Search
Close this search box.

Waarom het plan van Elon Musk om crypto 10X te schalen ‘fundamenteel gebrekkig’ is, volgens Vitalik Buterin

Vitalik Buterin, medeoprichter van Ethereum, heeft een uitgebreid artikel gepost over de grenzen van de schaalbaarheid van blockchain. Haarin bekritiseert hij de beweringen van Tesla-CEO Elon Musk. Zondag werd het artikel op de persoonlijke blog van Buterin gepubliceerd. Hierin wordt de wisselwerking tussen decentralisatie en schaalbaarheid benadrukt bij het ontwerpen van blockchain-netwerken.

Als een reactie op de tweet van Elon Musk op 15 mei, is het artikel gepubliceerd. In de tweet wordt beweerd dat Dogecoin de leidende chain zal worden als het de stap neemt om zijn blokgrootte met 900% te vergroten. Musk gaf aan dat idealiter Doge de bloktijd 10X versnelt, de blokgrootte 10X verhoogt en de vergoeding 100X verlaagt. Het wint dan zonder twijfel, volgens de Tesla CEO.

De propositie van Musk werd door Buterin uitgedaagd. Buterin benadrukte de uitdaging om een sterke toename van schaalbaarheid en verwerkingscapaciteit te bereiken “zonder te leiden tot extreme centralisatie en zonder afbreuk te doen aan de fundamentele eigenschappen die een blockchain maken tot wat het is.

Zowel de noodzaak van decentralisatie om het risico te elimineren dat een netwerk een enkel storingspunt heeft als de bescherming die een wijdverspreid netwerk geniet tegen gecoördineerde aanvallen, werd door Buterin benadrukt. Decentralisatie kan niet worden bereikt zonder dat gewone gebruikers vrijelijk knooppunten kunnen uitvoeren voegde Buterin nog eraan toe.

Hij kegde uit dat om een blockchain te decentraliseren, het van cruciaal belang is dat gewone gebruikers een node kunnen runnen. En dat ze een cultuur hebben waarin het runnen van nodes een veel voorkomende activiteit is. Ook beweerde Buterin dat sharding vergelijkbare schaalbaarheid kan vergemakkelijken als die van veel gecentraliseerde chains.

Buterin voorspelt dat een gespleten Ethereum waarschijnlijk één miljoen transacties per seconde kan verwerken met de volledige beveiliging van een blockchain, op basis van de huidige staat van het Ethereum-netwerk. Hij voegde eraan toe dat het echter werk zal vergen om dit te doen zonder de decentralisatie op te offeren die blockchains zo waardevol maakt.

De medeoprichter van Ethereum stelde in maart voor dat roll-ups op Ethereum zullen worden geïmplementeerd voordat sharding met Ethereum 2.0 wordt samengevoegd.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.