Op blockchain gebaseerde vaccinpaspoorten zullen door Zuid-Korea gelanceerd worden

Donderdag zei de premier van Zuid-Korea dat het land later deze maand blockchain-aangedreven vaccinpaspoorten zal introduceren via een smartphone-app. Door vaccincertificaten in te voeren, wordt grensoverschrijdend reizen mogelijk gemaakt en het risico op infecties verkleind. Hiermee sluit Zuid-Korea zich aan bij een aantal andere landen. Ook voor de burgers thuis zouden er opvallende voordelen kunnen zijn, suggereerde Premier Chung Sye-kyun.

Tijdens een dagelijkse bijeenkomst voor pandemieën tussen de verschillende instanties had hij het volgende te zeggen. De introductie van een vaccinpaspoort of ‘Green Pass’ zou alleen degenen die zijn gevaccineerd in staat stellen om het herstel van hun dagelijks leven te ervaren, volgens hem. Als een manier om beveiliging te bieden tegen de mogelijkheid van identiteitsdiefstal, ontwikkelde de overheid de app met behulp van blockchain-technologie.

Chung merkte op dat systemen in andere landen ook geen persoonlijke informatie opslaan, terwijl ze de vaccinatiestatus wel kunnen verifiëren. Woensdag zag Zuid-Korea nog eens 551 dagelijkse gevallen. Hoewel in het land tot nu toe 77.000 mensen zijn ingeënt tegen COVID-19. Tegen juni hoopt de regering 12 miljoen mensen te hebben ingeënt. Om vaccinaties bij te houden, gebruikt Brazilië ook een blockchain-gebaseerd systeem.

Tegelijkertijd hielp IBM New York bij het ontwikkelen van de Excelsior Pass, die blockchain-technologie gebruikt voor informatiebeveiliging. Over de pas zei de regering van de staat New York dat bedrijven en locaties deze kunnen scannen en valideren. Dit zorgt ervoor dat je voldoet aan alle vereisten voor vaccinatie of testen van COVID voor toelating.

De Europese Unie is van plan een systeem, dat China heeft geïmplementeerd, in juni te implementeren. Een app genaamd Travel Pass wordt door de International Air Transport Association ontwikkeld, die mogelijk de standaard wordt voor grensoverschrijdend reizen. Vooral in de VS en in delen van de cryptogemeenschap blijven vaccinpaspoorten zeer controversieel.

De Republikeinse gouverneur van South Dakota, Kristi Noem, noemde het concept een van de meest niet-Amerikaanse ideeën in de geschiedenis van hun natie. Tegelijkertijd probeert de Republikeinse gouverneur van Florida, Ron DeSantis, de verplichte COVID-passen in de staat te verbieden. Bij het dwarsbomen van pogingen om niet-blockchain-gebaseerde vaccinatiecertificaten op te leggen, kan crypto ook een kleine rol spelen.

Het cyberveiligheidsbureau CheckPoint heeft 1.200 advertenties voor vaccins en vaccinpaspoorten op het darknet gevonden, meldt de BBC. Veel verkopers boden vervalste documenten aan, ontdekten CheckPoint-onderzoekers. Zoals een aanbieder zogenaamd uit het VK, met een vaccinatiekaart voor $ 150, waarbij de moeilijk te traceren cryptocurrency Bitcoin als betaalmethode werd gebruikt, volgens de BBC.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.