam van de rechtspersoon is niet te vinden in het “Privacybeleid” (wat een must is in de EU) of in de “Algemene Voorwaarden” of de “Crypto Credit Algemene Voorwaarden”. Dit betekent dat het niet volledig duidelijk is welke entiteit Nexo exploiteert. De enige verwijzing naar de Nexo-rechtspersoon is de volgende.

NEXO RECHTSGEBIED

De “Algemene Voorwaarden” van Nexo vermelden niet onder regels van welk rechtsgebied het handelt, het verwijst alleen naar het “Nexo rechtsgebied”, dat weer verwijst naar “Nexo rechtsgebied”. Dit betekent dat de jurisdictie niet is gedefinieerd.

LICENTIE VOOR CRYPTO PORTEMONNEES IN ESTLAND – NEXO SERVICES OÜ

Nexo beheert de virtuele activa van de klant en valt daarom onder de Europese Anti Money Laundry Directive 5 (AMLD5) en zal een crypto wallet licentie nodig hebben. Op de website van Nexo is geen verwijzing naar de crypto wallet licentie te vinden.

Wel is er een bedrijf Nexo Services OÜ, opgericht in Estland en in het bezit van de crypto wallet en crypto exchange licentie. Er is echter geen verwijzing naar dit bedrijf op de Nexo website.

NEXO IS NIET GEMACHTIGD IN ESTLAND

Hoewel Nexo een crypto wallet licentie heeft in Estland, heeft de Estse toezichthouder geen toestemming gegeven voor Nexo diensten in Estland.

Praktisch gezien stelt de toezichthouder dat de Credissimo (het partnerbedrijf van Nexo) geen licentie heeft om krediet te verlenen en Nexo geen licentie heeft om het krediet te bemiddelen (Nexo zou de P2P fiat leningen van de Credissimo bemiddelen tegen het crypto onderpand).

Nexo diensten zijn uitgeschakeld in Estland – het is niet mogelijk om toegang te krijgen tot Nexo met een Estlands IP-adres.

NEXO IS NIET GEAUTORISEERD IN BULGARIJE

Nexo en Credissimo delen dezelfde eigenaars. Credissimo heeft zijn bedrijf in Bulgarije ontwikkeld. Nexo heeft een ontwikkelings- en operationeel centrum in Bulgarije. In de “Algemene Voorwaarden” staat echter dat Bulgaarse ingezetenen geen gebruik mogen maken van de Nexo-diensten. Als men op de website van de Bulgaarse Nationale Bank kijkt, dan kan men zien, dat Nexo of Credissimo niet voorkomen op de lijst van financiële instellingen of kredietbemiddelaars.

NEXO AG IN ZWITSERLAND

Nexo AG is geregistreerd in Zwitserland, maar het is geen FINMA (Zwitserse toezichthouder) gereguleerde entiteit en het is geen lid van zelfregulerende organisaties.

NEXO DIVIDEND-UITKEREND TOKEN

Nexo token is dividenduitkerend. Hoewel dit een goed idee is, heeft het verschillende neveneffecten.

Een daarvan is dat dividend-kopende tokens effecten zijn volgens de SEC-definitie en volgens de definitie van de EU-toezichthouders. Bovendien vereist het dat beurzen, die het Nexo token zullen noteren, een broker-dealer-licentie hebben. Dit is niet de vereiste voor nutstokens, waar dividend of het terugkopen van tokens niet zijn toegestaan.
Een ander neveneffect is dat de vergunning voor financiële instellingen een duidelijke eigendomsstructuur vereist (en KYC plus AML van alle houders), maar dit kan een hele uitdaging zijn met zo wijd verspreide Nexo tokens.
Wij vermoeden dat het dividenduitkerende token achter het kat-en-muisspel van de regelgever zit (d.w.z. vage regelgevingsstructuur). Wij veronderstellen dat door het probleem met het Nexo-token op te lossen, d.w.z. door het om te zetten in het nutstoken, een robuustere juridische structuur van het bedrijf kan worden gecreëerd.

VERGUNNING FINANCIËLE INSTELLING

Nexo vermeldt op de website dat zij een Europese vergunning als financiële instelling heeft. Er wordt echter niet vermeld in welk land de vergunning is verkregen. Evenmin is duidelijk welke vergunning is verkregen.

Aangezien Nexo en Nexo’s partner Credissimo echter in de EU gevestigd zouden moeten zijn, hebben we gekeken in de database van financiële instellingen van de ECB. In deze database van de Europese Centrale Bank konden we geen verwijzingen vinden naar “Nexo” of “Credissimo” (per 29.06.2020).

Er zijn drie soorten kredietinstellingen:

  • Kredietinstellingen, ook bekend als banken – zij kunnen de deposito’s van de consumenten in ontvangst nemen en zij kunnen het kredietgeld uitgeven
  • Kredietverstrekkers – zij kunnen krediet verstrekken met hun eigen geld (bijvoorbeeld via de uitgifte van obligaties) of met gepoold cliëntengeld
  • Kredietbemiddelaars – zij bemiddelen het krediet van de Kredietinstellingen en Kredietverstrekkers naar de consumenten
  • Aangezien Nexo fiatleningen uitgeeft tegen crypto-activa, moeten zij minstens een vergunning hebben als kredietbemiddelaar, zoniet als kredietverstrekker. Bovendien, wanneer ze diensten verlenen aan andere Europese landen, moeten ze zich registreren (paspoort) in elk EU-land, waar hun klanten zich bevinden. Deze registratie kan echter worden aangevochten, omdat er geen jurisdictie of geen juridische entiteit zichtbaar is op de Nexo website.

EISEN VOOR VERGUNNING FINANCIËLE INSTELLING

Nexo vermeldt op de webpagina verschillende vereisten voor de vergunning als financiële instelling:

  • Een toereikend operationeel kapitaal
  • Een interne en externe auditor
  • AML-beleid en -procedures
  • Gegevensbescherming en beveiliging

Het is onduidelijk waarom Nexo deze eisen vermeldt, omdat Nexo of Credissimo op het moment van schrijven van dit artikel niet zijn opgenomen in de database van financiële instellingen van de ECB.

Het lijkt erop dat Nexo crypto- en fiatstortingen accepteert (voor beide zijn vergunningen nodig). Het lijkt erop dat Nexo een beleggingsfonds beheert door actief activa van klanten te beheren (het beleggingsfonds en de beleggingsfondsbeheerder hebben vergunningen nodig). Het ziet er ook naar uit dat een extra vergunning voor Kredietbemiddelaar of Kredietverstrekker vereist is.

GRENSOVERSCHRIJDENDE DIENSTVERLENING IN 200 LANDEN

Nexo beweert diensten te verlenen aan 200 landen. Dat is echter niet zo eenvoudig. Het verstrekken van krediet is een gereguleerde activiteit, maar de marketing en onboarding van klanten voor de kredietverstrekkers is in de meeste rechtsgebieden ook gereguleerd.

Dat is het onderwerp van grensoverschrijdende bankdiensten. Elke jurisdictie heeft regels voor:

  • Kunnen kredietverleners uit andere rechtsgebieden marketing voor hun diensten verrichten? Meestal niet …
  • Mogen kredietverstrekkers uit andere rechtsgebieden consumenten aan boord nemen voor hun diensten? Gewoonlijk kunnen zij dat niet …
  • Mogen kredietverstrekkers uit andere rechtsgebieden diensten aanbieden aan consumenten? Meestal kunnen ze niet …

Strikt genomen – zou Nexo zich in elk rechtsgebied moeten registreren om kredietdiensten aan te bieden aan de consumenten. Maar aangezien Nexo’s juridische entiteit op dit moment onduidelijk is en het niet duidelijk is in welk rechtsgebied het actief is, kan deze registratie een uitdaging zijn.

Verschil Nexo en SmartCredit.io

Hier zijn de belangrijkste verschillen:

  • Nexo is een custodial oplossing, terwijl SmartCredit.io een non-custodial oplossing is.

Dat wil zeggen, custodial platforms nemen uw private sleutel van u en hebben controle over uw activa. Niet-custodiale systemen hebben uw wachtwoord niet nodig. Wanneer u handelt op custodiale platforms, kunnen transacties worden verricht met cryptocurrencies of fiat. Op niet-custodiale platforms kunnen activa van klanten alleen door de klant worden gecontroleerd via slimme contracten.

Wat betekent het:

  • Nexo biedt fiat tegen crypto, SmartCredit.io doet is alleen voor crypto-to-crypto lenen en uitlenen. Voordelen: U maakt kennis met de veiligste en medium-risk methoden om uw bestaande crypto geld om te zetten in meer.
  • Nexo biedt crypto depositorekeningen met rente, SmartCredit.io biedt Fixed Income Funds. Voordelen: Het Fixed Income Fund aangeboden door Smartcredit.io, dat gebruikers die niet beïnvloed willen worden door de waardeschommelingen van cryptocurrencies, in staat stelt om heel gemakkelijk en snel het proces van het verdienen van cryptogeld in te gaan, creëert een marktgebied waar u de regels bepaalt.
  • Nexo biedt een ruime keuze aan klassieke blockchains als deposito’s/onderpand, SmartCredit.io richt zich op de op Ethereum gebaseerde tokens. Voordelen: Het meest gevreesde bij beleggen met cryptocurrencies zijn plotselinge waardefluctuaties. In het leen- en uitleenproces wordt tokenbaar krediet omgezet in Smart Token. De waarde van de Smart Token is vastgesteld op Ether in een verhouding van 1: 1. Deze situatie garandeert uw winst.
  • Nexo biedt een vrij hoge onderpandratio voor de leners, SmartCredit.io biedt een vrij lage onderpandratio. Voordelen: Het grootste voordeel van de beweging van de liquiditeitsbalans in de cryptocurrency wereld is voor cryptocurrency houders. Op zich was het vervelend dat alleen instituten krediet konden geven! Smartcredit.io stelt individuen in staat om net als traditionele banken leningen te verstrekken door hun eigen onderpand en renteplannen in te stellen en te profiteren van de belangrijkste rendementen van de lening. Op deze manier is de logica van de lening niet alleen het verdienen van geld voor de instelling, maar ook het verdienen van geld en het verstrekken van liquiditeit aan individuen.
  • Nexo leningen zijn niet overdraagbaar (maar Nexo deposito’s kunnen ad hoc worden opgezegd), SmartCredit.io leningen zijn wel overdraagbaar. Voordelen: Overdraagbaarheid betekent dat de kredietverstrekker naadloos over cryptocurrency kan beschikken om derden te betalen wanneer hij of zij liquiditeit nodig heeft, zelfs nadat de lening is aangeboden. Smartcredit.io geeft de uitlener een Smart Token voor de waarde van de geleende cryptocurrency. Smart Token, dat in een verhouding van 1: 1 vastligt aan de waarde van Ether en stevige stappen zet om een prestigieuze cryptocurrency te worden, kan eenvoudig worden gebruikt voor betalingen aan derden.
  • SmartCredit.io heeft ook de Fixed Income Fund functionaliteit, die zal investeren op basis van de investeringsregels. Voordelen: Denk aan de strikte regels die u vooraf bepaalt over wat er zal gebeuren met uw vermogen, u beslist en het systeem doet het automatisch. De nummer één keuze voor degenen die passief inkomen willen verdienen op Smartcredit.io, het Personal Fixed Income Fund, biedt een risicovrij geldmakend proces.

Samenvatting

We keken in dit artikel op de Nexo crypto lending platform review. Nexo platform biedt veel goede eigenschappen aan hun klanten, maar we hebben ook een aantal risico’s geïdentificeerd. Deze risico’s zijn vooral in de regelgevende kant van het bedrijf.

Wij zijn van mening dat veel van deze risico’s worden veroorzaakt door het custodial business model, en vooral door het uitlenen van fiat tegen crypto onderpand. Beide veroorzaken veel regelgevingsproblemen, die moeilijk op te lossen zijn. De gevolgen van deze uitdaging zijn zichtbaar in Nexo’s uitdagingen op het gebied van regelgeving.

SmartCredit.io daarentegen is volledig non-custodial en heeft geen toegang tot de fondsen van de klant. Dit resulteert in veel eenvoudigere regelgeving.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.