Nieuw contract van $ 1,36 miljoen getekend door Coinbase met US Customs enforcement agency

Coinbase, de toonaangevende Amerikaanse cryptocurrency-uitwisseling, heeft een contract ter waarde van maar liefst $ 1,36 miljoen binnengehaald, met als doel het ontwikkelen van technologie voor het Department of Homeland Security. Coinbase is gecontracteerd om applicatie-ontwikkelingssoftware als een dienst te leveren voor de U.S. Immigration and Customs Enforcement division (ICE), volgens de overeenkomst.

Op 16 september ging het contract in en zal ervoor zorgen dat Coinbase $ 455.000 ontvangt van de afdeling. Het contract kan echter worden verlengd om in totaal maximaal drie jaar te duren. Coinbase kan zo tot ongeveer $ 1,36 miljoen ontvangen. Tussen Coinbase en ICE vormt de deal de tweede samenwerking. De uitwisseling heeft hierbij in augustus een contract van $ 30.000 gekregen voor het leveren van computer forensische diensten aan het bureau.

Vanuit de crypto-gemeenschap is er gereageerd op het nieuws, waarbij Alex Gladstein, chief strategy officer van de Human Rights Foundation, beweert dat de compensatie relatief laag is. Hij stelt dit op basis van de schaal van de activiteiten van Coinbase en het reputatierisico dat het partnerschap met zich meebrengt. Gladstein zei dat het niet veel geld is voor Coinbase in het grote geheel van dingen.

Hij vindt het verder vreemd dat ze voor zo’n relatief klein bedrag veel reputatie zouden riskeren. Ook heeft het nieuws opnieuw kritiek losgemaakt over de overname door Coinbase in 2019 van de blockchain-analyse startup, Neutrino. Er werd namelijk gemeld dat de mensen achter Neutrino eerder deel hadden uitgemaakt van Hacking Team, tijdens het jaar van de overname.

Hacking Team was een bedrijf waarvan bekend was dat het autoritaire regimes had geholpen om journalisten te bespioneren. Giancarlo Russo, Neutrino CEO, was de ex-COO van Hacking Team, terwijl Alberto Ornaghi, de CTO, meer dan 8 jaar bij het bedrijf was. Het Italiaanse bedrijf was betrokken bij de moord op een aantal journalisten in het Midden-Oosten tussen 2013 en 2018, volgens de Washington Post.

Het personeel van Neutrino met eerdere connecties met het controversiële bedrijf Hacking Team, zou hun nieuwe rollen bij de beurs verlaten, gaf Brian Armstrong, CEO van Coinbase, in maart 2019 aan. Jesse Powell, Kraken CEO, tweette in reactie op het nieuwe contract van Coinbase met ICE dat de overname die ze hebben gedaan nog bizarder is. Ook de reputatieschade die ze hebben opgelopen om deze dienst aan de overheid te kunnen aanbieden, volgens Powell.

Coinbase heeft ook contracten getekend met de Amerikaanse geheime dienst, die in juli 2020 de oprichting van een Cyber Fraud Task Force aankondigde. Dit vond plaats na de overname van Neutrino. De opdracht die de werkgroep kreeg, was het gebruik van cryptocurrency voor criminele doeleinden onderzoeken. Later in dat jaar verklaarde de werkgroep dat cryptocurrency een verontrustende nieuwe kans biedt voor individuen en schurkenstaten om internationale sancties te vermijden.

Ook dat de traditionele financiële markten worden ondermijnd, waardoor de belangen van de Verenigde Staten en hun bondgenoten worden geschaad, volgens de werkgroep. Nu is Coinbase in een regelgevend gevecht met de Securities Exchange Commission verwikkeld. De toezichthouder neemt hierbij aanstoot aan het geplande product van Coinbase voor het uitlenen van stabiele munten en dreigt het bedrijf voor de rechter te dagen.

Wil jij ook een passief inkomen verdienen met jouw cryptocurrency?

Ga dan nu aan de slag

Bekijk nu snel al jouw mogelijkheden voor het investeren in crypto op onze favoriete Nederlandse exchange Bitvavo