Om goedkope betalingen te verwerken lanceert Hermez Network zk-rollups op Ethereum-mainnet

Woensdag heeft Hermez Network de lancering aangekondigd van zijn zk-rollup mainnet-release. Voor gebruikers betekent het dat het netwerk nu open staat. Zij kunnen profiteren van de veel lagere transactiekosten van de rollup dan Ethereum. Om de juistheid van een grote batch transacties te verifiëren, gebruiken zk-rollups zero-knowledge proofs.

Deze transacties worden door een extern ecosysteem uitgevoerd die bewijzen voor ze genereert. Deze worden daarna rechtstreeks op de Ethereum-blockchain gepost. In termen van blokruimte is het resultaat is een besparing van meer dan 10x. Hierbij wegen Hermez-transacties slechts 10 bytes in de hoofdketen, vergeleken met meer dan 100 bytes voor een standaard Ether-overdracht.

Verschillende belangrijke tokens, waaronder Ether (ETH), Wrapped BTC (WBTC), Tether (USDT), Dai en HEZ, het token van Hermez, worden door Hermez ondersteund. Het storten van geld op een slim contract en het opnemen ervan voor gebruik in het Ethereum-mainnet, wordt vereist door de zk-rollup. Echter, fondsen kunnen onmiddellijk uit de tweede laag worden opgenomen, in tegenstelling tot optimistische roll-ups.

Om een vlotte lancering te garanderen zijn er in het geval van Hermez nog enkele voorzorg beperkingen. Hoofd van ecosysteemontwikkeling bij Hermez, Pol Lanski, vertelde aan Cointelegraph dat het een geautomatiseerde volumebeperking is op opnames die in de slimme contracten is geïmplementeerd. Het is als een extra controlepunt om het afwijkende gedrag van het netwerk te identificeren.

Alleen wanneer een plotselinge grote hoeveelheid geldopnames wordt gedetecteerd, treedt deze beperking automatisch in werking. En het doel is om wat tijd te geven aan het ontwikkelteam om het systeem te verifiëren en te bepalen of het geld op wettige manier wordt opgenomen. Enkele maanden nadat ZkSync, een vergelijkbare oplossing ontworpen door Matter Labs, op de markt kwam, is Hermez gekomen.

Er waren weinig andere integraties, ondanks Hermez adoptie heeft gezien op platforms zoals Gitcoin, een gemengd crowdfunding- en beurzenplatform. Met een integratie die ze al bereikt hebben op Bitfinex en Tether, lanceert Hermez op mainnet. Medeoprichter van Hermez, Antoni Martin, vertelde aan Cointelegraph dat zij verschillende uitwisselingen hebben die zich inzetten voor de implementatie van Hermez. Bovendien staat een groot aantal daarvan direct in contact met hun en speelt met het testnet.

Toch lijkt het bevorderen van de acceptatie van laag twee moeilijker dan eerst werd verwacht. Alleen voor het overboeken van geld tussen beurzen of het betalen voor producten in gecentraliseerde ecosystemen die laag twee ondersteunen, kunnen betaalsystemen worden gebruikt. Deze kunnen niet rechtstreeks met DeFi worden gebruikt, doordat gebruikers iedere keer geld moeten opnemen en opnieuw moeten storten.

Zo wordt het doel van de rollup gedeeltelijk tenietgedaan. Zelfs een rollup kan toch met alleen betalingen de druk op Ethereum-vergoedingen opvallend verlichten, met de Tether- en USDC-contracten die tot de grootste gas gebruikers behoren op het netwerk.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.