Taskforce opgericht door de Britse regering voor digitale valuta van de Centrale Bank

Voorlopige Centrale Bank digitale valuta-onderzoeken zijn gestart door Her Majesty’s Treasury en de Bank of England, die kunnen leiden tot de creatie van een nationale digitale valuta. De staatskas kondigde, in een document gepubliceerd door HM Treasury, de oprichting aan van een CBDC-taskforce samen met de Centrale Bank van het Verenigd Koninkrijk.

Plaatsvervangend gouverneur van de Bank of England, Sir Jon Cunliffe, en directeur-generaal financiële diensten bij HM Treasury, Katharine Braddick, zullen de taskforce co-voorzitten. De taskforce zal de inspanningen van alle relevante wettelijke organen in het VK over de ontwikkeling van CBDC samenvoegen, volgens het taakomschrijvingdocument.

De taskforce zal, als onderdeel van haar taken, voorlopige kwesties onderzoeken die verband houden met het ontwerp, de implementatie en de exploitatie van een CBDC in het Verenigd Koninkrijk. Ook zal de taskforce contact hebben met belanghebbenden in de academische wereld, fintech en andere relevante industrieën. Het doel hiervan is om de technologische hindernissen te identificeren die gepaard gaan met het creëren van een soevereine digitale valuta.

Daarnaast zal de gezamenlijke taskforce van HM Treasury en BoE, CBDC-gerelateerde ontwikkelingen op het internationale toneel volgen. Dit zullen zij vooral doen, omdat andere landen actief bezig zijn met het verkennen van hun eigen digitale valutaprojecten van de Centrale Bank. Maandag is een persbericht door BoE uitgegeven, waarin de Centrale Bank aangeeft ook haar eigen interne CBDC-eenheid te runnen onder leiding van Cunliffe.

In de nasleep van de Brexit, is de oprichting van de taskforce nog een andere indicatie van de focus van de Britse regering op digitale valuta en fintech. Rishi Sunak, kanselier van de schatkist, zei in november 2020 dat de Brexit het VK een kans bood om zijn financiële dienstensector te vernieuwen. Sunak heeft vanaf de Brexit toezicht gehouden op een belangrijke beleidsverschuiving in de richting van het benutten van nieuwe fintech-innovaties zoals een CBDC en stablecoins.

John Glen, de Britse minister van financiële diensten, heeft de stablecoin-regelgeving geïdentificeerd als de belangrijkste focus van de overheid op het gebied van cryptocurrency-regelgeving. Zoals eerder gemeld door Cointelegraph. De focus van de Britse financiële markt strekt zich ook uit naar gedistribueerde grootboektechnologiebedrijven, volgens een rapport van Reuters.

Maandag kondigde Sunak tijdens een conferentie over de financiële sector aan dat de regering van plan is een fintech-sandbox op te zetten voor blockchain-startups.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.