Uit onderzoek blijkt dat bankensysteem twee keer meer energie verbruikt dan Bitcoin

Uit een nieuwe studie blijkt dat het traditionele banksysteem veel meer energie verbruikt dan het Bitcoin-netwerk, terwijl men zich zorgen maakt over het energieverbruik van Bitcoin (BTC). Galaxy Digital, het cryptocurrency bedrijf van Michael Novogratz, heeft vrijdag een rapport uitgebracht met de titel “On Bitcoin’s Energy Consumption: A Quantitative Approach to a Subjective Question”.

Hierbij wordt open source toegang verleent tot de methodologie en berekeningen. Het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van Bitcoin wordt geschat op 113,89 terawatt per uur in de studie, die is opgesteld door de miningtak van Galaxy. Dit is inclusief energie voor de vraag van miners, het stroomverbruik van miners, het stroomverbruik van pools en het stroomverbruik van knooppunten.

Volgens de schattingen van Galaxy is deze hoeveelheid minstens twee keer lager dan het totale energieverbruik van het bankwezen en de goudindustrie op jaarbasis. Met behulp van instrumenten als de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index is het energieverbruik van Bitcoin transparant en gemakkelijk in real time te volgen. Echter, volgens Galaxy Digital Mining is de evaluatie van het energieverbruik van de goudindustrie en het traditionele financiële systeem niet zo rechtlijnig.

Volgens het rapport rapporteert de banksector niet rechtstreeks gegevens over het elektriciteitsverbruik. Het rapport voegt eraan toe dat het retail- en commerciële banksysteem meerdere afwikkelingslagen vereist, terwijl Bitcoin definitieve afwikkeling biedt. Het totale jaarlijkse stroomverbruik van het banksysteem wordt wereldwijd geraamd op 263,72 TWh.

Met de ramingen van Galaxy van het stroomverbruik door datacentra van banken, bankfilialen, geldautomaten en datacentra van kaartnetwerken. Galaxy Digital Mining heeft gebruik gemaakt van schattingen voor de totale uitstoot van broeikasgassen door de goudindustrie, om het energieverbruik van deze industrie te berekenen. Deze worden gegeven in het rapport van de World’s Gold Council, getiteld “Gold and climate change: Current and future impacts”.

De goudindustrie verbruikt ruwweg 240,61 TWh per jaar, zoals geschat in de studie. Volgens Galaxy sluiten deze schattingen mogelijk belangrijke bronnen van energieverbruik en emissies uit, die effecten van de tweede orde zijn van de goudindustrie. Zoals de energie- en koolstofintensiteit van de banden die in goudmijnen worden gebruikt.

Te midden van een grote crash op de cryptomarkt die volgt op het besluit van Tesla CEO Elon Musk om BTC niet langer te accepteren als betaling voor autoaankopen vanwege milieubezwaren, is de analyse van Galaxy Digital over het energieverbruik van Bitcoin verschenen. De CEO schreef vorige week op Twitter dat cryptocurrency op veel niveaus een goed idee is.

En dat zij geloven dat het een veelbelovende toekomst heeft, maar dat dit niet ten koste van het milieu mag gaan. Grootschalige kritiek vanuit de cryptogemeenschap werd ontketend door Musks stap. Hierbij stelden sommigen dat SpaceX zijn raketten zou moeten overschakelen op “duurzamere energie” om niet “over te komen als een onwetende grote hypocriet”.

Nadat Musk naar Twitter ging met zijn aankondiging hebben cryptomarkten meer dan 500 miljard dollar verloren. Bitcoin is hierbij maandag voor het eerst sinds begin februari onder de 43.000 dollar gezakt. Blijkbaar bracht de topman meer stress op de markt door te laten doorschemeren dat Tesla plannen heeft om Bitcoin binnenkort van zijn balans te dumpen.

Wil jij ook een passief inkomen verdienen met jouw cryptocurrency?

Ga dan nu aan de slag

Bekijk nu snel al jouw mogelijkheden voor het investeren in crypto op onze favoriete Nederlandse exchange Bitvavo