Search
Close this search box.

Opzetten van een door de staat geleide blockchain-werkgroep wordt beoogd door nieuw Hawaii-wetsvoorstel

Op dinsdag 26 januari is door de Democraten in het Huis van Afgevaardigden van Hawaï een nieuwe partijdige wet geïntroduceerd. De nieuwe wet pleit voor een gerichte strategie voor het bestuderen en ondersteunen van het gebruik van blockchain-technologie door individuen, bedrijven en overheidsinstanties.

Hierbij roept de Hawaii House Bill 622 (HB622) op tot het aannemen van een wet die vereist dat het bureau voor economische ontwikkeling van de staat, de Hawaii Technology Development Corporation, een blockchain-werkgroep opricht. Deze werkgroep zou zowel een definitie van blockchain aanbevelen als aanbevelingen doen voor de goedkeuring van de technologie.

De inleiding tot HB622 geeft aan dat de wetgever erkent dat het distributed ledger formaat dat blockchain-technologie functioneert, kan worden gebruikt om een reeks toepassingen van de overheid en de publieke sector te ondersteunen. Hierbij kan gedacht worden aan landregistratie, identiteitsbeheer, traceerbaarheid van de toeleveringsketen, gezondheidszorg en bedrijfsregistratie.

Verder belastingen, stemmen, digitale valuta en betalingen, en beheer van juridische entiteiten. Ook vereist zo’n technologie een weloverwogen en gedegen aanpak, zodat de implementatie van blockchain-technologie in de staat innovatie en groei niet in de weg staat. Een gedetailleerd overzicht van hoe de voorgestelde werkgroep zou worden opgericht, is aangegeven in het wetsvoorstel.

De voorzitter van de raad van bestuur van het technologie ontwikkelingsbedrijf in Hawaï zou dienen als voorzitter van een nieuw opgerichte werkgroep, suggereert het wetsvoorstel. De voorzitter zou dan de leden van verschillende overheidsinstanties rekruteren om hun input te leveren. De werkgroep zou vertegenwoordigers van meerdere entiteiten in het maatschappelijk middenveld uitnodigen, naast de aangewezen instanties.

Het zijn onder meer specialisten uit de ICT-sectoren, die deze vertegenwoordigers zullen zijn. Het zijn onder andere technologieproducenten, software- en serviceproviders en ondernemingen van alle schalen. Maar ook experts op het gebied van blockchaintechnologie, academische onderzoekers en landelijke en stedelijke belanghebbenden. Verder non-profitorganisaties en belangenorganisaties voor consumenten.

Om zich bij de werkgroep aan te sluiten, specificeert het wetsvoorstel dat veel van deze vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld moeten worden uitgenodigd. Dit op basis van hun bestaande betrokkenheid bij verschillende activiteiten met betrekking tot blockchain-technologie – of het nu gaat om onderzoek, gebruik of ontwikkeling.

De werkgroep zou binnen 90 dagen na de goedkeuring van de wet bijeenkomen, als de voorgestelde wetgeving succesvol is. Naar verwachting zou de werkgroep dan een rapport en aanbevelingen indienen bij de staatswetgever. Dit inclusief de definitie van blockchain, voorgestelde mogelijkheden voor de acceptatie van de technologie door de staat en door particulieren actoren, evenals eventuele voorgestelde verdere wetgeving.

Dit moet uiterlijk een maand vooraf aan de bijeenroeping van de gebruikelijke zitting van 2022 van het huis, plaatsvinden. Bovendien zou de werkgroep tegen 30 juni 2022 worden ontbonden. De staat Hawaï begon begin 2020 een wetsvoorstel te overwegen voor digitale activa die de bewaring ervan door banken zouden ondersteunen. De staat heeft in maart vorig jaar ook een digitale valuta sandbox opgezet.

Deze is gericht op het aantrekken van cryptobedrijven naar de staat. Het aanpakken van de gevolgen van de strenge regelgeving van de staat die cryptobedrijven verplichtte om een gelijk bedrag aan fiat te houden voor de crypto-holdings van hun klanten, was een deel van de drijfveer achter de nieuwe sandbox was. Dit had grote cryptobedrijven, zoals de prominente Noord-Amerikaanse beurs Coinbase, ertoe aangezet om hun operaties buiten de staat te verplaatsen.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.