Uitgebreid onderzoek gewenst door liquidateurs naar vermeende Zuid-Afrikaanse Bitcoin-zwendel

Liquidateurs wensen uitgebreide bevoegdheden om Mirror Trading International te onderzoeken en investeerdersgelden terug te vorderen. Minder dan een maand nadat een Hooggerechtshof in Kaapstad een voorlopig bevel tot liquidatie tegen Mirror Trading International heeft verleend. Volgens een van de vier aangestelde liquidateurs, Herman Bester, moet het team in meerdere rechtsgebieden opereren om de volledige reikwijdte van de activiteiten van MTI te bepalen.

Momenteel proberen de liquidateurs alle activa van het bedrijf op te sporen. Na dit proces zal het team een formeel rapport indienen bij de rechtbank waarin de waarschijnlijkheid wordt aangegeven dat het geld van investeerders succesvol zal worden teruggegeven aan de slachtoffers van de vermeende zwendel. Als er geen bezwaar is tegen de procedure, kunnen de rechtbanken op 1 maart een definitief bevel voor het liquidatieproces geven, volgens Bloomberg.

Twee maanden na het rechterlijk bevel om over een definitieve liquidateur te stemmen, zal de eerste vergadering van de schuldeisers van MTI zal plaatsvinden. De schuldeisers van MTI hebben mogelijk een lange weg te gaan, afgaande op eerdere liquidaties in verband met crypto-zwendel. Zowel de Texas States Securities Board als de Financial Services Conduct Authority van Zuid-Afrika hebben in 2020 actie ondernomen tegen het bedrijf, zoals eerder gemeld door Cointelegraph.

MTI wordt ervan beschuldigd haar klanten te hebben misleid om in haar plan te investeren, waarbij een rendement op investering van 10% per maand beloofd werd. Ook beweerde het vermeende MLM-plan van Bitcoin (BTC), meer dan 260.000 investeerders uit meer dan 170 landen te hebben. Echter, geen enkel bewijs van succesvolle handel door het bedrijf, werd gevonden door het FSCA-onderzoek naar de activiteiten van het bedrijf.

Tegen de huidige Bitcoin-prijs wordt aangenomen dat MTI in totaal ongeveer 23.000 BTC bezit, ter waarde van meer dan $ 880 miljoen. Uitgelekte interne communicatie geeft naar verluidt aan dat senior executives bij het bedrijf niet op de hoogte waren van de zwendel, volgens het Zuid-Afrikaanse mediakanaal, The Citizen. Alleen Johann Steynberg, de CEO, had volledige controle over de activiteiten van het bedrijf, volgens details van de Zoom-bijeenkomst in kwestie.

Naar verluidt is Steynberg awol en wordt verondersteld in Brazilië te zijn. Bovendien heeft sinds december 2020 niemand bij het bedrijf iets van hem gehoord. Een afwijzing van de aantijgingen tegen het bedrijf, was de laatste officiële mededeling van de bewoner van Polokwane. In Zuid-Afrika is MTI een van de vele vermeende crypto gerelateerde oplichting.

In het land profiteren deze investeringsregelingen van de populariteit van Bitcoin, om nietsvermoedende slachtoffers op te lichten. Willie Breedt werd in juli failliet verklaard. Hij was een exploitant van de VaultAge crypto-zwendel die naar verluidt meer dan $ 16 miljoen had gestolen van 2.000 investeerders. Breedt was eerder het land ontvlucht naar buurland Mozambique, tijdens de vurige periode van het onderzoek.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.