Programmeur heeft nog twee wachtwoordschattingen over voordat hij $266 miljoen aan Bitcoin verliest

De gevaren van ontoegankelijke digitale rijkdom – mogelijk voor altijd verloren – worden des te sterker voelbaar tijdens de 2021 bull market.

Een in Duitsland geboren programmeur in San Francisco heeft nu acht van de tien wachtwoordpogingen opgebruikt die hij heeft om de harde schijf met de privésleutels van zijn Bitcoin-portemonnee te ontgrendelen, die 7.002 Bitcoin (BTC) bevat. Op het moment van schrijven zouden die holdings 268 miljoen dollar waard zijn – tenminste, als ze maar toegankelijk waren.

Zoals een New York Times-profiel op 12 januari schetste, gebruikt Stefan Thomas een harde schijf genaamd IronKey, maar verloor hij het papier waarop hij het wachtwoord voor het apparaat “jaren geleden” had genoteerd. Als Thomas het zich niet herinnert, zullen 10 mislukte gissingen ertoe leiden dat de schijf de inhoud voor altijd versleutelt. Hij heeft tot nu toe acht keer geprobeerd zonder geluk.

‘Ik lag gewoon in bed en dacht erover na. Dan zou ik naar de computer gaan met een nieuwe strategie, en het zou niet werken, en ik zou weer wanhopig zijn.”

Volgens gegevens van Chainalysis zou bijna 20% van alle bestaande Bitcoin – 18,5 miljoen BTC – voorgoed verloren zijn gegaan in zogenaamde “gestrande” portefeuilles. Thomas is niet de enige in zijn zelfverklaarde wanhoop: Brad Yasar, een ondernemer uit Los Angeles, vertelde de Times dat in de loop der jaren “ik zou zeggen dat ik honderden uren heb doorgebracht” om weer in ontoegankelijke portemonnees te komen.

Yasar heeft zijn harde schijven “in vacuümzakken” opgeborgen, zodat hij niet langer “er elke dag aan herinnerd wordt dat wat ik nu heb een fractie is van wat ik zou kunnen hebben dat ik ben kwijtgeraakt”.

Geen van beide verhalen is ongebruikelijk: Een bedrijf dat gespecialiseerd is in het herstellen van verloren digitale sleutels, Walllet Recovery Services, krijgt naar verluidt 70 verzoeken per dag van klanten die hulp zoeken. Dat aantal is drie keer zo hoog als vóór de bullmarkt.

Thomas ‘ervaring heeft hem blijkbaar van het concept van een technologie afgewend die de verantwoordelijkheid op individuele gebruikers legt om hun financiën in eigen hand te nemen – met alle vrijheid en risico’s die dat met zich meebrengt. Nadat hij oorspronkelijk de 7.0002 BTC cadeau had gedaan in ruil voor het maken van een video om mensen voor te lichten over de valuta, is hij nu sceptisch over het feit dat gebruikers die mate van controle behouden:

‘Dit hele idee om je eigen bank te zijn – laat ik het zo zeggen: maak je je eigen schoenen?  De reden dat we banken hebben, is dat we niet willen omgaan met al die dingen die banken doen.”

Afgezien van zijn buitengewone verliezen, hield Thomas in de loop van de jaren toch genoeg Bitcoin vast om een ​​fortuin te verdienen – hij is naar verluidt zo rijk dat hij nauwelijks weet wat hij ermee moet doen, om het rapport te parafraseren. Later trad hij ook toe tot Ripple en kocht XRP, hoewel de recente juridische problemen van het bedrijf nu een schaduw kunnen werpen over de toekomstige vooruitzichten van het project.

Het rapport merkt op dat vergelijkbare risico’s bestaan ​​wanneer gebruikers hun sleutels aan derden toevertrouwen – onder vermelding van Mt. Gox en andere misdaden in de sector – maar omvat wel input van degenen die geloven dat de afwegingen van digitale valuta uiteindelijk de moeite waard zijn.

Een ondernemer in Barbados, ondanks het feit dat hij in het verleden 800 BTC had verloren, beweerde dat “het risico om mijn eigen bank te zijn gepaard gaat met de beloning dat ik vrij toegang heb tot mijn geld en een wereldburger kan zijn.”

Zijn kijk vanuit een hoek van de wereld waar financiële inclusie een punt van zorg blijft, geeft inzicht in waarom veel mensen hetzelfde blijven denken.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.