Terwijl Deutsche Bank en BNY Mellon custody-diensten plannen, rijst de vraag als banken hun eigen bank kunnen zijn

Meerdere banken zijn nu bezig crypto-custody-diensten voor te bereiden. Tegelijkertijd moeten houders nu een oud Bitcoin-gezegde op zijn kop zetten. Namelijk, zijn de banken bereid om hun eigen bank te zijn, en die van anderen? De oudste bank in de Verenigde Staten, BNY Mellon, kondigde de vorige week aan dat ze custody-oplossingen zouden bieden. Dit onder druk van institutionele beleggers.

Documenten uit december geven net zo aan dat Deutsche Bank ook een beheeroplossing plant, samen met handels- en tokenuitgiftediensten. Beide banken zijn goed ingeburgerd en hebben ervaring met het omgaan met een breed scala aan activa. Het betekent echter niet per se dat ze voorbereid zijn op cryptocustody. Jean-Michel Pailhon, de vice-president van zakelijke oplossingen bij Ledger, sprak in een interview met Cointelegraph.

Pailhon zei dat digitale activa totaal anders zijn dan traditionele activa zoals obligaties, aandelen en schatkistpapier. Hij stelde verder dat digitale activa door hun ontwerp gedecentraliseerd zijn. En dat hun eigendom daarom afhankelijk is van een totaal ander model, dat de bestaande gecentraliseerde infrastructuur van de traditionele bankwereld niet kan hergebruiken. Volgens Pailhon is er een gloednieuwe infrastructuur nodig, om crypto-activa te bewaren.

Bewaring is zelfs voor instellingen die crypto-native zijn, buitengewoon complex. De crypto-uitwisseling KuCoin leed vorig jaar onder een hack die de aanvaller meer dan $ 200 miljoen opleverde. Er wordt een aantrekkelijke honeypot gecreëerd voor potentiële aanvallers door het in bewaring nemen van grote somme. Bovendien benaderen zelfs veel grote crypto-uitwisselingen de bewaringsbeveiliging niet goed, volgens experts.

Dyma Budorin, medeoprichter en CEO van Hacken, had vorig jaar het volgende te vertellen aan Cointelegraph. Budorin gaf aan dat slechts een paar crypto-uitwisselingen zoals Kraken, Gemini en Binance veel geld investeren, om zo de juiste interne controle over hun protocollen voor het beheer van persoonlijke privésleutels te bewijzen. Pailhon zei dat als de grote banken de beveiliging goed willen benaderen, ze in feite drie opties hebben.

Pailhon noemde op dat de banken een contract kunnen sluiten met een bestaande gereguleerde bewaarder. Of dat ze hun eigen bewaarinfrastructuur kunnen bouwen en deze laten reguleren. Of ze kunnen een bewaarnemingstechnologie kopen bij een verkoper, deze gebruiken en laten reguleren. De kosten en tijd kunnen snel oplopen, zeker als de banken ervoor kiezen om hun eigen oplossingen te bouwen.

Toegewijde ontwikkelaars zullen door de banken moeten worden ingehuurd. Grote investeringen zullen toegewezen moeten worden aan infrastructuur, inclusief datacenters en servers, en het regelgevingsgamma beheren. Het is een proces dat alleen al 6 tot 12 maanden kan duren. Pailhon zei dat het niveau van de inspanningen en investeringen die nodig zijn om een instelling te voorzien van een ondernemingsklare self-custody-oplossing, flink hoger is dan voor een individu.

Hij voegde eraan toe dat het iets andere technologieën en bestuursprocessen vereist om miljarden dollars aan digitale activa veilig te stellen. Het feit dat banken zoals BNY Mellon bewaaroplossingen willen bieden, is een teken is van de groeiende legitimiteit van crypto’s, volgens Pailhon. Ongeacht de route die de banken volgen, zegt Pailhon. Bovendien zullen veilige bewaaroplossingen steeds belangrijker worden.

Naarmate de totale marktkapitalisatie van crypto’s toeneemt en de waarde van activa voor instellingen en zelfs sommige individuen stijgt. Pailhon ging verder door te stellen dat je met een garage-gebaseerde server of een computer met luchtopeningen in een bunker in de Appalachen, geen 5, 10 of 50 miljard dollar aan Bitcoin kunt beschermen. Hiervoor zal een volledig redundante, veerkrachtige, veilige, certificeerbare en controleerbare bewaarinfrastructuur opgezet moeten worden, continueerde Pailhon.

Een infrastructuur die miljoenen gebruikers kan opschalen en machtigen en die honderdduizenden digitale activatransacties in een maand ondersteunt. Het toekomstige succes en de acceptatie van digitale activa en van de sector voor digitaal activabeheer zullen hiervan afhangen, zei Pailhon.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.