Volgens Christine Lagarde, ECB-president, kan het vier jaren duren voor de digitale euro er is

Als het er überhaupt een krijgt, kan het even duren voordat de Europese Unie een digitale valuta van de Centrale Bank krijgt. Christine Lagarde, de president van de Europese Centrale Bank, schetste het complexe besluitvormingsproces waarmee de bank de toekomst van een digitale euro zal bepalen. Dit in een woensdag interview met Bloomberg Television.

Binnenkort zal de ECB haar analyse van achtduizend reacties op haar digitale euro-consultatieproces publiceren. Lagarde verklaarde dat het zal worden meegedeeld aan het Europees Parlement, een van de belangrijkste spelers, evenals aan de Commissie en de Raad met wie zij samenwerken. De Raad van Bestuur van de ECB zal besluiten of de instelling medio 2021 zal gaan experimenteren met een CBDC.

Op basis van die raadpleging, naast de parlementaire werkzaamheden. Volgens Lagarde, zou na een eerste experimenteerfase de raad dan een halfjaarlijkse of eenjarige evaluatie houden om de digitale euro al dan niet te introduceren. Lagarde gaf aan dat het hele proces, realistisch gezien, naar haar mening nog vier jaar zal duren. Wellicht iets langer. Echter, zij hoopt wel dat het binnen vier jaar gedaan kan worden.

Lagarde voegde eraan toe dat er zoveel tijd in gaat zitten omdat het zowel een technische inspanning is als een fundamentele verandering. Zij moeten ervoor zorgen dat zij het goed doen. En dat zij het aan Europeanen verschuldigd zijn die zich veilig moeten voelen. Lagarde gaf verder aan dat de mensen moeten weten dat ze een door de Centrale Bank gesteunde munt, gelijkwaardig aan een digitaal bankbiljet, in handen hebben.

En dat zij ervoor moeten zorgen dat zij geen enkel systeem kapot maken, maar het systeem verbeteren, aldus Lagarde. Zij gaf ook mee dat sommige financiële intermediairs hun bezorgdheid hebben geuit over de lancering van een CBDC door de ECB. Volgens Lagarde zullen deze tussenpersonen naast het nieuwe ecosysteem blijven bestaan, net als contant geld dat ook zal blijven bestaan.

De ECB lanceerde in oktober 2020 een openbare raadpleging over een mogelijke digitale euro, zoals eerder gemeld door CoinTelegraph.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.