Voor een shoppingfestival promoten Chinese topbanken CBDC boven lokale betaalfirma’s

De digitale yuan wordt als een superieur betaalmiddel actief gepromoot door enkele van de grootste staatsbanken van China. Dit tegenover de twee toonaangevende betalingsproviders van het land, Alipay en WeChat Pay. Reuters onthulde in een rapport van maandag dat zes van de grootste banken van China reclame maken voor China’s ontluikende door de Centrale Bank uitgegeven digitale valuta, of CBDC.

De promotie vindt plaats in Shanghai voordat een online shoppingfestival plaatsvindt op 5 mei. Bij winkels en consumenten dringen de banken eropaan om de digitale wallet te downloaden en aankopen te doen via het CBDC, ook wel bekend als e-CNY. De huidige favoriete betaalmethoden van miljoenen kopers, Alipay van Ant Group en WeChat Pay van Tencent, zouden hierdoor worden omzeild.

Een bankfunctionaris, die is aangesteld voor de uitrol van de CBDC-proef in Shanghai onder leiding van de People’s Bank of China, omschreef de digitale valuta specifiek als superieur aan Alipay en WeChat Pay, merkt het rapport op. Deze bankfunctionaris vermeldde dat mensen zullen beseffen dat digitale yuan-betaling zo handig is dat ik niet meer op Alipay of WeChat Pay hoef te vertrouwen.

Mu Changchun, het hoofd van het digitale valuta-onderzoeksinstituut van de PBoC, verklaarde eind maart tijdens een online paneldiscussie dat Alipay en WeChat Pay 98% van de mobiele betaalmarkt in China vertegenwoordigen. En dat ze risico’s vormen voor het binnenlandse financiële systeem, mochten zij problemen ondervinden. De Centrale Bank is niet van plan om rechtstreeks met Alipay en WeChat Pay te concurreren, merkte Changchun op.

En dat het echter dienst doet als back-up om financiële stabiliteit te verzekeren voor het geval er iets met hen gebeurt. De staat heeft echter ook meer inspanningen geleverd om de dominantie van technologiegiganten in te perken en concurrentieverstorend gedrag in de internetsector aan te pakken. Volgens CNN heeft de regering begin april Alibaba een recordboete opgelegd van 2,8 miljard dollar voor monopolistische praktijken.

De centrale overheid kan, door de uitrol van de digitale yuan in China, controle krijgen over een deel van de enorme schat aan financiële gegevens die worden verzameld door de beste betalingsproviders van het land. Een andere bankfunctionaris die belast is met het promoten van de CBDC, zei tegen Reuters dat Big Data rijkdom is en degene die gegevens bezit, gedijt. Deze bankfunctionaris voegde eraan toe dat WeChat Pay en Alipay een oceaan aan gegevens bezitten.

Academicus Martin Chorzempa zei, tijdens de consensusconferentie in mei 2020, dat het ‘moeilijk’ is voor Chinese financiële toezichthouders om de beste betalingsbedrijven van het land te dwingen de gegevens die ze over hun klanten hebben verzameld, over te dragen. Hij voegde eraan toe dat China’s CBDC mogelijk zou kunnen toestaan om die Centrale Bank veel meer toegang te krijgen tot betalingsgegevens.  En om ook wat macht terug te winnen van deze bedrijven.

De grootste geldschieters van het land worden gevormd door de zes banken zie zitten in de CBDC-proefprojecten. Onder meer de Industrial and Commercial Bank of China, Agricultural Bank of China, Bank of China, HSBC en China Construction Bank. China voltooideop 1 april zijn eerste grensoverschrijdende pilot van de digitale yuan met Hong Kong.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.