Opnieuw cryptomining beperking op zijn RTX-3060 gaming grafische kaart, door Nvidia

In een poging om cryptocurrency-miners te ontmoedigen, herintroduceert grafische kaartgigant Nvidia stilletjes een hash-snelheidsbegrenzer op zijn grafische kaarten uit de RTX 3060-serie. Het bedrijf heeft donderdag de GeForce 466.27-driver uitgegeven die de RTX 3060 crypto mining-limiter opnieuw introduceert. Nvidia zal medio mei de nieuwe “Lite Hash Rate” -modellen uitbrengen, die bijna identiek zullen zijn aan eerdere versies van dezelfde kaarten.

Volgens bronnen gerapporteerd door computernieuwssite VideoCardz. Eerst had de gaming gigant de hash op de vorige modellen beperkt, waardoor de mining prestaties met 50% werden verminderd. Hoofd van wereldwijde GeForce-marketing bij Nvidia, Matt Wuebbling, zei in een blogpost in februari dat ze GeForce GPU’s hebben ontworpen voor gamers, en gamers schreeuwen om meer.

Eerst bedachten hackers een oplossing, en in maart ontgrendelde een stuurprogramma-update per ongeluk deze ‘limiter’. Zo werd het ware potentieel van de kaart van 118 megahashes per seconde ontketend en werd de mining van Ether (ETH) en andere cryptocurrencies mogelijk. De nieuwe kaarten zijn in alle opzichten identiek, behalve dat ze een nieuwe PCI-apparaat-ID van 2504 zullen hebben, wordt gezegd.

De nieuwe ID is ontworpen om het stuurprogramma onbruikbaar te maken bij gebruik met de 470.05-stuurprogramma update. Ondanks het ontgrendelde stuurprogramma nu in handen is van het publiek. Het is vrijwel zeker dat sommige miners dit echter zullen proberen te omzeilen, en de vorige modellen waren zogenaamd hard-locked via het BIOS. De gaming gemeenschap heeft met gemengde reacties gereageerd op het nieuws.

Eric W, VideoCardz-forumgebruiker, verklaarde dat de stap alleen kleine miners die thuis minen, die vaak gamers zijn, buitenspel lijkt te zetten. Zo, dit is een allegaartje, zei eric. Hij wil een nieuwe gpu kopen voor gaming, maar ook minen als hij niet actief games speelt. En dat hij geen mijn-gpu kan kopen omdat Nvidia ze alleen lijkt te verkopen in hoeveelheden van enkele duizenden. Hij heeft geen interesse in het hebben van honderden mining platforms, aldus Eric.

De limiter zou miners sowieso niet afschrikken, suggereerde gebruiker Mark. Hij voegde eraan toe dat “het 90% + moet zijn” om “een echt afschrikmiddel voor miners te zijn”. Mashed Potato gelooft tegelijkertijd dat het slechts een geldgreep is. Volgens deze gebruiker willen ze nog steeds dat miners hun kaarten kopen, echter twee keer zoveel. Naar verwachting zullen limieten worden ingesteld op de meeste kaarten uit de RTX 30-serie, volgens VideoCardz.

Hoewel bepaalde modellen, zoals de RTX 3090, mogelijk geen limiter krijgen vanwege het hoge prijskaartje van $ 1.500.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.