Samen met eigenaren van Zuid-Afrikaans cryptoplatform, verdwijnt $ 3,6 miljard aan Bitcoin in ‘hack’

Samen met twee broers die eigenaar waren van een Zuid-Afrikaans investeringsplatform, is ongeveer 69.000 Bitcoin (BTC) verdwenen van het cryptobedrijf. Het zou volgens Bloomberg de grootste exit-zwendel in de geschiedenis zijn, als dat het geval blijkt te zijn in plaats van een hack. Hoewel de feiten nog voor de rechtbank moeten worden bewezen. Naar verluidt werd aan gebruikers een rendement tot 10% per dag beloofd.

Dus de waarschuwingssignalen waren er hoe dan ook voor beleggers. In 2019 werd AfriCrypt opgericht en de broers Ameer en Raees Cajee beheerden het cryptobedrijf. Naar verluidt had het bedrijf ongeveer 54 miljard rands aan BTC vergaard, of een waarde van $ 3,6 miljard destijds. Toen, op 13 april, stuurde het bedrijf een bericht naar investeerders waarin werd beweerd dat het platform was gehackt.

Terwijl het bedrijf begon met het proces van pogingen om gestolen geld en gecompromitteerde informatie terug te halen, gaf het aan dat het de activiteiten zou stopzetten.

Hanekom Attorneys, het Zuid-Afrikaanse advocatenkantoor dat de zaak namens de getroffen gebruikers heeft behandeld, zei dat er argwaan werd gewekt. Het bericht bevatte namelijk de waarschuwing dat cliënten de legale route kunnen volgen, maar dat aan hen gevraagd werd om alstublieft te erkennen dat dit het herstelproces alleen maar zou vertragen.

Hanekom Advocaten zei dat ze meteen achterdochtig waren toen de aankondiging investeerders smeekte om geen juridische stappen te ondernemen. Zeven dagen voor de vermeende hack verloren Africrypt-werknemers de toegang tot de backend platforms, wordt ook beweerd door het advocatenkantoor. De broers hebben de 69.000 BTC overgedragen van de rekeningen en klantportefeuilles van AfriCrypt volgens Hanekom Attorney.

Het aantal BTC is nu $ 2,2 miljard waard na de recente prijsdaling. Verder hebben de broers de fondsen onderworpen aan verschillende darkweb-tuimelschakelaars en mixers die hebben geleid tot ernstige fragmentatie om het geld onvindbaar te maken. Met oproepen die rechtstreeks naar de voicemail van de broers gingen, terwijl de AfriCrypt-website ook uit de lucht was, waren de broers onbereikbaar.

De zaak is door het advocatenkantoor gemeld aan een elite-eenheid van de nationale politie die de “Hawks” wordt genoemd. Een voorlopig liquidatiebevel is uitgevaardigd tegen de Cajee-broers door het Zuid-Afrikaanse Gauteng South High Court. De broers hebben tot 19 juli 2021 de tijd om op het bevel te reageren. AfriCrypt trok klanten aan door zich te richten op vermogende investeerders, volgens de Afrikaanse online crypto-nieuwszender BitcoinKe.

BitcoinKe beweert verder dat AfriCrypt vermogende investeerders aanspoorde om hun vrienden door te verwijzen, terwijl ook aan hen dagelijks een rendement van maximaal 10% werd aangeboden. Dit oogverblindend dagelijks rendement plaatst het maandelijkse rendement van 10% dat is beloofd aan gebruikers van de Zuid-Afrikaanse crypto Ponzi-oplichterij Mirror Trading International in de schaduw.

MTI is beschreven als de grootste Ponzi-oplichterij ooit gezien in het land. Hierbij werd 23.000 BTC binnengehaald van investeerders, wat neerkomt op $ 774 miljoen tegen de huidige prijzen. Naar verluidt vluchtte Johann Steynberg, MTI-CEO, hierbij naar Brazilië om aan straf te ontsnappen toen het bedrijf in 2020 onder voorlopige liquidatie werd geplaatst.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.