Search
Close this search box.

VAE en Saoedi-Arabische Centrale Banken brengen rapport uit over Project Aber CBDC

De Centrale Banken van twee van de machtigste economieën in het Midden-Oosten hebben vandaag een rapport uitgebracht. Dit rapport gaat over een jarenlang gezamenlijk Centrale Bank digitaal valuta-project (CBDC) en de resultaten zijn vol lof over blockchaintechnologie. Project Aber werd voor het eerst aangekondigd in januari 2019. Het was een gezamenlijke inspanning van de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië.

Deze gezamenlijke inspanning moest leiden tot de opzet van een ​​’proof of concept’ dat ontworpen is om bij te dragen aan de kennis op het gebied van CBDC- en DLT-technologieën. Het is voor het eerst dat twee Centrale Banken de gecombineerde inspanning stoppen in een dergelijk onderzoek. Daartoe merkt het rapport op dat de naamkeuze in “Aber” de kernmissie van het project aangeeft.

De naam Aber is het Arabische woord voor grenzen overschrijden. Aber werd gekozen omdat het zowel het grensoverschrijdende karakter van het project weergeeft als de hoop dat het ook de grenzen zou overschrijden in termen van het gebruik van de technologie. Het rapport is opgesplitst in drie verschillende fasen die de reikwijdte van de proef geleidelijk hebben uitgebreid tot zes verschillende commerciële banken.

Het rapport merkt op dat het project een digitale valuta gebruikte ondersteunt met echt geld. Dit om meer aandacht te krijgen voor kwesties rond beveiliging en bestaande betalingssystemen. De conclusie van het rapport is dat een dubbel uitgegeven CBDC niet alleen technisch haalbaar was voor grensoverschrijdende betalingen. Verder nog vertonen CBDC’s aanzienlijke verbetering vergeleken met gecentraliseerde betalingssystemen in termen van architectonische veerkracht.

Het Project Aber nam uiteindelijk alle obstakels weg. De opmerking werd gemaakt dat het aan de belangrijkste vereisten volledig voldoet. Daarbij voldoet het ook aan complexe vereisten rond privacy en decentralisatie, evenals vereisten over het verminderen van economische risico’s. Zoals de zichtbaarheid van de Centrale Bank op de geldhoeveelheid en traceerbaarheid van uitgegeven valuta.

Het rapport doet aanbevelingen voor een aantal volgende stappen voor onderzoek en beleid, waaronder het toepassen van DLT om de beveiliging van bestaande systemen te verbeteren. Het aanbieden van een op DLT gebaseerde betalingsrails. Verder het uitbreiden van de reikwijdte van toekomstige Project Aber-proeven met meer geografisch verspreide partners evenals de afwikkeling van andere activa, zoals obligaties.

Andere Centrale Banken zijn de afgelopen maanden ook begonnen met het bestuderen van de levensvatbaarheid van CBDC’s. Hoewel geen enkele zoveel tegenwind heeft meegemaakt als Project Aber. China bracht onlangs regelgevingsrichtlijnen uit die een digitale yuan legitimeren. Het Verenigd Koninkrijk is op dezelfde manier begonnen met het opstellen van regelgeving en het voorstellen van onderzoek naar een mogelijke CBDC.

Verder heeft de Braziliaanse minister van Economie definitief verklaard dat de Zuid-Amerikaanse grootmacht een CBDC zal hebben.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.