Search
Close this search box.

Nigel Farage zegt dat Bitcoin de ultieme anti-lockdowninvestering is

Nigel Farage, de aartsvijand van de Tory Party in het Verenigd Koninkrijk, is helemaal opgegaan in crypto. Farage nam plaats voor een video-interview op 27 november met Sam Volkering, de redacteur van Southbank Investment Research. Hij is met name de uitgever van de onlangs gelanceerde investeerdersnieuwsbrief “Fortune & Freedom” van Farage. Het interview ging om het bespreken van alles over crypto.

Farage bespotte in het interview het geld van de regering als te zijn grappig geld. Geld dat de regering tijdens de pandemie met grote snelheid blijft afdrukken. Farage’s conclusie is dat het daarom van cruciaal belang is om crypto volledig te begrijpen. Farage heeft in een andere setting Bitcoin genoemd als “de ultieme anti-lockdowninvestering”. Dit houdt nadrukkelijk verband met zijn pas gelanceerde Reform UK-partij.

Het video-interview van Farage en Volkering is blijkbaar slechts het eerste uit een serie. Deze serie video-interview zal kijkers leren hoe ze crypto kunnen kopen, hoe ze het kunnen opslaan en veilig kunnen houden. Journalisten van The Financial Times hebben blijkbaar lang verwacht dat de politicus zich zou keren richting crypto. Zoals Alphaville-columnist, Jemima Kelly, zou zeggen was het slechts een kwestie van tijd.

Het is moeilijk te kibbelen over dit bewijs van een onvermijdelijke crypto-draaipunt. Fortune & Freedom van Farage werpt zichzelf op voor een publiek dat ernaar streeft zijn rijkdom te vergroten in een nieuw Groot-Brittannië, vrijgekomen na de Brexit. Farage, een voormalige handelaar in grondstoffen, vertelt aan zijn lezers dat doordat ze politieke vrijheid hebben verzekerd door middel van Brexit, het tijd is voor hun om hun geld en hun lot terug in eigen handen te krijgen.

Southbank Investment Research publiceerde ook andere nieuwsbrieven die de titels dragen zoals onder andere “Short the World”, “Crypto Profits Extreme” en “Exponential Investor Premium”. Volkering is een zelfbenoemde autoriteit op het nieuwe gebied van digitale activa die voor het eerst Bitcoin in 2011 kocht. Ook volgde hij het wilde westen van de cryptocurrencies.

Volkering is bovendien de auteur van een boek genaamd “Crypto Revolution: Bitcoin, Cryptocurrencies and The Future of Money”. Dit boek is ook gepubliceerd door Southbank Investment Research. Kelly beveelt het boek vernietigend aan als een geschikte geschenkkeuze voor FT-lezers die mogelijk met een verachte collega zijn beland voor hun 2020-kantoor Secret Santa.

Los van de ongegeneerde afkeer van de FT tegen Farage en zijn crypto liefhebbende collega, lijken sommige van de invloeden op Fortune & Freedom uitgebreider dan het vermeende vrije marktfundamentalisme van de Brexiteers. De nauwe banden tussen de libertaire beweging en de aarts-Atlantici van de Vote Leave campagne zijn inmiddels goed gedocumenteerd.

Een Whitehall-bron verklaarde dat zelfs Margaret Thatcher of monetarisme op zijn hoogtepunt niet had nagedacht over een dergelijke schoktherapie als de Brexiteers. Met hun streven naar een eenzijdige openstelling van het VK voor de Amerikaanse markt en een radicale economische liberalisering van het land. Toch publiceerde Nick Hubble, Farage’s partner, in de nieuwsbrief een stuk op 3 december, waarin hij beweerde dat zowel Keynes als Friedman stierven aan COVID-19.

Hubble pleitte voor de “radicale toekomst” beloofd door de voorstanders van MMT, Modern Monetary Theory. MMT neemt het argument over dat staten de vraag naar hun fiatvaluta’s creëren door de bevolking te belasten. Geld wordt daarom gezien als een rekeneenheid voor krediet en schulden, die naar believen door soevereine staten kunnen worden gecreëerd en vernietigd.

Stephanie Kelton, MMT-popularisator, schrijft dat de staat het zich kan veroorloven om alles wat te koop is op zijn eigen rekeneenheid te kopen. Dit is een standpunt dat sterk in tegenspraak is met de overtuiging van veel Bitcoiners dat een ruim monetair beleid een vermeende, inflatoire waardevermindering vertegenwoordigt.

Het valt nog te bezien hoe Hubble zijn kennelijke omhelzing van MMT zal verzoenen met zijn eerdere opvatting dat cryptocurrencies het eerste keerpunt van overheidsdiefstal in honderden jaren vertegenwoordigen. Het VK staat nu op het punt de ergste schok in 300 jaar onder ogen te zien. Als gevolg van de gecombineerde impact van Coronavirus en Brexit, is het misschien de geest van de monetaristen, zo niet de brief, die zal zegevieren.

Net zoals gesteld wordt in de legendarische stelregel van Milton Friedman: “Alleen een crisis, feitelijk of waargenomen, leidt tot echte verandering. Als die crisis zich voordoet, zijn de acties die worden ondernomen afhankelijk van de ideeën die rondslingeren”. Het maakt niet uit als het gaat om MMT, de cryptorevolutie of het eclecticisme van Farage-Hubble.

Iets zal zich als gereed aandienen voor de selecte paar begunstigden van de tweevoudige crisis van 2020 in Groot-Brittannië. Het is tenslotte de perfecte tijd voor iemands favoriete alternatief om over te schakelen van politiek onmogelijk naar politiek onvermijdelijk.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.