Top Shot-verzamelaar klaagt Dapper Labs aan. Zijn NFT-verzamelobjecten echt effecten?

Voor het naar verluidt verkopen van nonfungible tokens (NFT’s) als niet-geregistreerde effecten, klaagt een NBA Top Shot-gebruiker Dapper Labs en zijn CEO, Roham Gharegozlou, aan. Jeeun Friel, de aanklager, gaf Dapper Labs vorige week een dagvaarding en beval het bedrijf om te reageren op een klacht.

In deze klacht werd beweerd dat het bedrijf niet-geregistreerde effecten had verkocht via de NBA Top Shot-marktplaats in de vorm van zijn symbolische verzamelobjecten van de National Basketball Association. Ook beweert de aanklager dat NBA Top Shot opzettelijk ‘maanden achtereen’ heeft verhinderd dat verzamelaars geld konden opnemen om de marktwaarde op het platform kunstmatig te ondersteunen.

Hierbij werd verwezen naar een CNN-artikel uit april met de titel “NBA Top Shot customers can’t get their money out. Experts are confounded”. Met de Howey-test kan de uitkomst van de rechtszaak worden bepaald. Deze test bepaalt of een financiële transactie kwalificeert als een “investeringscontract” en daarom als een effect wordt beschouwd.

Er bestaat een investeringscontract “wanneer er geld wordt geïnvesteerd in een gemeenschappelijke onderneming met een redelijke verwachting dat winst zal worden gehaald uit de inspanningen van anderen”, volgens de Securities and Exchange Commission van de Verenigde Staten. De aanklager heeft niet beweerd dat Dapper Labs de NFT’s als investeringsactiva heeft gepromoot.

Dit is een factor die de zaak kan verzwakken. Hierbij vereist de gebruikersovereenkomst van het bedrijf dat verzamelaars ermee instemmen dat ze ‘NFT’s voornamelijk gebruiken als speelobjecten en niet voor investeringen of speculatieve doeleinden. Echter, de aanklager beweert dat het platform investeerders ertoe bracht om winst te verwachten van zijn marketingmateriaal.

Dit zou het succes van het platform hebben gehypt met de ingebouwde schaarste voor sommige NFT’s die zeer waardevol zijn en bedragen van zes cijfers zouden opleveren. Op basis van een voortschrijdend gemiddelde over 30 dagen host de secundaire peer-to-peer-markt van NBA Top Shot dagelijks meer dan $ 900.000 aan transacties, volgens gegevens van Cryptoslam.

Een levendig debat ontstond op Reddit in de subreddit r/Nbatopshot door het nieuws dat Dapper Labs werd aangeklaagd. Persoonlijk hebben ze niet het gevoel dat “Moments” effecten zijn. De rechtbank zou het echter niet zo kunnen zien, merkte gebruiker “Nftaddct” op. Verder dat effecten een brede definitie hebben en dat Roham blijkbaar zelf sprak tijdens een aantal kantooruren over “investeren in momenten”. Hierop werd in het weekend in een thread op gewezen, volgens Nftaddct.

WhyAlltheHubbub, Redditor, beweerde een advocaat te zijn, maar geen effectenexpert. Deze gebruiker merkte op geschokt te zullen zijn als deze wettelijk worden geclassificeerd als effecten. Toch zou het interessant zijn om op ontdekking te gaan en te kijken of er iets schandelijks aan de hand is over het vertragen van het opnameproces, volgens WhyAlltheHubbub.

De effectenclaim schiet mogelijk te kort, omdat het platform nooit het vermogen van hun NFT om winst te maken op de markt heeft gebracht, merkte Redditor “FartyMcPoopyBalls” op. Verder merkte deze Redditor gebruiker op dat ze altijd hebben gesproken in termen van verzamelbaarheid, en de vergelijking van Top Shots met ruilkaarten is altijd gemaakt.

Medeoprichter van het blockchain-gerichte boutique advocatenkantoor DLx Law, Lewis Cohen, vertelde aan Forbes dat, ongeacht de uitkomst, deze zaak een precedent zou kunnen scheppen voor andere NFT-markten in de toekomst. Volgens Cohen zullen veel andere bedrijven zich zorgen moeten maken, als dit de nieuwe standaard is voor “investeringscontracten”.

Om op de dagvaarding te reageren, heeft Dapper Labs 30 dagen en moet nog publiekelijk reageren op de beschuldigingen.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.