Achter het cryptonieuws: Gaat Rusland 460 miljard dollar investeren in Bitcoin (BTC)?

Sinds 10 dagen gaat er een gerucht dat Rusland een gigantische hoeveelheid Bitcoin (BTC) zou opkopen. Hiermee zouden zij hun monetaire systeem willen herzien en sancties willen ontlopen. We hebben dit gerucht eerst terughoudend gevolgd, maar langzaam aan wordt het sterker. In dit artikel zetten we daarom op een rij wat we tot nu toe weten.

Wat is het gerucht dat Rusland miljarden zou investeren in Bitcoin (BTC)?

Het exacte gerucht is dat Rusland haar monetaire systeem wil herzien. Als onderdeel daarvan wil zij een deel van de nationale monetaire reserves omzetten in Bitcoin (BTC). Het zou daarbij gaan om $ 470 miljard, waarvan ten minste $ 10 miljard voor eind februari.

Waar komt dit gerucht vandaan?

Op 6 januari 2019 twitterde crypto-publicist Chris Burniske over een aantal financiële zaken en de adoptie van Bitcoin. Hierop reageerde Vladislav Ginko met een verrassende aankondiging:

https://twitter.com/martik/status/1082031829002129413

In een interview met de Australische cryptosite ‘Mickey‘ lichtte hij een en ander toe. De site deed ook direct een achtergrondcheck.

Waarom zou Rusland in Bitcoin (BTC) investeren?

In zijn Twitter-feed noemt Ginko 3 redenen:

  • Bitcoin (BTC) zou de aangewezen manier zijn om sancties uit Amerika te ontwijken;
  • Uit angst voor sancties heeft de Russische elite haar investeringen in dollars al omgezet in Bitcoin (BTC);
  • Het Russische pensioenstelsel is aan hervorming toe en Bitcoin (BTC) zou die hervorming in gang kunnen zetten.

[letsreviewaffiliate url=”https://bitvavo.com/?a=94478926DE” text=”Zelf beleggen? Kies het Nederlandse Bitvavo” size=”big” rel=”nofollow” target=”newwindow” accent=”#fcb11e” textalign=”center” border=”off”]

Waarom zou dit gerucht waar kunnen zijn?

Allereerst weten we dat Rusland steeds meer interesse heeft in Crypto. Zo was er al eerder sprake van een eigen cryptomunt, de cryptoruble. Deze zou in 2019 geïntroduceerd worden. Daarnaast heeft president Putin, die aanvankelijk tegenstander was van cryptomunten, zich eind 2017 laten informeren door Ethereum (ETH) oprichter Vitalik Buterin en heeft hij eind 2018 een meeting over samenwerking gehad met vertegenwoordigers van de Neo (NEO).

Daarnaast is het niet onlogisch dat de politieke spanningen tussen Rusland en Amerika leiden tot een verwijdering. Zeker niet omdat door de sancties ook beslag wordt gelegd op Russische oliedollars. Cryptovaluta zijn inderdaad een beproefd middel voor staten die het moeilijk hebben om sancties te omzeilen.

Tot slot is het opvallend dat er geen officiële ontkenning komt en Ginko in overheidsdienst blijft, zeker omdat hij claimt dat het zijn overheidspositie is waardoor hij deze informatie krijgt.

In dit filmpje vertelt een analist hoe hij de situatie ziet. (Tekst loopt door onder het filmpje.)

Waarom zou dit gerucht niet waar kunnen zijn?

Naast deze argumenten voor een dergelijke investering zijn er ook genoeg tegenargumenten.

Strategische communicatie

Allereerst zijn er opmerkingen te maken bij de wijze waarop het nieuws bekend wordt. We zouden verwachten dat een hervorming van het Russisch monetair stelsel bekend zou worden gemaakt door Poetin zelf, of in ieder geval op een persconferentie via het ministerie van Financiën of Economische zaken.

Daarnaast kan een kind begrijpen dat de koersen enorm op gaan lopen wanneer men vooraf een dergelijke enorme vraag bekend maakt. Het lijkt dan ook verstandig om zoiets anders aan te pakken.

De marktsituatie rondom Bitcoin

Op dit moment (16 januari 2019) staat de koers van Bitcoin op € 3.234,50. In totaal is er een marktkapitalisatie van ruim 55 miljard dollar, waarvan ruim 2,7 miljard dollar aan volume. Daarbij zijn er in totaal 17,48 miljoen BTC beschikbaar. Stel nu voor dat alle Bitcoin tegen de huidige koers verkocht zou worden, dan levert dit een ruime $ 56 miljard op.

Zelfs bij de topkoers van (afgerond) $ 20.000,- zou de totale waarde van de beschikbare Bitcoin op dit moment niet verder komen dan een kleine 350 miljard. Bij deze berekening hebben we eventuele waardestijging als gevolg van de enorme vraag buiten beschouwing gelaten. Het is echter zeer twijfelachtig of de Russische overheid 100 miljard betaalt voor koersstijgingen die zij zelf creëert.

[letsreviewaffiliate url=”https://www.litebit.eu/?referrer=647535″ text=”Zelf beleggen? Kies de Nederlandse Litebit exchange” size=”big” rel=”nofollow” target=”newwindow” accent=”#fcb11e” textalign=”center” border=”off”]

De relatie met Amerika

Uiteraard is Rusland niet blij met de Amerikaanse sancties en is de relatie tussen beide grootmachten precair. Wanneer Poetin echter deze stap zou zetten geeft hij een rechtstreekse belediging aan Trump. Dit zal de verdere betrekkingen nog meer onder spanning zetten.

Daarnaast heeft Trump ook aan Venzuela al laten zien dat hij niet bang is om in te grijpen als men via cryptomunten om sancties heen wil. Nu is Rusland uiteraard van een andere categorie, maar met de shut-down laat Trump zien ook conflicten met machtige tegenstanders niet uit de weg te gaan.

Gaat Rusland voor $470 miljard Bitcoin kopen?

Op basis van bovenstaande feiten geloven veel analisten niet dat dit gaat gebeuren en puur op basis van de marktkapitalisatie is het voor dat bedrag kopen van Bitcoin onmogelijk. Het lijkt er veeleer op dat Rusland een proefballon heeft willen opgooien om te zien hoe ‘de wereld’ zou reageren en wellicht ook om een prijsopdrijving van de koers uit te lokken voor het geval ze al wel geïnvesteerd hebben. Kortom, de tijd zal het leren.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.