Niet goud, maar Bitcoin had het moeten kopen, klaagt het BNY Mellon-fonds

’s Werelds grootste bewaarder en vermogensbeheerder, de in de VS gevestigde financiële instelling BNY Mellon, stelt dat de recente prestaties van een van zijn exchange-traded funds, of ETF’s, opvallend werden beïnvloed door het gebrek aan blootstelling aan bedrijven die in Bitcoin investeren. Van 1 september 2020 tot en met 28 februari 2021 maakte het BNY Mellon Opportunistic Small Cap Fund (DSCVX) 35% winst.

En presteerde daarmee slechter dan zijn benchmark, de Russell 2000 Index, die in dezelfde periode ongeveer 41,7% produceerde. Het bedrijf betreurt dat het geen aandelen koopt in het toonaangevende business intelligence-bedrijf MicroStrategy (MSTR), blijkt uit aanvragen gedaan bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. MicroStrategy investeerde vorig jaar miljarden in Bitcoin, vermogens die sindsdien zijn uitgegroeid tot meer dan $ 4,8 miljard.

De aanvragen vermelden dat de prestaties van het fonds ook werden aangetast door een beslissing om geen eigenaar te zijn van MicroStrategy. De aandelen hiervan namen enorm toe toen het aankondigde dat het in Bitcoin had geïnvesteerd. Ook merkt het document op dat de positie van het fonds in het goudmijnbedrijf Alamos Gold, de prestaties belemmerde omdat aandelen werden geschaad door de zwakke goudprijs.

Momenteel zijn 88 ETF’s blootgesteld aan MicroStrategy, volgens ETF.com, waaronder het zesde sterkst presterende fonds van 2021 tot nu toe, de Amplify Transformational Data Sharing ETF (BLOK). Deze is sterk blootgesteld aan cryptobedrijven en de tweede grootste houder van MSTR, op basis van procentuele allocatie, met 5,20% van de portefeuille geïnvesteerd in Microstrategy.

In de VS gevestigde ETF’s hebben gemiddeld 0,57% van hun kapitaal toegewezen aan MicroStrategy. Het bedrijf heeft $ 2,2 miljard aan BTC verzameld sinds de aankondiging van de eerste Bitcoin-investering in augustus 2020. Hierbij is de cryptovoorraad van Microstrategy met 120% in waarde is gestegen. De prijs van MSTR is op het moment van schrijven met 385% omhooggeschoten, van $ 135 naar $ 655, in dezelfde periode.

MSTR handelde op recordhoogtes boven $ 1.270, begin februari. Doorgaans belegt de small-cap ETF van BNY minimaal 80% van zijn activa in de aandelen van bedrijven met een lage marktkapitalisatie uit de Russell 2000 Index. De Noord-Amerikaanse luchtvaartmaatschappij SkyWest, zakelijke cloudprovider Cloudera en zorgverlener Acadia, zijn enkele van de grootste toewijzingen van het fonds.

Van de investeringen zijn ongeveer 23% gedaan in de industriële sector, 17,5% in de gezondheidszorg, 15,9% in technologie en 14,2% in financiële dienstverlening. DSCVX crashte in maart tot $ 16 toen de economische gevolgen van het coronavirus wereldwijd duidelijk werden, na het openen van de 2020-handel op ongeveer 27,5%. De prijs van het fonds is sindsdien meer dan verdubbeld om voor meer dan $ 37 te handelen.

BNY Mellon doet opvallende investeringen in de crypto-sector en leidde het vorige maand de $ 133 miljoen Series C-financieringsronde van institutionele crypto-bewaarder Fireblocks. Hoewel het bedrijf het gebrek aan MSTR-blootstelling van zijn Opportunistic Small Cap Fund betreurt. Ook kondigde BNY Mellon plannen in februari aan, om Bitcoin-bewaringsdiensten aan te bieden.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.