Ondanks hardhandig optreden van de overheid stijgt Nigeriaanse crypto-adoptie

Ondanks hardhandig optreden van de overheid blijft de acceptatie van cryptocurrency in Nigeria stijgen. Het peer-to-peer (P2P) handelsvolume voor Bitcoin (BTC) boekte vorige maand zijn tweede sterkste week ooit. Nigeria staat op het moment van schrijven nog steeds op nummer 1 wat betreft zoekinteresse voor het trefwoord Bitcoin, volgens gegevens van Google Trends.

In 2021 is P2P Bitcoin-handel uitgedrukt in de Nigeriaanse naira ook gestaag toegenomen. Volgens Useful Tulips staat Nigeria hierbij alleen achter de Verenigde Staten als de tweede grootste markt voor peer-to-peer BTC-handel. Sub-Sahara Afrika is door de groeiende acceptatie van Bitcoin in Nigeria geholpen om naar voren te komen als de leidende regio op het gebied van P2P-volume.

De regio boekte $ 18,8 miljoen wekelijks om de afgelopen week de $ 18 miljoen van Noord-Amerika te verslaan. De lokale crypto-adoptie is gestimuleerd door een samenloop van politieke en economische crises zoals sociale repressie, valutacontroles en ongebreidelde inflatie.

Nadat massale openbare protesten tegen politiegeweld en de beruchte politie-eenheid, Sars, de natie overspoelden, zijn de spanningen in Nigeria sinds oktober geëscaleerd. Demonstranten werden bij de EndSars-protesten met traangas en waterkanonnen aangevallen. Inclusief een dozijn die op 20 oktober werden doodgeschoten door de politie gewapend met scherpe munitie, werden in totaal hierbij meer dan 50 burgers gedood.

De repressie van de regering leidde ook tot economische repressie. Sociale organisaties die de demonstranten steunden met voedsel en medische hulp, merkten snel dat hun bankrekeningen bevroren waren. Om hun economische activiteit buiten het bereik van de overheid te plaatsen, wendden demonstranten zich steeds meer tot cryptocurrency, te midden van het geweld.

Adewunmi Emoruwa, de oprichter van Gatefield, schreef de recente vijandigheid van Nigeria met betrekking tot crypto-activa toe aan de protesten van oktober. Gatefield is een organisatie voor openbaar beleid waarvan de rekeningen werden opgeschort voor het verstrekken van subsidies aan journalisten die verslag deden van de protesten.

Emoruwa vertelde verder aan The Guardian van mening te zijn dat EndSars de belangrijkste katalysator is voor sommige van deze beslissingen die de overheid neemt. Het leidde tot angst omdat ze zagen dat mensen bijvoorbeeld kunnen besluiten om overheidsstructuren en instellingen te omzeilen om te mobiliseren.

Een anonieme bron vertelde de publicatie ook dat hun groep ondanks het financiële embargo de salarissen van leden met crypto heeft kunnen betalen. De bron beweert een sociale organisatie te vertegenwoordigen wiens bankrekeningen het doelwit waren tijdens de onrust. Verder dat ze sommige effecten in crypto houden, een soort verzekeringspolis, niet te veel, maar genoeg. En dat ze gelukkig in staat waren om salarissen te betalen, toen het verbod inging.

In een poging om de adoptie van digitale activa tegen te gaan, verbood de regering in februari bevoegde banken om cryptocurrency-transacties te verwerken. De groeiende crypto-gebruikersbasis van het land is grotendeels ondergronds gedreven in een poging toegang te krijgen tot crypto-activa van buiten de reikwijdte van de overheid. Zo suggereren de gestaag stijgende P2P Bitcoin-volumes in Nigeria echter.

De algemeen directeur van het crypto-handelsplatform Luno in Afrika, Marius Reitz, vertelde aan The Guardian dat het verbod van Nigeria de handel in cryptocurrency alleen maar moeilijker heeft gemaakt om te controleren. Reitz vermeldde hierbij dat veel handelsactiviteiten nu ondergronds zijn geduwd.

Volgens Reitz betekent het dat veel Nigerianen nu afhankelijk zijn van minder veilige, minder transparante vrij verkrijgbare kanalen, evenals Telegram- en WhatsApp-groepen, waar mensen rechtstreeks met elkaar handelen. Ook interne kritiek hebben de maatregelen van de regering om crypto te onderdrukken gekregen.

Yemi Osinbajo, vicepresident, berispte het verbod in februari publiekelijk. Nigeria onderzoekt momenteel toch de ontwikkeling van een digitale valuta van de Centrale Bank (CBDC). Ondanks de vijandigheid van het land tegenover gedecentraliseerde crypto-activa. De Centrale Bank van Nigeria onthulde eind juli plannen om haar CBDC vanaf 1 oktober van dit jaar te gaan testen.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.