Wat weten we van de Nederlandse beleggers in crypto?

In januari 2018 publiceerde de AFM een eerste onderzoek naar naar Nederlandse beleggers in crypto. Gisteren maakte onze beurswaakhond bekend dat zij de ontwikkelingen is blijven monitoren. Ook publiceerde zij de belangrijkste kerngegevens naar aanleiding van een onderzoek onder 500 Nederlandse cryptobeleggers. Wij zetten op een rij wat de AFM ons vertelt over Nederlandse beleggers in cryptomunten.

Het aantal Nederlandse beleggers in crypto stijgt sterk

In oktober 2017 hadden 150.000 Nederlanders cryptovaluta. Een jaar later zijn dit 480.000 Nederlanders. Kortom een enorme stijging. Tijdens de piek van de koersen in januari van dit jaar hadden 580.000 Nederlanders cryptomunten.

Het type beleggers verandert

Er zijn sinds januari 130.000 bezitters van cryptomunten uitgestapt. Aan de andere kant zijn er 30.000 nieuwe bezitters van cryptomunten ingestapt. In januari keek 28% van de beleggers meerdere keren per dag naar de cryptokoersen. In oktober van dit jaar is dit nog 12%. De AFM vertaalt dit als zou er minder interesse in cryptovaluta zijn.

Wij zien dit anders. De mensen die in een dalende koers instappen hebben wellicht een ander beleggingsdoel. Als je op lange termijn wilt investeren is het minder zinvol om dagelijks de koersen actief te bekijken. Daarnaast zijn de mensen die in een dalende koers instappen zich bewuster van de risico’s en het feit dat zij beleggen. Ook zijn de mogelijkheden om geautomatiseerd te beleggen toegenomen.

[letsreviewaffiliate url=”https://bitvavo.com/?a=94478926DE” text=”Zelf beleggen? Kies het Nederlandse Bitvavo” size=”big” rel=”nofollow” target=”newwindow” accent=”#fcb11e” textalign=”center” border=”off”]

Nederlandse cryptobelegger kent de risico’s

Van de respondenten geeft 80% van de beleggers aan op de hoogte te zijn van de AFM-waarschuwingen. Dit leidt er bij 36% van de beleggers toe dat zij kritisch of terughoudend zijn bij het beleggen in crypto. Dit was in januari van dit jaar nog 25%. Als belangrijkste risicofactoren worden genoemd:

  • instorten van de waarde (genoemd door 60% van de respondenten);
  • Koersmanipulatie (genoemd door 34% van de respondenten);
  • Geen toezicht (genoemd door 30% van de respondenten).

Huiverig voor ICO’s

De AFM heeft de Nederlandse beleggers in crypto ook gevraagd hoe zij tegen ICO’s aankijken. 43 % van de Nederlandse cryptobeleggers vindt de ICO minder aantrekkelijk als belegging. 35% vindt dat er geen verschil bestaat tussen de situatie in oktober van dit jaar en 11% vindt dat ICO’s dit jaar aantrekkelijker geworden zijn. De belangrijkste reden die de ICO volgens de bevraagden onaantrekkelijk maakt zijn volgens hen de koersdaling en de vele berichten over fraude en scams.

[letsreviewaffiliate url=”https://www.litebit.eu/?referrer=647535″ text=”Zelf beleggen? Kies de Nederlandse Litebit exchange” size=”big” rel=”nofollow” target=”newwindow” accent=”#fcb11e” textalign=”center” border=”off”]

Nederlandse cryptobeleggers zijn pessimistisch

In januari van dit jaar schatte 17% van de beleggers de kans dat zij verlies zouden lijden groter dan 50%. In oktober, toen de Bitcoin nog ‘slechts’ 68% van haar waarde had verloren bij een koers van $ 6.500,- schatte 26% van de respondenten die kans zo hoog in. Nu we inmiddels weten dat de koers zo ongeveer gehalveerd is en het koersverlies zo’n 80% bedraagt zal dit percentage er niet kleiner op geworden zijn.

Bron: AFM.nl

Het eerste onderzoek uit januari 2018 kun je hier lezen.

De Nederlandse cryptobeleggers in beeld.
De Nederlandse cryptobeleggers in beeld.

 

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.