Om slecht geld uit de particuliere sector te bestrijden, geeft US Fed CBDC zeer hoge prioriteit

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve van de Verenigde Staten, zegt dat cryptovaluta stablecoins van de ene op de andere dag systematisch belangrijk kunnen worden. En daarom is de Fed vastbesloten om de digitale valuta van de Centrale Bank op de juiste manier uit te geven. Het antwoord van de banksector op stablecoins in cryptovaluta zijn de CBDC’s.

Echter, CBDC’s delen weinig filosofische gelijkheid met hun gedecentraliseerde tegenhangers, ondanks ze vaak op de blockchain worden gehost. CBDC’s vallen onder de wetten van hun respectievelijke jurisdicties en staan onder toezicht van de banken die ze uitgeven. Powell zei in een interview met Yahoo Finance dat technologische vooruitgang particuliere entiteiten in staat had gesteld hun eigen geld te creëren.

Ook gaf Powell aan dat de geschiedenis had aangetoond dat dit iets was dat vermeden moest worden. Powell zei dat technologie dit mogelijk heeft gemaakt en in feite kunnen actoren uit de particuliere sector het gelijke van digitaal geld creëren. Verder gaf hij aan dat bekend is uit het verleden dat het publiek het geld uit de particuliere sector, soms als gewoon geld heeft beschouwd.

En op een gegeven moment ontdekken ze dat het geen geld is. Dat is iets heel ergs dat vermeden moet worden, volgens Powell. Stablecoins kunnen plotseling relevant zijn voor een voldoende groot aantal mensen, om van de ene op de andere dag systematisch relevant te worden. Dit scenario kan Powell zich goed voorstellen.

Hoe de Fed op een dergelijke gebeurtenis zou kunnen reageren, weten ze nog steeds niet, zei Powell. Ze begrijpen de risico’s nog lang niet eens zo goed, gaf hij toe. Van de ene op de andere dag kunnen stablecoins systematisch relevant worden, zei Powell. Verder gaf hij aan dat er niet gestart wordt om de armen om de potentiële risico’s heen te slaan, hoe die risico’s te moeten beheren.

Terwijl het publiek verwacht dat ze dat wel doen, en heeft het volste recht om het ook te verwachten, zei Powell. Hij gaf aan dat het een zeer hoge prioriteit is. De Fed zal niet in de val trappen door te proberen de eerste te zijn, hoe hoog een prioriteit als het lanceren van een CBDC mag zijn. Australië China, Rusland, Zweden, en de Europese Centrale Bank hebben allemaal stappen ondernomen om een CBDC te lanceren.

Sommige zijn verder dan andere. Echter, de VS zal altijd een voordeel hebben als te zijn de eerst, omdat het land de status heeft van de dollar als reservevaluta van de wereld, volgens Powell. Hij zei dat omdat zij de reservevaluta van de wereld zijn, hij van mening is dat zij het in principe goed moeten aanpakken. Bovendien voelen zij niet de drang of behoefte om de eerste te zijn.

Omdat zij de reservevaluta zijn, betekent dit eigenlijk dat zij al het first-mover-voordeel hebben. Niet eenieder deelt Powells relaxte benadering van het vooruitzicht dat er een CBDC-kloof ontstaat tussen wereldmachten. Een hoge Japanse minister van Financiën waarschuwde in oktober dat als de digitale yuan een first-mover-voordeel krijgt, de digitale valuta van China de fiatgelden van wereldnaties zou kunnen overschaduwen.

Dit idee werd verworpen door de president van de Chinese Finance Association. Zij voegde eraan toe dat de digitale yuan niet hetzelfde is als Libra en dat het niet van plan was internationale valuta te vervangen. Volgens Powell is elke toekomstige Fedcoin is nog jaren verwijderd. Hij is vastbesloten om het goed te doen in plaats van snel. Ook al betekent het dat ze in de tussentijd terrein verliezen aan geld uit de particuliere sector.

Powell zei dat ze vastbesloten zijn om dit goed te doen in plaats van snel. En dat het even zal duren, uitgedrukt in jaren in plaats van maanden.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.