Volgens wetgever is Russische Centrale Bank ‘kortzichtig’ met betrekking tot crypto

Doordat de Centrale Bank de groeiende vraag naar crypto in Rusland negeert, heeft een lid van de Russische Doema de harde houding van de Centrale Bank tegenover de cryptocurrency-industrie verworpen. Een lid van de “A Just Russia”-partij die de Siberische regio Jakoetsk vertegenwoordigt, Fedot Tumusov, heeft kritiek geuit op de aanpak van de Bank of Russia om de crypto-industrie te reguleren.

Tumusov uitte zijn kritiek na een plenaire vergadering van dinsdag van de Doema. Tumusov schetste in een Telegram-post van dinsdag, de groeiende behoefte om een ecosysteem te creëren waarmee Russische inwoners cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) kunnen kopen te midden van een toenemende vraag. De Bank of Russia is nalatig geweest en heeft lokale banken geweigerd om crypto-investeringsdiensten aan te bieden, voerde de functionaris voerde aan.

Hoewel Rusland eerder dit jaar crypto-wetgeving handhaafde, zei Tumusov verder. Elvira Nabiullina, de gouverneur van de Centrale Bank, heeft openlijk gesproken over de onwil van de bank om met gedecentraliseerde cryptocurrencies om te gaan, volgens Tumusov. Hij gaf aan dat de nadruk op een door de staat gecontroleerde digitale roebel wordt gelegd, in plaats van op gedecentraliseerde cryptocurrencies.

Tumusov betoogde dat met tegenzin of niet, het niets aan de situatie verandert. Volgens hem is het nodig om niet te worstelen met de realiteit, maar om je eraan aan te passen. Om te reageren op de uitdagingen van die tijd, zei hij verder. Veel landen over de hele wereld bieden duidelijke belastingwetten en -beleid waarmee de industrie zich kan ontwikkelen, merkte de wetgever op.

Rusland heeft methoden, niet alleen verboden, om met crypto om te gaan, verklaarde Tumusov. Hij zei verder dat kortzichtigheid kostbaar kan zijn voor Rusland en dat cryptocurrencies de realiteit zijn. Of ze accepteren het, of ze verliezen, volgens Tumusov. Grote Russische banken, zoals private bank Tinkoff, hebben geen cryptodiensten kunnen aanbieden vanwege de harde houding van de Bank of Russia tegenover digitale activa.

Kort nadat rapporten dit bevestigden, verschenen de opmerkingen van Tumusov over crypto. De sector wordt ondertussen grotendeels bekritiseerd door de staat gesteunde commerciële banken zoals Sberbank en VTB. Deze beweren dat ze niet van Bitcoin houden, omdat het te riskant is. Grote cryptobedrijven, zoals Binance, hebben zich in het land gevestigd, terwijl Russische banken aarzelen om in digitale activa te duiken.

Rusland staat op de vijfde plaats van het grootste land ter wereld volgens de geschatte gemaakte Bitcoin-winsten in 2020, volgens een rapport van juni van crypto-intelligentiebedrijf Chainalysis. Rusland volgt na de Verenigde Staten, China, Japan en het Verenigd Koninkrijk.

Wil jij ook een passief inkomen verdienen met jouw cryptocurrency?

Ga dan nu aan de slag

Bekijk nu snel al jouw mogelijkheden voor het investeren in crypto op onze favoriete Nederlandse exchange Bitvavo