Search
Close this search box.

US FTC onderzoekt de gecentraliseerde reservoirs van gebruikersgegevens van Big Tech

Terwijl antitrusthandhaving Facebook en Google treft, onderzoekt de Federal Trade Commission over misbruik van consumentengegevens.

De Federal Trade Commission van de Verenigde Staten laat de prominente figuren van sociale media rekenschap afstaan van hun praktijken met gebruikersgegevens.

Op 11 december werd door de FTC bevelen gepubliceerd voor speciale rapporten van onbenoemde sociale mediabedrijven. Het door de commissie gestelde doel voor de rapporten is:

“Om gegevens te verzamelen met betrekking tot het privacybeleid, de procedures en praktijken van aanbieders van sociale media en videostreaming diensten, inclusief de methode en manier waarop ze informatie over gebruikers en hun apparaten verzamelen, gebruiken, opslaan en vrijgeven.”

De aanvankelijke bevelen hadden geen namen van de bedrijven dat berokkenen waren. Maandag maakte de FTC bekend dat de bevelen gericht waren op veel van de gebruikelijke verdachten: Amazon, TikTok’s moederbedrijf ByteDance, Discord, Facebook (en afzonderlijk dochteronderneming WhatsApp), Reddit, Snapchat, Twitter en YouTube.

De commissie stemde met 4-1 in het voordeel voor het uitvaardigen van deze bevelen, waarbij alleen commissaris Noah Phillips het daar niet mee eens was. Phillips ‘voornaamste kritiek was de reikwijdte van de verzoeken: “Het grootste probleem is dat de huidige 6 (b) bevelen simpelweg te veel onderwerpen behandelen om te zorgen dat ze waarschijnlijk resulteren in de productie van vergelijkbare, bruikbare informatie.”

Artikel 6 (b) van de Federal Trade Commission Act autoriseren niet-handhaving dagvaardingen toe, dus het nieuws van deze recente bevelen betekent niet noodzakelijk dat deze sociale mediaplatforms juridische acties zullen ervaren. Big Tech bevond zich echter in het vizier van de handhaving van de FTC. De commissie heeft vorige week een rechtszaak aangespannen tegen Facebook, hoewel een vertegenwoordiger van de commissie in een e-mail aan CoinTelegraph elke relatie tussen de twee acties heeft ontkend.

De vermelde bedrijven zijn ook onderhevig aan andere juridische acties, waarbij de CEO’s van Twitter en Facebook zichzelf dit jaar voor Congres verschillende keren moesten verdedigen. President Trump had probeert ByteDance Tiktok te laten verkopen aan een Amerikaans bedrijf. CoinTelegraph vermoed dat dit alles goed nieuws zou kunnen zijn voor gedecentraliseerde alternatieven.

De bedrijven hebben 45 dagen de tijd om te reageren op het verzoek van de FTC. Het blijkt niet dat de reacties openbaar gemaakt zullen worden, want een vertegenwoordiger van de FTC vertelde CoinTelegraph dat publicatie van de reacties niet zou plaatsvinden.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.