Nvidia probeert tegemoet te komen aan gamers en miners met de nieuwe RTX 3070- en 3080 Ti-kaarten

Met ingebouwde Ethereum hash-snelheidsbegrenzers worden de nieuwe grafische kaarten 3070 Ti en 3080 Ti van Nvidia gelanceerd. Deze worden later in de maand te koop aangeboden. Op maandag tijdens zijn Computex 2021 livestream, kondigde Nvidia de aanstaande release van de nieuwe kaarten aan. Hierbij onthulde Nvidia specificaties en releasedatums voor beide modellen.

De beslissing van Nvidia om de kaarten te lanceren met ingebouwde limiters is van bijzonder belang voor liefhebbers van cryptocurrency. De limiters zijn erop gericht hun Ether-mining-hulpprogramma te beteugelen. Eerder had het bedrijf beloofd een crypto specifieke kaart te maken die is ontworpen voor het minen van Ether (ETH). En andere kaarten voor GPU-compatibele cryptocurrencies.

Het doel van deze stap is om de vraag weg te trekken van potentiële cryptominers. Nvidia’s aandrang om al zijn nieuwere GPU’s met cryptobegrenzers vrij te geven, suggereert echter dat dit plan misschien niet zo definitief is als aanvankelijk werd verwacht. In zijn Q1-inkomstenrapport verklaarde Nvidia onlangs dat het de vraag van cryptocurrency-miners niet nauwkeurig kon meten.

Ondanks dat de zwartemarktprijzen van de 3000-reeks tot 300% hoger zijn dan in de detailhandel. Deze hebben hierbij al miljoenen dollars aan geschatte verkopen op de secundaire markt verzameld. Nvidia heeft geen melding gemaakt van de 3090-serie kaarten. Terwijl de 3060, 3070 en 3080, inclusief de Ti-modellen, allemaal de speciaal ontworpen Lite Hash Rate (LHR) GPU’s zullen hebben.

Om mee te beginnen is de prijs van de 3090 hoog genoeg om de vraag van gamers of miners over het algemeen te beperken. Deze staat gepositioneerd aan de bovenkant van het productassortiment van Nvidia. Een vergelijking van de 3080 Ti en de 3090 laat bovendien zien dat de eerste vrijwel hetzelfde is als de laatste. In vergelijking met de 12 GB van de 3080 bevat de 3090, 24 GB aan video-RAM, wat het enige verschil is.

Het bevoorradingsprobleem met betrekking tot Ether-miners zal waarschijnlijk in de loop van de komende 6-12 maanden verdwijnen. Ongeacht de acties van Nvidia in de nabije toekomst. Omdat Ethereum afstand neemt van zijn proof-of-work consensus-algoritme naar proof-of-stake. Met betrekking tot de productie van ETH-coins worden grafische kaarten op dit punt irrelevant.

Dit lijkt op de lange termijn afbreuk te doen aan de waarde van de kaarten. Toch zal het korte tijdsbestek dat overblijft om te profiteren van ETH-mining waarschijnlijk leiden tot een nieuwe piek in de vraag en een daaropvolgend aanbodtekort.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.