Voor het ontwikkelen van miljoenen dollars aan pump-n-dump via Uniswap, wordt YouTuber beschuldigd

Voor het bedenken van een ‘pump-and-dump’-zwendel van meerdere miljoenen dollars, is een ex-Google-techlead en YouTuber met meer dan 1,1 miljoen abonnees beschuldigd. Bekend op YouTube onder pseudoniem TechLead, lanceerde Patrick Shyu donderdag de Million-token (MM) via een eerste DEX-aanbieding op de toonaangevende gedecentraliseerde uitwisseling Uniswap.

Million wordt op de website van het project beschreven als een vooraf gedolven cryptocurrency met een vaste voorraad van 1 miljoen tokens. Elke token wordt ondersteund door één USD Coin (USDC). De totale voorraad aan tokens wordt ondersteund door $ 1 miljoen waarde aan stablecoins. Toch benadrukt de website dat MM, “geen maximale waarde” heeft.

MM zag binnen slechts drie dagen, na een prijs van $ 1,00 bij de lancering, een gigantische stijging van 3.500% tot $ 36,87 op zondag. Sindsdien is de prijs gecrasht en daalde met 58% en zit op het moment van schrijven rond de $ 15,26. Op Twitter heeft de onmiddellijke crash, die volgde op de hoge prijs van Million, geleid tot beschuldigingen dat het project een pump-and-dump is.

Gebruiker DCF GOD benadrukte hierbij de grote sommen liquiditeit die uit Uniswap waren gehaald door hetzelfde adres dat MM-tokens heeft gemaakt. Er werd beargumenteerd dat Shyu effectief verkoopt zonder ‘te verkopen’ door liquiditeit te verwijderen en niet te verkopen. Shyu hoeft de gemeenschap op deze manier niet te vertellen dat hij heeft verkocht terwijl de gemeenschap allemaal kochten, werd verder op Twitter beargumenteerd.

Ook werd beargumenteerd door Twitter-gebruikers dat Shyu zich alleen aan zijn eerste belofte hoeft te houden om 1 miljoen usdc-liquiditeit te behouden. In een reactie op de thread, noemde Shyu het “absolute FUD”. Hij gaf het argument dat dit letterlijk is hoe liquiditeit werkt in Uniswap V3. Verder dat er liquiditeitsgebieden worden gecreëerd en dat het letterlijk niet anders gedaan kan worden, volgens Shyu.

TechLead had het punt van DCF volledig gemist, merkte populaire commentator ChainlinkGod.eth 2.0 op. Hij verklaarde aan Shyu dat hij een ‘snel rijk worden’-zwendel heeft gemaakt, zodat hij op zijn volgers kan dumpen. Volgens ChainlinkGod.eth 2.0 heeft TechLead liquiditeit toegevoegd toen de prijs laag was en het verwijderd toen de prijs hoog was. Zo heeft hij geprofiteerd van het verschil in $USDC.

Dinsdag publiceerde Shyu een YouTube-video waarin hij de beschuldigingen aanpakt en ontkent dat hij investeerders ‘op de hak’ nam door liquiditeit te verwijderen. De YouTuber benadrukte echter ook dat MM niet als een investering mag worden beschouwd. TechLead beschreef het project hierbij als een “sociaal experiment”. Hij legde uit dat miljoenen tokens mogen op geen enkele manier als een investering worden beschouwd.

En dat MM een sociaal experiment is en echt pure speculatie. Shyu legde uit dat het een soort spel is, een beetje zoals Dogecoin, voor hun om te zien wat hiermee gebeurt.

Wil jij ook een passief inkomen verdienen met jouw cryptocurrency?

Ga dan nu aan de slag

Bekijk nu snel al jouw mogelijkheden voor het investeren in crypto op onze favoriete Nederlandse exchange Bitvavo