Sharia leidt’ nieuw Australisch islamitisch financieringsplatform DeFi

‘’S werelds eerste’ sharia-geleide ‘gedecentraliseerde financieringsplatform wordt door een team uit Sydney gebouwd naar eigen zeggen om een pad uit te stippelen tussen de voordelen van DeFi en de overtuigingen van islamitisch financieren. In de komende maanden zal naar verwachting het Marhaba gedecentraliseerde financiële platform (marhaba betekent “welkom” in het Arabisch) worden gelanceerd.

En het probeert de islamitische wereld een DeFi-platform te bieden op basis van de basisprincipes van de sharia. Naquib Mohammed is chief innovation officer van Blockchain Australia en CEO en oprichter van Marhaba. Hij benadrukte in een gesprek met CoinTelegraph dat een kernprincipe van de op de sharia gebaseerde financiering is dat “zowel de financiële instantie die een dienst levert als de klant moeten winnen bij de financiële transactie”.

Hij gaf verder aan te bouwen aan een platform dat gericht is op gelijke rechten voor de gemeenschap en een vertrouwde plek waar geloofsbewuste moslims zonder enige aarzeling of twijfel kunnen worden toegelaten. Mohammed richtte zijn aandacht op het ontwerpen van een platform dat geschikt is voor de moslimbevolking van de wereld van 2 miljard mensen. Nadat hij begin 2020 het ondernemingsgerichte platform Spherium Finance had opgericht.

Het Marhaba-team heeft onderzoek gedaan naar de houding van veel Arabische gemeenschappen met betrekking tot crypto-activa, merkte Mohammed op. Hij vertelde dat in de moslimlanden ze hebben gemerkt dat mensen in 99% van de gevallen vragen: “Is dit token halal? Is dit token in overeenstemming met de Sharia?” Vraag nummer twee is: “Waar koop je dit?”

De reis van Marhaba begon met Mohammed die op zoek ging naar gerespecteerde islamitische geleerden die ook de crypto-activabranche begrijpen. En die geloven dat gedecentraliseerde financiering kan worden uitgevoerd op een manier die overeenstemt met de Shariah-gedachte. Terwijl de meeste nieuwe cryptoprojecten beginnen met het sleutelen aan een testnet en het zoeken naar getalenteerde meme-heren op sociale media.

Het islamitische concept van riba (woekerrente) verbiedt “hoogrentende leningen of agressieve derivaten” -producten, en transacties die lijken op gokken (maysir). Daarnaast zijn transacties die een buitensporig risico of twijfel opleveren (gharar) ook verboden. Mohammed merkte op dat de reden dat Bitcoin nog steeds ter discussie staat bij sommige geleerden in het islamitische ecosysteem, is omdat niemand weet wie de maker van Bitcoin is.

Als je niet weet wie het gemaakt heeft, betekent het dat het ding in twijfel wordt getrokken, volgens Mohammed. Marhaba DeFi zal eerst zijn niet-custodiale “Sahal Wallet” lanceren, die bewaring en overdrachten van “Shariah-gescreende tokens en NFTs” zal ondersteunen. Een team van “hooggekwalificeerde interne Shariah-adviseurs” zal door Marhaba ingehuurd worden.

Zij zullen tot taak hebben ervoor te zorgen dat de producten en tokens die door het platform worden ondersteund, Shariah-gestuurd zijn. Systematisch zal het team de tokens die op crypto data aggregators staan van groot naar klein beoordelen. Het team zal ook regelmatige reviews uitvoeren van projecten nadat ze zijn goedgekeurd.

Toekomstige versies van de wallet zullen worden geïntegreerd met Marhaba’s aanstaande “ethische handel”, ” yield maximizer buckets “, gedecentraliseerde liefdadigheid, betalingsoplossing en non-fungibele token-marktplaatsproducten.

Marhaba’s yield maximizer buckets werd door Mohammed beschreven als een “shariah-compliant versie van yield farming”. Hierbij merkte hij op dat het niet echt yield farming is. Het is vrij innovatief omdat ze verschillende investeringsbuckets voor de klant maken om de winst te maximaliseren, volgens Mohammed. Het aanrekenen van rente op leningen is volgens de sharia verboden.

Toch onderzoekt Marhaba ook leen- en kredietproducten die het vermogen van depositohouders mobiliseren zonder hen rente aan te rekenen. De lancering van de NFT-marktplaats is gepland voor later dit jaar. Het Marhaba-team werkt hierbij aan het aantrekken van gerespecteerde kunstenaars die traditioneel geïnspireerde islamitische kalligrafie maken om op het platform te laten noteren.

Wil jij ook een passief inkomen verdienen met jouw cryptocurrency?

Ga dan nu aan de slag

Bekijk nu snel al jouw mogelijkheden voor het investeren in crypto op onze favoriete Nederlandse exchange Bitvavo